Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση 15% της τιμής φυσικού αερίου ζητούν οι Βιομήχανοι

Επιστολή των Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος προς τη ΔΕΠΑ . Κραυγή αγωνίας για το μέλλον των επιχειρήσεων. Ζητούν μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Μείωση 15% της τιμής φυσικού αερίου ζητούν οι Βιομήχανοι

Την άμεση μετακύλιση της μειωμένης τιμής αγοράς του φυσικού αερίου από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) στη βιομηχανία, ζητά με επιστολή του προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της επιχείρησης, Σπύρο Παλαιογιάννη, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕΕ).

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος, που λαμβάνει  πλήθος διαμαρτυριών από τις επιχειρήσεις μέλη του, ζητά να σταματήσει ο εμπαιγμός της βιομηχανίας αναφορικά με την μείωση τις τιμής του φυσικού αερίου.

Στην επιστολή, επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που καταναλώνουν φυσικό αέριο δεν έχουν διαπιστώσει μείωση των τιμολογίων αγοράς φυσικού αερίου από τον περασμένο Μάρτιο που υπεγράφη η σχετική συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και GAZPROM. Παράλληλα, επισημαίνεται πως δεν έχουν λάβει επιστροφές ποσών λόγω της αναδρομικής ισχύος των μειωμένων τιμολογίων από την 1η Ιουλίου 2013.

Ο Σύνδεσμος έχει κατ' επανάληψη, με παρεμβάσεις του προς το υπουργείο Ενέργειας και  τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίσει τον κίνδυνο παύσης λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων έντασης ενέργειας, εξ' αιτίας των μη ανταγωνιστικών τιμολογίων της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ.

Όπως υποστηρίζει, στα συγκεκριμένα τιμολόγια συμπεριλαμβάνονται πλήθος φόρων και τελών που τα επιβαρύνουν υπέρμετρα και θέτουν τις εγχώριες επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση έναντι ανταγωνιστριών επιχειρήσεων με έδρα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των Βαλκανίων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: το κόστος παραγωγής των εγχώριων επιχειρήσεων έχει κυριολεκτικά εκτοξευθεί στα ύψη, λόγω ακριβώς του υψηλού κόστους ενέργειας.

Η κατάσταση αυτή άλλωστε, όπως υποστηρίζει ήταν που οδήγησε σε συμφωνία τον περασμένο Μάρτιο τη ΔΕΠΑ με την GAZPROM, για μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου κατά 15%, προκειμένου η τιμή ν απροσεγγίσει την μέση ευρωπαϊκή τιμή προμήθειας αερίου. Σύμφωνα μάλιστα με τις σχετικές ανακοινώσεις, τονίζει ο ΣΒΕΕ, η συγκεκριμένη μείωση θα ίσχυε από την 1η Ιουλίου του 2013.

Όμως, κι ενώ έχουν παρέλθει τρεις και πλέον μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας, οι εγχώριες επιχειρήσεις δεν έχουν διαπιστώσει καμία απολύτως μείωση στα τιμολόγια του φυσικού αερίου. Αντίστοιχα, δεν έχουν επιστραφεί ποσά, εξ ΄ αιτίας της αναδρομικής ισχύος της συμφωνίας.

Στην επιστολή του ο Σύνδεσμος τονίζει ότι «πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα στη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, που ενώ θα έπρεπε να ενισχύονται την εποχή της οικονομικής κρίσης με την ισχύ εξορθολογισμένων τιμολογίων ενέργειας, αντίθετα, η πολιτεία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τις πάει ακόμη παρακάτω. Το κράτος είναι για μια ακόμη φορά ανακόλουθο, αφού από τη μια προβαίνει σε βαρύγδουπες εξαγγελίες για τη μείωση του τιμολογίου διανομής φυσικού αερίου, και από την άλλη δεν εφαρμόζει τη σχετική απόφαση.».

Μάλιστα, επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους μείωση του σχετικού τιμολογίου εντός του 2014. «Αν αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για πραγματικό εμπαιγμό των εγχώριων βιομηχανιών που καταναλώνουν φυσικό αέριο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Ο ΣΒΕΕ καλεί τον κ. Παλαιογιάννη να εξετάσει άμεσα το θέμα και να προβεί σε όλες εκείνες τις αποφάσεις που θα καθιερώνουν το νέο – μειωμένο τιμολόγιο φυσικού αερίου για τη βιομηχανία μετακυλίωντας τη μείωση του 15% της τιμής του φυσικού αερίου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, ο κίνδυνος απώλειας πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας, πραγματικά μπορεί να είναι πολύ κοντά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v