Τομές στο φορολογικό ζητά ο ΣΕΛΠΕ

Δύο είναι τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ: η μη απόδοση του ΦΠΑ και η μη δυνατότητα ελέγχου των επιχειρήσεων και των ιδιωτών όσον αφορά την φοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή.

Τομές στο φορολογικό ζητά ο ΣΕΛΠΕ

Δέκα πρακτικά μέτρα που θα μπορούσαν όχι μόνο να «χτυπήσουν» την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, αλλά και να βοηθήσουν την υγιή επιχειρηματικότητα στη χώρα προτείνει ο ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας).

Γενικότερη θέση του προέδρου του ΣΕΛΠΕ κ. Αντώνη Μακρή είναι πως δεν μπορούν τα 3,5 περίπου εκατομμύρια εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να σηκώνουν το βάρος για περίπου 12,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν στη χώρα (πληθυσμός χώρας συν τους οικονομικούς μετανάστες) και πως το πρόβλημα καθίσταται ακόμη πιο οξύ, όταν πολλοί από τους ιδιώτες εργαζόμενους δεν πληρώνουν τους φόρους τους. «Πρέπει να φορολογηθούν περισσότεροι από λιγότερο» είναι η θέση του κ. Μαρκρή.

Ο «δεκάλογος» του ΣΕΛΠΕ

Η σημερινή κατάσταση του φορολογικού-εισφοροδοτικού μηχανισμού έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Γι αυτό το λόγο η προσέγγιση του προβλήματος πρέπει να γίνει με άλλη μέθοδο, η οποία δεν θα απαιτεί χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες καθώς και μακροχρόνια εκπαίδευση ανθρώπων.

Δύο είναι τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αν διορθωθούν αυτά τότε μπορούν να ανασχεδιαστούν οι εν γένει φορολογικοί συντελεστές.

• Η μη απόδοση του ΦΠΑ
• Η μη δυνατότητα ελέγχου των επιχειρήσεων και των ιδιωτών όσον αφορά την φοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή
Το σχέδιο που ακολουθεί καλύπτει και τις δύο ανάγκες

Προϋποθέσεις:

1. Η ύπαρξη κάρτας προαγοράς ΦΠΑ (πιστωτική, debit ή τραπεζική κάρτα προπληρωμής) (δυνατότητα μετατροπής της υπάρχουσας κάρτας όπου καταγράφονται τα ΔΛΠ κατά την αγορά).

Ο καταναλωτής θα προαγοράζει τον ΦΠΑ από τα ΑΤΜ των τραπεζών ο οποίος θα του κοστίζει 19% αντί 23%. Κατά την αγορά του αγαθού θα πληρώνει με οποιοδήποτε τρόπο την καθαρή αξία του προϊόντος και τον ΦΠΑ από την αντίστοιχη κάρτα προαγοράς ΦΠΑ.

Με αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής θα συμμετέχει εθελοντικά (διότι αγοράζει με μικρότερο ΦΠΑ) και το ελληνικό δημόσιο θα προεισπράττει τον ΦΠΑ ακόμα και από μελλοντικές πωλήσεις και έτσι θα έχει τη δυνατότητα (αναγκαία ρευστότητα) να επιστρέφει όπου χρειάζεται τον υπό συμψηφισμό ΦΠΑ.

2. Η μικρή φορολογία επί των αγορών εκκαθαριζόμενη κάθε τέλος εκάστου μηνός

Η φορολογία επί των αγορών θα δημιουργεί υποχρέωση στην επιχείρηση-επιχειρηματία να αποδίδει κάθε τέλος του μήνα τις αντίστοιχες φορολογικές υποχρεώσεις του (οι οποίες θα είναι εκ των προτέρων γνωστές και διασταυρωμένες λόγω της on line παρακολούθησης των τιμολογίων και των ΔΛΠ από την ΓΓΠΣ) και αφού τις έχει συμψηφίσει πρώτα με τον υπό εκκαθάριση ΦΠΑ των ΔΛΠ που θα έχει εκδώσει κατά τη διάρκεια του εν λόγω μήνα.
Η απαίτηση της επιχείρησης-επιχειρηματία από την ανωτέρω διαφορά θα ικανοποιείται αυτόματα από την κρατική φορολογική μηχανή χωρίς να χρειάζεται διαμεσολάβηση ανθρώπινης παρουσίας με αυτόματη κατάθεση στον επιχειρηματικό λογαριασμό.

Η Ανωτέρω διαδικασία υποχρεώνει τον επιχειρηματία-επιχείρηση να εκδίδει παραστατικά πώλησης για να έχει το δικαίωμα της επιστροφής ως ανωτέρω.

3. Η ύπαρξη ενός μόνον επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού σε κάθε επαγγελματία-επιχείρησης με επιταγές πράσινες φωσφοριζέ και χωρίς δικαίωμα οπισθογράφησης και μεταχρονολόγησης, γεγονός που θα κάνει διακριτές αυτές τις επιταγές και θα εξαλείψει τη φούσκα των μεταχρονολογημένων επιταγών.

4. Η ανταλλαγή μόνον ηλεκτρονικών τιμολόγιων μεταξύ των επιχειρήσεων επιχειρηματιών και σε άμεση σύνδεση με ΓΓΠΣ.

Όλες οι ανταλλαγές δελτίων αποστολής- τιμολογίων καθώς και η κάθε παραγωγή φορολογικών στοιχείων θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην ΓΓΠΣ (Για αποκέντρωση υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσης με τις τοπικές φορολογικές αρχές online ή με stick).

5. Ονομαστικές αποδείξεις με ΑΦΜ ή ταυτότητα από όλους προς όλους

6.Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ επί όλων των διακινήσεων των φορτηγών-ΙΧ στο δρόμο

7. Η ύπαρξη σώματος ελεγκτών της αγοράς σε πρώτο επίπεδο από τους δημόσιους υπαλλήλους που θα εισέρχονται στην εφεδρεία

Ένας αριθμός από τους δημόσιους υπαλλήλους που θα εισέρχονται στην εφεδρεία εθελοντικά έχοντας βέβαια και τα απαραίτητα στοιχειώδη προσόντα θα εκπαιδεύεται σε ελέγχους πρώτου επιπέδου. Η εκπαίδευση αφορά τον έλεγχο έκδοσης παραστατικών για την οποιαδήποτε διακίνηση προϊόντων καθώς και για την απόδειξη ένταξης όλων των εργαζομένων σε ασφαλιστικά ταμεία καθώς και την ορθή απόδοση των εργοδοτικών εισφορών. Θα εφοδιάζονται με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά και θα στέλνονται ως σύννεφο στις τοπικές αγορές με μόνη υποχρέωση έναν έλεγχο μόνο ανά μήνα σε κάθε σημείο στόχο.

Η ενδεχόμενη παράβαση θα αποστέλλεται με sms στην ΓΓΠΣ η οποία θα αναλαμβάνει και την διακρίβωση της παράβασης. Μετά τη διαπίστωση της ορθότητας της καταγγελίας ο υπάλληλος που την απεκάλυψε θα λαμβάνει έναν μικρό bonus καθώς και μια βαθμολογία στον πίνακα της επαναπρόσληψης για το δημόσιο τομέα.

Απαραίτητα:

• Η ύπαρξη ηλεκτρονικού περιουσιολογίου καθώς και η φορολόγησης βάσει αντικειμενικών κριτηρίων

• Η οποιαδήποτε παράβαση φορολογική να επιφέρει κλείσιμο της επιχείρησης για ένα αντίστοιχο διάστημα χωρίς να απαλλάσσει τους εμπλεκομένους από τις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία και τους συνεργάτες τους

• Όλες οι οικονομικές διαχειρίσεις όσον αφορά τη σχέση του πολίτη και των επιχειρήσεων με το κράτος να μεταφερθούν στις τράπεζες

• Και όλα τα ΚΕΠ να μετατραπούν και σε φορολογικές θυρίδες για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Οπως υποστηρίζει ο ΣΕΛΠΕ, με την Ανωτέρω διαχείριση: 

• Οι επιχειρήσεις -επιχειρηματίες θα υποχρεώνονται να κόβουν παραστατικά

• Το ελληνικό δημόσιο θα έχει προεισπράξει τον ΦΠΑ χωρίς να χρησιμοποιεί ενδιάμεσους

• Θα έχει προεισπράξει τους φόρους χωρίς να χρειάζεται να ελέγχει τις επιχειρήσεις- επιχειρηματίες

• Οι επιχειρήσεις- επιχειρηματίες θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το φορολογικό τους κόστος και την διαδικασία διεκπεραίωσης των φορολογικών υποχρεώσεών τους

• Το σύστημα θα αυτό ελέγχεται και θα δεσμεύει τους υπόχρεους σε συμμετοχή σε αυτό

• Οι επιχειρήσεις -επιχειρηματίες θα μειώσουν το κόστος της λογιστικής παρακολούθησης και της διαχείρισης των επιχειρήσεων. Θα συντηρούν την λογιστική μόνο στο επίπεδο παρακολούθησης που θέλουν οι ίδιοι για να ελέγχουν τις διαδικασίες της επιχείρησης τους.

8. Σταματά η επαφή φορολογικής αρχής και φορολογούμενου με ότι συνεπάγεται αυτό

9. Οι μεν μηχανισμοί του ΣΔΟΕ θα ασχολούνται για ελέγχους στο πεζοδρόμιο

10. Οι δε υπάλληλοι των εφοριών για δειγματοληπτικούς ελέγχους (π.χ. της αποθήκης) ή στοχοθετημένους ελέγχους από το ανωτέρω περιγραφόμενο σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v