Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: 180 «καυτοί» φάκελοι για τον Γκίκα Χαρδούβελη

Η προσπάθεια για στροφή στα καθημερινά προβλήματα χωρίς ουσιαστική αλλαγή στόχων. Τα κρίσιμα θέματα και οι προτεραιότητες του Γκίκα Χαρδούβελη. Στην Τράπεζα της Ελλάδος οδεύει ο Γιάννης Στουρνάρας. Ποια ονόματα παίζουν για το Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ.

ΥΠΟΙΚ: 180 «καυτοί» φάκελοι για τον Γκίκα Χαρδούβελη

Εκατόν ογδόντα φακέλους στους οποίους αποτυπώνονται όλες οι τρέχουσες εκκρεμότητες στο υπουργείο αναμένεται να παραδώσει σήμερα στον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, λίγο πριν μετακομίσει στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι συνεργάτες του, εδώ και περίπου δέκα ημέρες, όταν κλείδωσε η αποχώρησή του από το υπουργείο, άρχισαν να καταγράφουν ένα προς ένα όλα τα ανοιχτά μέτωπα των επόμενων μηνών, από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα, αλλά και τους ανθρώπους που τα διαχειρίζονται ώστε να είναι πιο εύκολη η δουλειά του επόμενου ενοίκου στο υπουργείο της οδού Νίκης.

Κάπως έτσι, ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να παραλάβει σήμερα μια πλήρη χαρτογράφηση των σκοπέλων των επόμενων μηνών πριν πέσει απευθείας στα βαθιά...

Σε περίπου έναν μήνα η τρόικα επανέρχεται για μια ενδιάμεση αξιολόγηση αστραπή πριν από το κρας τεστ του Σεπτέμβρη, ενώ τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις του 1+1 δισ. ευρώ έχουν ακόμα δρόμο και θα πρέπει στο σύνολό τους να έχουν ικανοποιηθεί έως το τέλος Ιουνίου. Ταυτόχρονα, η διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος έχει ξεκινήσει, αλλά όλα δείχνουν πως θα είναι σκληρή και δύσκολη και μαζί με αυτά η κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει μια άμεση απάντηση στην κοινωνία που βράζει και εξέφρασε την οργή της στην κάλπη.

«Η κατεύθυνση στην οικονομική πολιτική δεν αλλάζει. Πέρα όμως από τα μακροοικονομικά μεγέθη θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στα μίκρο», έλεγε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, επιχειρώντας να περιγράψει τον νέο ρόλο που καλείται να υπηρετήσει ο κ. Χαρδούβελης.

Ο ίδιος άλλωστε ο νέος υπουργός Οικονομικών, από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος οικονομικής ανάλυσης του ομίλου Eurobank, έχει περιγράψει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, άλλες φορές πιο άμεσα και άλλες έμμεσα, το σκηνικό στο οποίο τα νοικοκυριά δεν αντέχουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων ή άλλες αυξήσεις φόρων.

Ενδεικτική των προθέσεων του νέου υπουργού είναι η τοποθέτησή του, τον Νοέμβριο του 2013 σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά από την αρχή της ύφεσης υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβληθούν νέες οριζόντιες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς και δεν θα αυξηθούν περαιτέρω οι φόροι, ώστε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να σταθεροποιηθεί και το οικονομικό κλίμα να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Συνεργάτες του έκαναν και χθες ανάλογες επισημάνσεις, μετά την υπουργοποίησή του, την ώρα που συνεργάτες του απερχόμενου υπουργού Γ. Στουρνάρα χαρακτήριζαν τον διάδοχό του «εξαιρετική επιλογή».

Μετά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να προταθεί και επισήμως την Τετάρτη στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος από τον νέο υπουργό Οικονομικών για τη θέση του διοικητή.

Όσο θα εξελίσσεται το Γενικό Συμβούλιο της ΤτΕ στο οποίο αναμένεται με ενδιαφέρον και η πρόταση για νέο υποδιοικητή -οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη θέση της κ. Ελένης Λουρή ενδέχεται να προταθεί η κ. Αναστασία Σακελλαρίου από το ΤΧΣ ή ο καθηγήτης κος Μουρμούρας- ο κ. Στουρνάρας θα βρίσκεται στο Βερολίνο.

Έχει προ εβδομάδων αποδεχθεί σχετική πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, στην οποία θα ανταποκριθεί πλέον ως ο επόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v