Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένει τον Χαρδούβελη στο Eurogroup

Οι οδηγίες Σαμαρά στον νέο ΥΠΟΙΚ και οι ανησυχίες των δανειστών από τα μηνύματα που έρχονται από την Αθήνα. Πονοκέφαλος το χρηματοδοτικό κενό. Η πίεση για τα προαπαιτούμενα και οι προτάσεις για νέα έξοδο στις αγορές.

Τι περιμένει τον Χαρδούβελη στο Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup δεν είναι διατεθειμένοι να περάσουν την ίδια νύχτα όταν πάλι στο Λουξεμβούργο η «πρώτη» του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου σημαδεύτηκε από μια μαραθώνια συζήτηση, που τελείωσε στις 5 το πρωί με ένα κοινό ανακοινωθέν ότι η χώρα μας δεν έχει άλλη επιλογή από το να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αλλιώς...

Τότε ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να πολιτικοποιήσει το ελληνικό θέμα και να ζητήσει να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί όροι καθώς το ζήτημα -όπως είχε πει- είχε πρωτίστως πολιτικές διαστάσεις. Στην αίθουσα επικράτησε πανικός, ο ίδιος άκουσε τα εξ αμάξης και αργότερα παραδέχθηκε ότι ήταν μία από τις πιο δύσκολες νύχτες της πολιτικής του καριέρας.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να περάσει από δυνατό pressing πανταχόθεν, καθώς στην αίθουσα θα βρίσκεται και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους θα θελήσει να εισπράξει διαβεβαιώσεις ότι δεν ξύπνησε το θεριό των πρόωρων εκλογών στην κυβέρνηση και ότι τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν κατά γράμμα.

Για τη δόση του 1 δισ. ευρώ του Μαΐου δεν γίνεται λόγος. Δεν είναι μόνο τα προαπαιτούμενα στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup αλλά και άλλα πιο σοβαρά θέματα τα οποία άπτονται της εικόνας που δίνει η κυβέρνηση.

O κ. Χαρδούβελης, σε αντίθεση με τον κύριο Βενιζέλο, πάει με εντολή από τον πρωθυπουργό να καθησυχάσει και να διαβεβαιώσει ότι οι όροι, τα μέτρα και κυρίως οι απολύσεις στο δημόσιο θα τηρηθούν. Αυτό θα είναι και η μόνιμη επωδός των κυβερνητικών στελεχών εκτός Ελλάδος. Όμως, όπως συνεχώς επισημαίνουμε στο Euro2day.gr, οι ειδήσεις για το τι λέγεται εντός της χώρας αποδελτιώνονται και καταγράφονται και συνεπώς οι υπουργοί Οικονομικών θα ζητήσουν, εκτός από τα διαπιστευτήρια του νέου ομολόγου τους, και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τα προαπαιτούμενα καθώς και για τα μέτρα στα εργασιακά -ομαδικές απολύσεις κ.λπ.- που θα αποσαφηνιστούν με την τρόικα τον Ιούλιο.

Το χρηματοδοτικό κενό πονοκεφαλιάζει το ΔΝΤ

Αυτό που επιμελώς όλοι προσπαθούν να κρύψουν και συζητήθηκε μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και της Κ. Λαγκάρντ στο Παρίσι είναι το γεγονός ότι από την 1η/6/2015 θα αρχίσει και πάλι να τρέχει χρηματοδοτικό κενό. Αυτό σημαίνει ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ δεν θα ξανασυνεδριάσει για την Ελλάδα μέχρι να βρεθεί λύση κάλυψής του δεδομένου ότι το Ταμείο δεν εκταμιεύει δόσεις αν δεν είναι καλυμμένες οι ανάγκες το επόμενο δωδεκάμηνο.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Ταμείο δεν συνεδρίασε για έναν ολόκληρο χρόνο ακριβώς γιατί το καταστατικό θα έδειχνε αυτομάτως έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα λόγω του «κενού».

Επίσης, τα δημοσιονομικά κενά του 2015-2016 είναι από τις καυτές πατάτες που θα πρέπει να διαχειριστεί ο νέος υπουργός μαζί με την τρόικα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, όπως και στη συνάντηση που είχε ο Α. Σαμαράς με τον Β. Σόιμπλε στην Πορτογαλία, η γραμμή που θα ακολουθηθεί και σήμερα είναι σκληρή. Παραπέμπει στη θέση «βρείτε τα με την τρόικα».

Με άλλα λόγια, η χώρα μας είναι ελεύθερη να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις ανάπτυξης, όμως δεν φαίνεται καμία χαλάρωση στο θέμα των δημοσιονομικών και των διαρθρωτικών μέτρων.

Η απειλή ως συνήθως θα είναι η ίδια: εάν δεν κλείσουν όλα αυτά δεν θα ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και το τρίτο δάνειο που όπως φαίνεται θα χρειαστεί.

Η ΕΚΤ διεμήνυσε ξανά ότι είναι πιθανό τα στρες τεστ που διεξάγει να δείξουν «άλλα» αποτελέσματα από αυτά που προέκυψαν από το στρες τεστ της ΤτΕ. Το «μαξιλαράκι» των 11 δισ. παραμένει στο ΤΧΣ με το βέτο της ΕΚΤ, και κάπου εκεί το κουβάρι μπερδεύεται, με την ελληνική πλευρά να λέει ότι το τρίτο δάνειο δεν είναι απαραίτητο γιατί θα ξαναβγεί στις αγορές άλλες δύο φορές μέχρι το τέλος του έτους.

Βεβαίως νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αύγουστος που ακούστηκε ως πιθανή ημερομηνία για το επόμενο βήμα στις αγορές μπορεί εν τέλει να μην αποδειχτεί γεγονός...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v