ΔΕΣΦΑ: Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΤΕπ για το δάνειο των 80 εκατ.

Υπεγράφη από τον CEO του ΔΕΣΦΑ και τα στελέχη της ΕΤΕπ, η σύμβαση ύψους 40 εκατομμυρίων ως πρώτη δόση για την υλοποίηση του έργου της δεύτερης αναβάθμισης του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Αερίου της Ρεβυθούσας, συνολικού προϋπολογισμού 156,25 εκ. ευρώ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΣΦΑ: Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΤΕπ για το δάνειο των 80 εκατ.

Υπεγράφη η δανειακή σύμβαση ΔΕΣΦΑ- Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την πρώτη δόση του δανείου συνολικού ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 11 Ιουνίου, στα γραφεία του ΔΕΣΦΑ, υπεγράφη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ κ. Κωνσταντίνο Ξιφαρά και τα στελέχη της ΕΤΕπ, η σύμβαση ύψους 40 εκατομμυρίων ως πρώτη δόση για την υλοποίηση του έργου της δεύτερης αναβάθμισης του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Αερίου της Ρεβυθούσας, συνολικού προϋπολογισμού 156,25 εκ. ευρώ. Η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει συνολικά τη χορήγηση δανείου ύψους 80 εκατομμυρίων μέσω δύο δανειακών δόσεων εξασφαλίζοντας τους πόρους για την ομαλή υλοποίηση του έργου.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις πηγές: 35 % από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, 50% με δανειοδότηση από την ΕΤΕπ και 15% από τα ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ. Το κόστος της επένδυσης που δεν θα επιδοτηθεί από το ΠΔΕ θα ενταχθεί στον υπολογισμό των χρεώσεων χρήσης του ΕΣΦΑ κατά το έτος έναρξης της λειτουργίας του έργου.

Για τη σημαντική αυτή εξέλιξη η οποία διασφαλίζει την ομαλή υλοποίηση του έργου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς δήλωσε ότι "Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης της πρώτης δόσης, ύψους 40 εκατ. Ευρώ, αποτελεί το «θεμέλιο λίθο» του έργου της 2ης αναβάθμιση του σταθμού ΥΦΑ. Ο ΔΕΣΦΑ και η ΕΤΕπ, συμμετέχουν στην ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας μέσω της υλοποίησης επενδύσεων σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ασφάλεια και τη Διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και παράλληλα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας".

Σημειώνεται ότι η υλοποίηση του έργου συνεπάγεται την ενίσχυση του επιπέδου ασφαλείας τροφοδοσίας και τη βελτίωση της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και περιλαμβάνει:

· Την κατασκευή τρίτης δεξαμενής προσωρινής αποθήκευσης ΥΦΑ χωρητικότητας 95.000 m3. Ο αποθηκευτικός χώρος του σταθμού θα αυξηθεί κατά 73% (από 130.000 m3 στα 225.000 m3 ΥΦΑ)

· Την αύξηση κατά 40% του ρυθμού αεριοποίησης του σταθμού

· Την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων που θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων πλοίων έως και 260.000 m3

· Την αναβάθμιση του μετρητικού σταθμού στο Σημείο Εισόδου Αγία Τριάδα

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v