Αντιρρήσεις ενεργοβόρων βιομηχανιών για ΝΟΜΕ

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, ο προτεινόμενος μηχανισμός έχει σημαντικές αποκλίσεις έναντι του γαλλικού προτύπου.

Αντιρρήσεις ενεργοβόρων βιομηχανιών για ΝΟΜΕ

Αντιρρήσεις για τη μεθοδολογία εφαρμογής στην Ελλάδα των δημοπρασιών πώλησης «πακέτων» ηλεκτρικής ενέργειας (σύστημα ΝΟΜΕ) εκφράζουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, μέσω του συνδέσμου τους ΕΒΙΚΕΝ.

Με επιστολή τους προς τη ΡΑΕ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διενεργείται, η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει ότι παρότι το μοντέλο ΝΟΜΕ υιοθετείται προκειμένου να προσφέρει στη βιομηχανία φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, ο προτεινόμενος μηχανισμός έχει σημαντικές αποκλίσεις έναντι του γαλλικού προτύπου. Συγκεκριμένα προτείνεται μεταξύ άλλων οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθενται μέσω του ΝΟΜΕ, να τιμολογούνται με διοικητικά καθοριζόμενες τιμές και όχι με τιμές που θα διαμορφώνονται από τις δημοπρασίες, όπως προτείνει η ΡΑΕ. Επίσης οι διοικητικά οριζόμενες τιμές να μην επιβαρύνονται με τις χρεώσεις που ισχύουν σήμερα όπως τέλος ΑΠΕ κλπ.

Να σημειωθεί ότι ο τρόπος εφαρμογής του ΝΟΜΕ και η διαδικασία που προτάθηκε από τη ΡΑΕ προκειμένου να ισχύσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο, αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ως μεταβατική φάση για το πλήρες άνοιγμα της αγοράς και την εφαρμογή του ενιαίου μοντέλου ης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για όλη την ΕΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v