Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eχασαν 33 δισ. ευρώ τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Άκρως ανησυχητική η κατάσταση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Οι προβλέψεις για τα ελλείμματα του 2014 και η... κοστολόγηση των απωλειών από την αρχή της κρίσης.

Eχασαν 33 δισ. ευρώ τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Έλλειμμα που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτό να έχει υπολογιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% που ξεκινά από την 1η Ιουλίου, καταγράφουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τη δραματική και συνάμα άκρως ανησυχητική εικόνα για την κατάσταση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης περιέγραψε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια του 30ού συνεδρίου της ομοσπονδίας των εργαζόμενων στα Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) ο πρόεδρος Θανάσης Καποτάς. Σύμφωνα με αυτήν, οι απώλειες των ταμείων από την αρχή της κρίσης αγγίζουν τα 33 δισ. ευρώ.

Για το 2014, οι εργαζόμενοι στα ταμεία προβλέπουν ελλείμματα της τάξης των 2 δισ. ευρώ:
ΙΚΑ: 807,9 εκατ. ευρώ
ΕΤΕΑ: 274 εκατ. ευρώ
ΟΑΕΕ: 462,7 εκατ. ευρώ
ΟΓΑ: 181,3 εκατ. ευρώ
Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ): 91,3 εκατ. ευρώ
Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ): 66,2 εκατ. ευρώ
ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ: 39,5 εκατ. ευρώ

Κοστολογώντας τις απώλειες των Ταμείων από όλους τους παράγοντες κατά την περίοδο της κρίσης, το σύνολο των απωλειών αγγίζει τα 33 δισ. ευρώ.

Για παράδειγμα, η επίσημη ανεργία στο 27,2% στερεί από το σύστημα πάνω από 7 δισ. ευρώ. Η μείωση μισθών κατά 20 μονάδες οδηγεί σε απώλειες 3 δισ. ευρώ. Η εισφοροδιαφυγή, η αδήλωτη εργασία και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης οδηγούν σε έλλειμμα 8,5 δισ. ευρώ. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% κοστολογείται για τα ταμεία σε «τρύπα» 1,2 δισ. ευρώ. Η περικοπή των κοινωνικών πόρων έχει κόστος 1 δισ. ευρώ, ενώ στις συνολικές απώλειες προστίθενται και τα 12 δισ. ευρώ από το PSI.

Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία προχώρησαν στην χαρτογράφηση της κατάστασης, περιγράφοντάς την με τα πλέον μελανά χρώματα, για τα έσοδα, τα χρέη αλλά και τις επερχόμενες περικοπές.

Αναλυτικά η κατάσταση ανά ταμείο:

Δραματική μείωση εσόδων στο ΙΚΑ

Ο μεγαλύτερος φορέας κοινωνικής ασφάλισης της χώρας βρίσκεται στο σημείο μηδέν, καθώς κάνει αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τα 880 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις κάθε μήνα.

Τα καταγεγραμμένα στοιχεία για τα έσοδα από το 2010 έως το 2013 δείχνουν μεσοσταθμική μείωση 8,2%. Αλλά και το 2014, η πορεία παρά τα θετικά σημάδια του πρώτου διμήνου (+11,34%) δείχνει μείωση. Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα μειώθηκαν από τον Φεβρουάριο στον Μάρτιο, κατά 28,27%, δείχνοντας την πλήρη αδυναμία των επιχειρήσεων να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και εξαιτίας της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης. Το 2013 η κρατική επιχορήγηση ήταν 3,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 μειώθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ, στα 2,7 δισ. ευρώ.

Γρίφος η πληρωμή των συντάξεων για τον ΟΑΕΕ

Σε διαδικασία κατάρρευσης ο ΟΑΕΕ. Στο φορέα των ελευθέρων επαγγελματιών σε σύνολο 750.000 ασφαλισμένων, οι 370.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές με οφειλές κοντά στα 5,9 δισ. ευρώ. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. ευρώ.

Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δισ. ευρώ.

Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει το 2014 τα 720 εκατ. ευρώ, με δεδομένη τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές που έχει υπερβεί το 40%, σε αντιστοιχία με το 2013 που το έλλειμμα ήταν 640 εκατ. ευρώ.

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται στον Οργανισμό και από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, καθώς και από τις οφειλές προς τρίτους που ξεπερνούν τα 760 εκατ. ευρώ.
Έτσι η πληρωμή των 265 εκατ. ευρώ το μήνα σε συντάξεις από τον Σεπτέμβρη και μετά θα είναι ένας γρίφος. 

ΕΤΕΑ: Η μείωση 5,2%, είναι μόνο η αρχή

Το υπερ-επικουρικό ταμείο με τους 2.300.000 ασφαλισμένους και 1.062.000 συνταξιούχους, δίνει σήμερα, προ των μειώσεων, μέση καθαρή σύνταξη 191,00 ευρώ, προ φόρων.

Μάλιστα, οι περικοπές, δεν σταματούν με την μείωση 5,2%.

Ο νέος Κανονισμός του ταμείου που αναμένεται να επιφέρει σοβαρές ανατροπές για τους ασφαλισμένους:
Πλασματικοί χρόνοι

Δεν προβλέπεται καμία αναγνώριση πλασματικών χρόνων μετά το 2014 (στρατός, τέκνα, ανεργία κλπ) εκτός των περιπτώσεων που εκκρεμούν ή έχουν ήδη αναγνωριστεί.

Σύνταξη αναπηρίας

Οι προϋποθέσεις για σύνταξη αναπηρίας βάζουν όριο τα 1500 ένσημα και 600 ένσημα την τελευταία πενταετία, έτσι καταργούνται το και μίας ημέρας εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, με το νεαρό της ηλικίας και μια σειρά από δυνατότητες λήψης αναπηρικής σύνταξης με λιγότερες ημέρες ασφάλισης.

Σύνταξη λόγω θανάτου

- Βάζει προϋπόθεση 600 ένσημα την τελευταία πενταετία, αντί 500 ένσημα που ισχύει σήμερα
- 62ο έτος για τους επιζώντες συζύγους. Καταργεί κάθε μικρότερο όριο προκειμένου ο επιζών σύζυγος να λάβει τη σύνταξη του θανόντα ασφαλισμένου.
- Καταργεί την σύνταξη στα τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος
- Μεταβιβάζεται η σύνταξη μόνον εφόσον έχει δηλωθεί

Υπολογισμός της σύνταξης

- Εισάγει έναν εντελώς νέο υπολογισμό, με στόχο τη μείωση των συντάξεων
- Η σύνταξη θανάτου φθάνει στο 50% στη σύζυγο του θανόντος από 70% που ισχύει σήμερα και δεν ξεπερνά το 50% στα τέκνα
- Όσοι καθίστανται ανάπηροι από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκες ως εφάπαξ και τελείωσαν, τους βγάζουν εκτός ασφάλισης;
- Διαφοροποίηση σύνταξης ορφανών ανάλογα με την ηλικία τους.

Μεταβίβαση σύνταξης θανόντος συνταξιούχου μέχρι 31/12/2014

- Για τον/την σύζυγο καταβάλλεται το 40% της καταβαλλόμενης σύνταξης, μετά το 62ο έτος
- Για τα τέκνα, καταβάλλεται το 15% έως το 30%
-Αναστέλλεται η σύνταξη σε όποιον ουσιαστικά ξαναεργαστεί ως ασφαλιστέο πρόσωπο και γίνεται επανυπολογισμός στην νέα αίτηση με βάση την σύνταξη που έπαιρνε, δηλ. και νέα μείωση...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v