Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΣΕΒΕΕ: Ζητά αναστολή κατασχέσεων από τον ΟΑΕΕ

Διαστάσεις μάστιγας λαμβάνουν οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την ανάληψη άμεσων πολιτικών πρωτοβουλιών. Επιστολή και προς τον υπουργό Εργασίας.

ΓΣΕΒΕΕ: Ζητά αναστολή κατασχέσεων από τον ΟΑΕΕ

Να ανασταλεί άμεσα η δράση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), να πάψουν οι κατασχέσεις αλλά και η προσωποκράτηση για χρέη προς τον ΟΑΕΕ και να αλλάξουν οι όροι ρύθμισης χρεών προς τον Οργανισμό ζητούν οι εκπρόσωποι των εμποροβιοτεχνών.

Η ΓΣΕΒΕΕ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αφού επισημαίνει ότι η αύξηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας και ότι η στέρηση των εσόδων είναι αποτέλεσμα αδυναμίας και όχι απροθυμίας πληρωμής από τους ασφαλισμένους του, ζητεί ρεαλιστική και ορθολογική αντιμετώπιση για τα χρέη. 

Στην επιστολή τονίζεται ότι οδηγός μιας νέας ρύθμισης πρέπει να είναι η διευκόλυνση της αποπληρωμής των χρεών για να μην χαθούν τελικά έσοδα για τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, αλλά και για να μην δημιουργηθεί στα επόμενα χρόνια εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους.

Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει, ότι το πάγωμα και η κεφαλαιοποίηση των οφειλών, η μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου και η ταυτόχρονη ελεύθερη επιλογή κλάσης, μπορεί να ωφελήσει καθοριστικά το ταμείο του ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με τελευταίες προβολές του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, με την εφαρμογή της ελεύθερης επιλογής κλάσης και την ενεργοποίηση χιλιάδων οφειλετών, ο προϋπολογισμός εσόδων του ΟΑΕΕ θα ενισχυθεί τουλάχιστον με 600 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί την αποποινικοποίηση της μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ τονίζοντας ότι τις δυσμενείς συνέπειες από την μη καταβολή των βαρυνουσών εισφορών τους υφίστανται αποκλειστικά οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι με την διακοπή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την αδυναμία λήψης σύνταξης και την έλλειψη ασφαλιστικής ενημερότητας. Επισημαίνουν δε, πως η παραπομπή τους στο ποινικό Δικαστήριο,  εκτός από άδικη, είναι και αντίθετη σε θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις. Είναι ενδεικτικό, ότι άλλες επαγγελματικές ομάδες (ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λ.π.), δεν διώκονται ποινικά για την μη εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών στα ασφαλιστικά τους Ταμεία. Είναι ώρα, σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες. Για το λόγο αυτό, ζητεί συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς το πρόβλημα αφορά  770.000 επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους.

«Οποιαδήποτε νέα αναβολή θα αποτελεί συνειδητή επιλογή συρρίκνωσης και υποβάθμισης του στρώματος των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων και θα αποτελέσει κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή» καταλήγει η επιστολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v