Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σήμα κινδύνου» από Ολι Ρεν για τις μεταρρυθμίσεις

Προβληματισμό για την «επιβράδυνση» των μεταρρυθμίσεων εκφράζει ο Ολι Ρεν λίγο πριν το Eurogroup. Ζητά διορθωτικές κινήσεις. Εύσημα από Σόιμπλε για τα έως σήμερα πεπραγμένα. Τι λέει ο Ρέγκλινγκ για επιτόκια-επιμήκυνση.

«Σήμα κινδύνου» από Ολι Ρεν για τις μεταρρυθμίσεις

«Με προβληματίζει η επιβράδυνση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ολι Ρεν λίγο πριν από το Eurogroup που διεξάγεται με τη συμμετοχή του Γκίκα Χαρδούβελη, στέλνοντας μήνυμα προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, «αυτό θα συνεχιστεί σήμερα και είναι σημαντικό η Ελλάδα να καταφέρει να επιστρέψει στο μονοπάτι των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Ρεν δεν διευκρίνισε σε ποιους τομείς εντοπίζονται οι ανησυχίες του. Ο ίδιος τόνισε πως πιστεύει πως η Ελλάδα θα «επιστρέψει σύντομα σε ένα αξιόπιστο μονοπάτι οικονομικών μεταρρυθμίσεων», ακόμα και αν υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. 

Από την πλευρά του πάντως ο γερμανός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε έσπευσε να τονίσει την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα. «Η Ελλάδα ξεκίνησε από ένα πολύ δύσκολο σημείο εκκίνησης και έκανε ασυνήθιστη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, πολύ μεγαλύτερη από ό,τι κάποιος θα περίμενε. Θα πρέπει να δείξουμε λίγο σεβασμό για το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγκάζεται πολύ συχνά να λαμβάνει αποφάσεις που είναι δύσκολο να προωθηθούν στο εσωτερικό της χώρας», σημειώνει. Προσέθεσε ότι αν συνεχίσει το δρόμο των προηγούμενων ετών θα προχωρήσει.
Από την άλλη πλευρά, ο Κλ. Ρέγκλινγκ απαντώντας σε ερώτηση του real.gr κατά την ετήσια συνέντευξη τύπου στο Λουξεμβούργο απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων του οργανισμού προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους.

«Σε σχέση με την επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων, αυτό θα μπορούσε να γίνει, αλλά θα έχει επίπτωση στον προϋπολογισμό μετά από 25 χρόνια. Το κέρδος των ελληνικών αρχών από τους τρέχοντες όρους είναι ήδη τεράστιο και το αναγνωρίζουν αυτό και οι ελληνικές αρχές. Αν υπάρχει χώρος για μειώσεις επιτοκίων αυτός είναι στα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα. Όλα αυτά θα συζητηθούν το φθινόπωρο» ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλιγκ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v