Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Από την πρώτη μέρα προσφυγής ο τόκος επιστροφής φόρου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τη πρόβλεψη των νόμων που καθορίζει το χρόνο τοκοφορίας της επιστροφής του φόρου από τη Δ.Ο.Υ στον φορολογούμενο.

ΣτΕ: Από την πρώτη μέρα προσφυγής ο τόκος επιστροφής φόρου

Κατά την επιστροφή άμεσων ή έμμεσων φόρων, τελών και προστίμων από το Δημόσιο προς τον φορολογούμενο, ο τόκος 6% προσμετράται από την πρώτη ημέρα κατάθεσης της σχετικής προσφυγής στα δικαστήρια και όχι εξι μήνες μετά την κοινοποίηση στη ΔΟΥ της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης που δικαιώνει τον πολίτη.

Αυτό έκρινε με δύο αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας , γεγονός που σημαίνει οτι όσοι έχουν "λαμβάνειν¨ από το Δημόσιο θα δουν τα "χρωστούμενα" νωρίτερα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τη πρόβλεψη των νόμων 1473/1984 και 2120/1993 που καθορίζει το χρόνο τοκοφορίας της επιστροφής του φόρου από τη Δ.Ο.Υ στον φορολογούμενο.

Η απόφαση στηρίζεται στο γεγονός ότι η παράλειψη αυτή «έχει ως συνέπεια την μη προσήκουσα αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας του αχρεωστήτως καταβάλλοντος τον φόρο» (σ.σ.: φορολογούμενο).

Η επίμαχη ρύθμιση, που αφήνει ακάλυπτο μακρό χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο φορολογούμενος υφίσταται μη νομίμως περιουσιακή ζημία και του οποίου χρονικού διαστήματος η διάρκεια εξαρτάται από γεγονότα που ευρίσκονται εκτός του πεδίου επιρροής του, όπως είναι ο χρόνος συζητήσεως της υποθέσεως και της δημοσίευσης και κοινοποίησεως της αποφάσεως, είναι ασύμβατη τόσο με το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημοσίων βαρών, όσο και με το άρθρο 17 παράγραφος 1 του Συντάγματος και το άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ περί προστασίας της ιδιοκτησίας». Κατόπιν αυτών αναφέρουν οι δικαστές η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση είναι «ανίσχυρη».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v