Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστότητα 24 δισ. από ΕΕ-ΕΤΕπ για έρευνα και καινοτομία

Μέσω του προγράμματος «InnovFin – EU Finance for Innovators» εκτιμάται ότι κατά την επόμενη επταετία θα καταστούν διαθέσιμα περισσότερα από 24 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία από μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ρευστότητα 24 δισ. από ΕΕ-ΕΤΕπ για έρευνα και καινοτομία

Μια νέα γενιά χρηματοδοτικών εργαλείων και συμβουλευτικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκαινίασαν σήμερα η ΕΕ και ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ και ΕΤΑΕ) με σκοπό να διευκολύνουν την πρόσβαση των καινοτόμων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.

Μέσω του προγράμματος «InnovFin – EU Finance for Innovators» εκτιμάται ότι κατά την επόμενη επταετία θα καταστούν διαθέσιμα περισσότερα από 24 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία (Ε&Κ) πραγματοποιούμενων από μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και από φορείς που δημιουργούν υποδομές έρευνας. Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να στηρίξουν επενδύσεις συνολικού ύψους μέχρι 48 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα «InnovFin – EU Finance for Innovators» θα προσφέρει εξατομικευμένα προϊόντα – που θα περιλαμβάνουν από εγγυήσεις για ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς ως απευθείας δάνεια σε επιχειρήσεις, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες – για να στηρίζει από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα σχέδια επενδύσεων σε Ε&Κ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χώρες που είναι συνδεδεμένες με το «Ορίζοντας 2020», το νέο πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα κατά την περίοδο 2014-2020.

Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ. Τα δάνεια και οι εγγυήσεις του InnovFin θα υποστηρίζονται από κονδύλια που διατίθενται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» καθώς και από τον Όμιλο ΕΤΕπ για την παροχή στήριξης στις δραστηριότητες E&K, οι οποίες από τη φύση τους ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο και είναι δυσκολότερο να αξιολογηθούν από ό,τι οι παραδοσιακές επενδύσεις. Όλα τα προϊόντα του InnovFin παρέχονται με βάση τη ζήτηση, χωρίς να εφαρμόζεται προκαθορισμένη κατανομή ανά τομέα, χώρα ή περιφέρεια.

Σε ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσαν η ΕΤΕπ και το ΕΤΑΕ, οι ελληνικές τράπεζες πληροφορήθηκαν σχετικά με τις ευκαιρίες που θα προσφέρει αυτή η νέα γενιά χρηματοπιστωτικών εργαλείων της ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη χρηματοδότησης για τις καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ανά την ΕΕ.

Τα προϊόντα InnovFin

Το InnovFin Large Projects (Μεγάλα Έργα) έχει στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για έργα E&K που πραγματοποιούνται από μεγάλες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και δημόσια ερευνητικά ιδρύματα, υποδομές E&K (συμπεριλαμβανομένων υποδομών που ευνοούν την καινοτομία), συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και φορείς ή έργα ειδικού σκοπού (συμπεριλαμβανομένων όσων προωθούν πρωτοποριακά έργα βιομηχανικής επίδειξης εμπορικής κλίμακας).

Δάνεια ύψους από 25 εκατ. ευρώ έως 300 εκατ. ευρώ θα χορηγούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v