Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο ΥΠΟΙΚ για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Στόχος είναι να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15% (ή ακόμα και 20% κατά ορισμένες πηγές) ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για όλους τους καταναλωτές.

Το σχέδιο ΥΠΟΙΚ για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Αποφασισμένη να προχωρήσει το θέμα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%-20% από τον ερχόμενο Οκτώβριο εμφανίζεται η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό των προθέσεων είναι ότι ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και μονομερούς νομοθέτησης αν το αίτημα δεν ικανοποιηθεί από τους δανειστές.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, οι ελαφρύνσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης θα γίνουν σε δύο επίπεδα.

Στο πρώτο κερδίζουν όλοι οι καταναλωτές μείωση της τελικής τιμής κατά 6-8 λεπτά, στο δεύτερο επίπεδο οι εισοδηματικά ασθενέστεροι κερδίζουν πρακτική μείωση του φόρου στα επίπεδα που ήταν το 2011 πριν από την εξίσωση.

Συγκεκριμένα, στόχος είναι να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15% (ή ακόμα και 20% κατά ορισμένες πηγές) ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για όλους τους καταναλωτές.

Σήμερα, μετά την εξίσωση των ΕΦΚ , το πετρέλαιο θέρμανσης και το κίνησης επιβαρύνονται με 330 ευρώ το χιλιόλιτρο (από 66 ευρώ που ήταν ο ΕΦΚ για το θέρμανσης).

Μείωση του ΕΦΚ κατά 15%, συνυπολογιζόμενης της επίπτωσης που θα υπάρχει λόγω ΦΠΑ, οδηγεί σε βελτίωση της τελικής τιμής κατά 6 λεπτά. Αν η μείωση του ΕΦΚ ανέβει στο 20%, η πτώση της τιμής για όλους τους καταναλωτές ανεβαίνει στα 8 λεπτά το λίτρο.

Παράλληλα με τη γενική μείωση του ΕΦΚ, για τις ασθενέστερες εισοδηματικές τάξεις θα επανεξεταστεί ο τρόπος χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους.

Σήμερα το επίδομα, με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και με όριο κατανάλωσης, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, είναι 35 λεπτά το λίτρο.

Οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα

Παράλληλα με τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κυβέρνηση έχει ψηλά στην ατζέντα και το θέμα της αύξησης του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών (από 12 σε τουλάχιστον 48, αναφέρουν οι πληροφορίες).

Βέβαια οι διαπραγματεύσεις θα τρέξουν παράλληλα με αυτές για τη βιωσιμότητα του χρέους και βέβαια για την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων της περιόδου 2015-16, που θα λύσει τα χέρια της κυβέρνησης για να προωθήσει τα σχέδια ελαφρύνσεων. Αν παραμείνουν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων 3% και 4,5% του ΑΕΠ, τα περιθώρια στενεύουν, έως εξαφανίζονται.

Στο οικονομικό επιτελείο πάντως προετοιμάζονται για μακρά διαπραγμάτευση. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν να διαφανεί ότι η αξιολόγηση του Σεπτέμβρη μπορεί να τραβήξει μήνες, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα και η εκπλήρωση των 6+6 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Η διαφοροποίηση Λοβέρδου τις τελευταίες ημέρες στο θέμα της διαθεσιμότητας, οι τοποθετήσεις Γιακουμάτου για Κυριακές και λαϊκές αγορές, οι άγνωστες προς το παρόν ακριβείς προθέσεις Βορίδη στο θέμα της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών (θέμα που συνιστά το σοβαρότερο ίσως αγκάθι στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Ιουνίου) δημιουργούν εύλογα ερωτήματα στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου για το προς τα πού θα πάει η βάρκα της διαπραγμάτευσης.

«Μένει να φανεί βέβαια αν η αποστασιοποίηση είναι μόνο στα λόγια. Αν δεν είναι λόγια και αποτυπωθεί στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, εκτιμώ ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει», τονίζει κυβερνητική πηγή.

Πέραν των ανοιχτών θεμάτων για τις λαϊκές αγορές και τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, που συνιστούν και ουσιαστικές εστίες ενδεχόμενης πολιτικοκοινωνικής έντασης, οι καθυστερήσεις στην κάλυψη των προαπαιτούμενων είναι γεγονός.

Ενδεικτικό είναι ότι μόλις τώρα σχεδιάζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταγραφούν όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει τη γενική εικόνα για τους φόρους υπέρ τρίτων που επιβάλλονται στο δημόσιο τομέα, έχει όμως ουσιαστικά κενά για το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά. Ενδεικτικό είναι πως μόλις πρόσφατα πληροφορήθηκαν αρμόδια στελέχη του υπουργείου πως επιβάλλεται στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια -ή τουλάχιστον σε ορισμένα- οικονομική επιβάρυνση στα δίδακτρα προκειμένου να καλύπτεται μέρος της άδειας λοχείας των εκπαιδευτικών.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v