Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζουν τα κριτήρια για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Με μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων και περιορισμό της χρηματοδότησης ανά οικογένεια, τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών κατέληξαν σε λύση για την χρηματοδότηση με 180 εκατ. ευρώ, των βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών.

Αλλάζουν τα κριτήρια για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Στη λύση της χρηματοδότησης του προγράμματος βρεφονηπιακών σταθμών και για τη νέα σχολική περίοδο, μέσω ΕΣΠΑ, με 180 εκατ. ευρώ, συμφώνησαν τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών.

Η νέα προγραμματική περίοδος επιτρέπει τη χρηματοδότηση του προγράμματος μόνο με 130 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ θα βρεθούν από τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι από το νέο έτος η χρηματοδότηση των προγραμμάτων θα γίνεται απευθείας από τις περιφέρειες που αναλαμβάνουν την ευθύνη εύρεσης των ανάλογων κονδυλίων.

Αν και οι δήμοι ζητούσαν τη χρηματοδότηση του προγράμματος με 250 εκατ. ευρώ, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Τα συναρμόδια υπουργεία μάλιστα, προκειμένου να καλύψουν με τη μειωμένη χρηματοδότηση τις ανάγκες περίπου 70.000 οικογενειών, συμφώνησαν στην αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων αλλά και στη μείωση του κόστους ανά οικογένεια.

Κατά τις συζητήσεις των συναρμόδιων υπουργείων, εξασφαλίστηκε και η λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) καθώς και των ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπό κατάρτιση Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προβλέπεται ότι το εισοδηματικό όριο των 30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, που είναι τώρα, θα μειωθεί στα 25.000 ευρώ. Επίσης, θα υπάρξει και μείωση του ποσού που χορηγείται μέσω της επιταγής εισόδου (voucher) από τα 2.500 ευρώ, στα 2.300 ευρώ, ανά οικογένεια.

Στο υπουργείο Εργασίας επιδιώκουν να είναι έτοιμοι τις επόμενες ημέρες, προκειμένου εντός του πρώτου δεκαήμερου του Ιουλίου να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v