Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική δύο αξόνων από Σαμαρά

Στα άκρα η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Μήνυμα Σόιμπλε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Μπαράζ επαφών του Αντώνη Σαμαρά με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες του εξωτερικού.

Στρατηγική δύο αξόνων από Σαμαρά

Έναν σχεδόν μήνα μετά τη διακοπή για τις διπλές εκλογές και τον ανασχηματισμό, στην κυβέρνηση θέλουν να ανεβάσουν και πάλι στροφές, με σκοπό την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή -με τις όποιες τροποποιήσεις- της πολιτικής που θα οδηγήσει στην άκρη του τούνελ.

Το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου, και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά, κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο έχει να κάνει με την καθημερινότητα του πολίτη και το δεύτερο με την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για την τόνωση της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει ο ίδιος τον δρόμο προς τα μέλη της κυβέρνησής του και σε συνέχεια της προχθεσινής του ομιλίας στο υπουργικό συμβούλιο, ξεκινά ένα μπαράζ επαφών με υποψήφιους επενδυτές, αναζητώντας μία τουλάχιστον μεγάλη συμφωνία η οποία, όπως εκτιμά, θα έχει πολλά μηνύματα. Αφενός προς το εξωτερικό ότι η χώρα μας είναι πλέον αξιόπιστη και δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για όποιον θέλει να επενδύσει εδώ και αφετέρου προς το εσωτερικό ότι έλαβε το μήνυμα της κάλπης, ότι το κλίμα αλλάζει και ότι αυτά που έχει δεσμευτεί γίνονται πράξη.

O κ. Σαμαράς, μεταξύ άλλων, σήμερα θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του Κουβέιτ, τη Δευτέρα θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ενώ τρεις μέρες αργότερα θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

Την ίδια ώρα, πάντως, δεν παραβλέπει τα τρέχοντα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας. «Θέλω να είστε συνεχώς δίπλα στον πολίτη», τόνισε απευθυνόμενος στους υπουργούς του, και χθες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δύο διαρροές προς τους δημοσιογράφους έδειξαν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η πρώτη σχετίζεται με παρέμβαση του πρωθυπουργού, εξαιτίας δημοσιευμάτων και ερευνών που καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα νησιά και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Ανδρέα Ανδρεάδη, ζητώντας του να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να πέσουν οι τιμές. Όπως τόνισε, ο τουρισμός πάει καλά, πρέπει να τον διαφυλάξουμε και να τον διατηρήσουμε σε εξίσου υψηλά επίπεδα και φέτος και τις επόμενες χρονιές.

Η δεύτερη διαρροή αφορά το σχέδιο μείωσης της φορολογίας, όπως έχει αποτυπωθεί τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον νέο υπουργό Οικονομικών. Εφόσον, λένε στο Μαξίμου, τα οικονομικά στοιχεία του εννιαμήνου δείξουν ότι βρισκόμαστε εντός των στόχων, υπάρχει η σκέψη για σταδιακή μείωση της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα, σε ποσοστό που μπορεί να είναι αρχικά ίσως και 50%, ενώ πολύ πιθανό είναι να διατηρηθεί στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Το ζήτημα, πάντως, της φορολογίας και γενικότερα των νέων μέτρων ήταν η αιτία για έναν πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη και του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή η έκθεση του ΔΝΤ και μία επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς την τρόικα που βγήκε στο φως χθες από την εφημερίδα Αυγή, με την οποία, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται για τη λήψη νέων μέτρων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί την εκστρατεία παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Δυστυχώς, όμως, για τους ενορχηστρωτές του ψεύδους, η σημερινή 'αποκάλυψη' της Αυγής φέρει ημερομηνία '15 Απριλίου 2014' και αφορά ακριβώς στην απόφαση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Βούλτεψη, για να απαντήσει η Κουμουνδούρου: «Το έγγραφο αναρτήθηκε χτες στην επίσημη σελίδα του ΙMF με ημερομηνία 14/5. Το ερώτημα είναι γιατί δημοσιεύτηκε μόλις χτες και όχι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση συνειδητά εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, όπως συνεχίζει να κάνει μέχρι σήμερα».

Στο μεταξύ, μήνυμα να συνεχιστούν απαρέγκλιτα οι μεταρρυθμίσεις έστειλε από το Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την προγραμματισμένη εδώ και τρεις μήνες συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας, ανέφερε πως δεν αναμένει αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική λόγω του ανασχηματισμού και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα συνεχισθούν και ότι τα πρώτα θετικά σημάδια ήδη είναι εμφανή, κάνοντας ωστόσο λόγο (στη γραμμή του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη) για την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v