Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις υποσχέσεις από την κυβέρνηση

Oι προτεραιότητες Σαμαρά και οι συστάσεις στους υπουργούς. Νέα γραμμή με διορθωτικές κινήσεις χωρίς να απειλούνται οι στόχοι του προγράμματος ο στόχος Χαρδούβελη. Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης και οι σχεδιασμοί για χρέος και εξάντληση τετραετίας.

Τέσσερις υποσχέσεις από την κυβέρνηση

Τα επόμενα βήματα του κυβερνητικού έργου μελετά στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες μετά τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό και στον απόηχο της χθεσινής έκθεσης του ΔΝΤ. Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τις -διακομματικές και μη- ισορροπίες που κράτησε στο νέο σχήμα (χωρίς να αποφύγει πάντως τις γκρίνιες για συγκεκριμένες επιλογές), χθες επιχείρησε να δώσει το στίγμα των επόμενων κινήσεών του, κατά την πρώτη συνεδρίαση του ανανεωμένου υπουργικού συμβουλίου.

Σε έντονα αισιόδοξους τόνους και χωρίς να παραλείψει την επίθεση προς την αντιπολίτευση, προχώρησε σε συγκεκριμένες συστάσεις – οδηγίες προς τους υπουργούς του, τους οποίους κάλεσε να ανεβάσουν ρυθμούς και να είναι μάχιμοι ανά πάσα στιγμή, "24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο", διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση έχει συνέχεια και πως το νέο σχήμα θα συνεχίσει το έργο του προηγούμενου.

Μετά τις σχετικά ανώδυνες (όσον αφορά την κυβερνητική σταθερότητα) εκλογές, αλλά και με σαφή τα μηνύματα των πολιτών, στην κυβέρνηση δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις απρόσκοπτα και με προοπτική εξάντλησης της θητείας. Προτεραιότητά τους, επισημαίνουν, είναι ο πολίτης και το συμφέρον της χώρας και εμφανής η προσπάθεια αλλαγής του μίγματος πολιτικής.

Τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα έδειξε, από τις πρώτες του κιόλας δηλώσεις, ο Γκίκας Χαρδούβελης, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο. Ξεκαθάρισε μεν ότι θα συνεχιστεί το έργο με την ίδια φιλοσοφία, αλλά πήρε σαφείς αποστάσεις από τους δανειστές, τονίζοντας χαρακτηριστικά την ανάγκη "να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς και όχι μόνο αυτό που θέλει η τρόικα. Καλή είναι η τρόικα όταν λέει τα αυτονόητα". Πρόθεσή του είναι να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνία, στους πολίτες και στη "μικροοικονομία". Αυτό είναι που επιζητεί και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, σε μια άκρως συμβολική κίνηση, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της κυβέρνησης μαζί με τον νέο υπουργό Οικονομικών.

"Η κατεύθυνση είναι μία: Μόνο μπροστά", ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και έδωσε τέσσερις υποσχέσεις οι οποίες αποτελούν στο εξής οδηγό για τα μέλη της κυβέρνησης:

1. Αποκατάσταση των αδικιών. Εδώ και καιρό ο κ. Σαμαράς έχει μιλήσει για τη διόρθωση λαθών και την επανόρθωση κινήσεων, αναγκαίων μεν, αλλά χωρίς να κινούνται προς την κατεύθυνση που θα έπρεπε. "Πρέπει να κάνουμε πολλές τομές! Για να επισπεύσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Που τώρα πρέπει να ολοκληρωθούν. Και πρέπει και να διορθώσουμε αδικίες που έγιναν. Και που τώρα μπορούμε να τις αποκαταστήσουμε. Εδώ λοιπόν, θα γίνουν αλλαγές. Θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας. Θα διορθώσουμε ό,τι μπορούμε σήμερα να διορθώσουμε", τόνισε προς τους υπουργούς του.

2. Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Με σαφή χρονικό προσδιορισμό επανέφερε την ατζέντα στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, υπενθύμισε ότι στις αρχές Ιουλίου θα ισχύσουν ο συμψηφισμός οφειλών του ΦΠΑ από και προς το δημόσιο, αλλά και ανάμεσα στους επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, έκανε γνωστό ότι μέσα στο φθινόπωρο θα δημοσιοποιηθεί ο χάρτης για τη μείωση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα για την οποία ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θα γίνει χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι στόχοι. Ιδιαίτερη έμφαση ο πρωθυπουργός δίνει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, θέτοντας ως πρώτο μέλημα την επιτάχυνση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

3. Διευθέτηση του χρέους. Η τωρινή κυβέρνηση, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, θα ολοκληρώσει και την τελευταία κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, που αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους. "Με την επιτυχή έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης, το ελληνικό χρέος θα κηρυχθεί και επισήμως βιώσιμο και αυτό θα ενισχύσει την αίσθηση σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης", ανέφερε. Δεν προσδιόρισε πάντως τον ακριβή χρόνο αυτής της εξέλιξης, την οποία η κυβέρνηση θα επιθυμούσε διακαώς να γίνει πριν από την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

4. Εξάντληση της τετραετίας. Παρά τα σενάρια για "εκλογικό σχήμα" και για πιθανή άμεση προσφυγή στις κάλπες για εθνικές εκλογές, στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. "Γνωρίζετε ότι πάμε να εξαντλήσουμε την τετραετία", ήταν η χαρακτηριστική κουβέντα του πρωθυπουργού στη χθεσινή ομιλία του, θέλοντας να δώσει το μήνυμα ότι, παρά την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, ο στόχος είναι συγκεκριμένος και, όπως λένε συνεργάτες του, απόλυτα εφικτός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v