Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγροτική: Πώς χάθηκαν οι επικουρικές 1.200 συνταξιούχων

Δεν πληρώθηκαν οι συντάξεις δικαιούχων της Αγροτικής Τράπεζας. Tο Επικουρικό Ταμείο προχώρησε στην απόφαση αυτή εξαιτίας του κυκεώνα διατάξεων στο ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Στο υπουργείο Εργασίας το θέμα, χωρίς να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Αγροτική: Πώς χάθηκαν οι επικουρικές 1.200 συνταξιούχων

Το Επικουρικό Ταμείο των μισθωτών έκοψε από την 1η Ιουνίου τις συντάξεις σε 1.200 συνταξιούχους της Αγροτικής Τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι έληξε το διάστημα που ήταν υποχρεωμένο να καταβάλλει την παροχή.

Αν και μια τέτοια απόφαση δεν είναι συνηθισμένη, αφού η καταβολή τόσο της κύριας, όσο και της επικουρικής σύνταξης γίνεται εφ' όρου ζωής του δικαιούχου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επεκτείνεται και μετά στους συγγενείς του, το ΕΤΕΑ προχώρησε στην απόφαση αυτή εξαιτίας του κυκεώνα διατάξεων και ρυθμίσεων που ισχύουν για το ασφαλιστικό σύστημα των τραπεζοϋπαλλήλων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι συνταξιούχοι της ΑΤΕ ήταν ασφαλισμένοι σε έναν ειδικό λογαριασμό, τον ΕΛΕΜ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός στον κανονισμό του, στο άρθρο 10, ανέφερε ότι η καταβολή του βοηθήματος έχει ημερομηνία λήξης. Αυτή την πρόταση έλαβε υπόψη της η διοίκηση του ΕΤΕΑ και με την υπ' αριθμόν 69 απόφαση που έλαβε στις 21/5/2014 διέκοψε την καταβολή των συντάξεων.

Βέβαια, όπως υποστηρίζουν οι συνταξιούχοι που είδαν ξαφνικά την επικουρική τους σύνταξη να κόβεται, στο ίδιο άρθρο, υπάρχει και δεύτερη πρόταση σύμφωνα με την οποία εφόσον εξαντληθεί ο παραπάνω χρόνος, την καταβολή της επικουρικής σύνταξης την αναλαμβάνει η ΑΤΕ, εφ' όρου ζωής.

Όσο για την επισήμανση του ταμείου ότι δεν έχουν καταβληθεί εισφορές για τη συνέχιση της πληρωμής των συντάξεων, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων επιρρίπτουν ευθύνες στον τρόπο που έγινε ο υπολογισμός των μελλοντικών υποχρεώσεων της ΑΤΕ, έναντι των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να την πληρώσουν οι ίδιοι.

Αναλυτικά, με αφορμή την υποχρέωση των ελληνικών τραπεζών για καθολική εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, το 2005 θεσπίστηκε το ΕΤΑΤ, στο οποίο πέρασαν όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι. Μάλιστα, με νόμο, το υπουργείο Οικονομικών καθόρισε το ύψος των υποχρεώσεων των τραπεζών, έναντι του ασφαλιστικού τους συστήματος καθώς και τον τρόπο πληρωμής τους.

Στη συνέχεια, το ΕΤΑΤ πέρασε στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη και στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ (σήμερα ΕΤΕΑ) για τον κλάδο της επικούρησης, με τον νόμο να ορίζει ειδικά για την Αγροτική ότι «η Οικονομική επιβάρυνση του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑΜ καλύπτεται, πέραν των προβλεπόμενων από τις διατάξεις του ΕΛΕΜ εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη, με την καταβολή από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος του ποσού των 380 εκατ. ευρώ [...]. Με τα παραπάνω ποσά των έκτακτων εισφορών και οικονομικών επιβαρύνσεων προς το ΙΚΑ και το ΕΤΑΤ-ΕΤΕΑΜ εξαντλείται η υποχρέωση της ΑΤΕ για κάλυψη επιπλέον εισφορών ή παροχών προ τα ταμεία αυτά».

Οι συνταξιούχοι, που δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, επισημαίνουν τα εξής:

Η υποχρέωση καταβολής της Επικουρικής Σύνταξης στους συνταξιούχους της ΑΤΕ μεταβιβάστηκε εκ του νόμου στο ΕΤΑΤ και εκ των πραγμάτων στη συνέχεια στο ΕΤΕΑ, με τους ίδιους όρους που κατέβαλε την επικουρική η ΑΤΕ.

Το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών υποεκτίμησε τις υποχρεώσεις της τράπεζας το 2005 και στέρησε από τα ταμεία σημαντικούς πόρους,δεν αποστερεί και από τους συνταξιούχους το δικαίωμα λήψης εφ' όρου ζωής σύνταξης.

Το ζήτημα έχει φτάσει στο υπουργείο Εργασίας χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Οι συνταξιούχοι πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να φθάσουν έως τα δικαστήρια προκειμένου να λάβουν τη σύνταξή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v