EBIKEN: Το κόστος ενέργειας υπεύθυνο για απολύσεις

Η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι η προσφυγή μιας επιχείρησης στις απολύσεις, ως η μοναδική απομένουσα εναλλακτική στην προσπάθεια επιβίωσής της, αποτελεί πηγή μεγάλου προβληματισμού.

EBIKEN: Το κόστος ενέργειας υπεύθυνο για απολύσεις
Το μη ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας καταδικάζει τους εργαζομένους της βιομηχανίας στην ανεργία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας-ΕΒΙΚΕΝ, με αφορμή την έγκριση ομαδικών απολύσεων που εξέδωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ, επισημαίνει ότι η προσφυγή μιας επιχείρησης στο μέτρο αυτό, ως η μοναδική απομένουσα εναλλακτική στην προσπάθεια επιβίωσής της – και η έγκρισή του – αποτελεί πηγή μεγάλου προβληματισμού, όχι μόνο γιατί οδηγεί ακόμα 45 εργαζομένους εκτός εργασίας.

Το γιατί η λύση αυτή καταλήγει να αποτελεί μονόδρομο για μια βιομηχανική επιχείρηση, για την οποία το κόστος εργασίας δεν είναι καν το βασικότερο κόστος, είναι το πιο ανησυχητικό:

* Μετά από χρόνια προσπαθειών, διαβουλεύσεων και διαβεβαιώσεων σε όλα τα επίπεδα, και παρά την πρόσφατη θετική παρέμβαση της κυβέρνησης στη ΓΣ της ΔΕΗ, το κόστος της ενέργειας παραμένει μη ανταγωνιστικό παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις και δημόσιες δηλώσεις.

* Η στήριξη της εξωστρέφειας, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και των εξαγωγών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κενό γράμμα. Αντιθέτως και παρά την δραματική συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, η αύξηση των εισαγωγών εξελίσσεται σε πηγή πολύ μεγάλης ανησυχίας.

Το «σπάσιμο του ταμπού» των ομαδικών απολύσεων δεν είναι λόγος να επιχαίρει κανείς και σίγουρα δεν αποτελεί λύση. Η έλλειψη σταθερής βιομηχανικής πολιτικής και η διαχείριση των θεμάτων ενεργειακού κόστους με όρους πολιτικής επικοινωνίας προμηνύουν πολύ δυσάρεστες εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v