Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΑΑ: Επιστροφή των ξένων επισκεπτών στην Αθήνα

Τη δυναμική επανάκαμψη της Αθήνας στις προτιμήσεις των ξένων ταξιδιωτών επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για το μήνα Μάιο. Αύξηση και για την κίνηση εσωτερικού.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΔΑΑ: Επιστροφή των ξένων επισκεπτών στην Αθήνα

Σε ανοδική τροχιά συνεχίζουν να κινούνται οι επιδόσεις του αεροδρομίου της Αθήνας, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία για τον μήνα Μάιο που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Κατά τον προηγούμενο μήνα με την κίνηση να ξεπερνά το 1,35 εκατομμύριο επιβάτες σημειώθηκε αύξηση κατά 18,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Εντυπωσιακές επιδόσεις κατέγραψαν τόσο η κίνηση εσωτερικού όσο και αυτή του εξωτερικού που αυξήθηκαν κατά 21,1% και 17% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί η αξιοσημείωτη αύξηση, κατά 35%, των ξένων επισκεπτών με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα. Παράλληλα κατά 4,5% αυξήθηκαν οι Έλληνες ταξιδιώτες, αποτέλεσμα που μεταφράζεται ως τάση ανάκαμψης στο αεροπορικό ταξίδι των Ελλήνων.

Από την πλευρά του αεροδρομίου επισημαίνεται ότι οι επιδόσεις αυτές καταγράφονται σε συνέχεια της αντιστροφής της πτωτικής τάσης της κίνησης που είχε ήδη ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς.

Η διοίκηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποδίδει την εξέλιξη αυτή σε τρεις παράγοντες:

-στην ανάκαμψη της οικονομίας,
-στην τόνωση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού,
-στην ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων από μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών, με την έναρξη του θερινού προγράμματος πτήσεων.

Πέντε εκατομμύρια επιβάτες το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου

Συνολικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαϊου 2014 ο ΔΑΑ σημειώνει μέση αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 15,4%, με τον συνολικό αριθμό των επιβατών να προσεγγίζει τα 5 εκατομμύρια. Στο συγκεκριμένο διάστημα η κίνηση εξωτερικού παρουσίασε διψήφια αύξηση κατά 17,5% ενώ η κίνηση εσωτερικού αυξήθηκε κατά 11,7%. Η συνολική εξέλιξη της επιβατικής κίνησης διαμορφώθηκε από την αυξημένη ταξιδιωτική ζήτηση κυρίως των ξένων επισκεπτών αλλά και των Ελλήνων.

Οι ξένοι επισκέπτες με μοναδικό προορισμό την Αθήνα αυξήθηκαν στο πεντάμηνο κατά 38%, σηματοδοτώντας την δυναμική του προορισμού της ελληνικής πρωτεύουσας. Σε επίπεδο πενταμήνου οι Έλληνες ταξιδιώτες αυξήθηκαν οριακά κατά 3%, εξέλιξη που οφείλεται στην αυξημένη κίνηση των μηνών Απριλίου και Μαίου.
Να σημειωθεί ότι ανοδικά κινήθηκαν οι επιδόσεις όλους τους μήνες, ωστόσο η μεγάλη άνοδος σημειώθηκε το δίμηνο Απριλίου - Μαίου.

Σχεδόν 53 χιλιάδες πτήσεις στο πεντάμηνο

Σε ότι αφορά το στοιχείο των πτήσεων κατά την διάρκεια του Μαίου με 12.700 πτήσεις, καταγράφηκε άνοδος κατά 7% με τις πτήσεις εξωτερικού να αυξάνονται κατά 13,7%, ενώ ουσιαστικά αμετάβλητες παρέμειναν οι πτήσεις εσωτερικού.

Συνολικά στο πρώτο πεντάμηνο του έτους ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 52,9 χιλιάδες, αυξημένος κατά 2,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Η αύξηση προήλθε εξολοκλήρου από τις πτήσεις εξωτερικού (+11%), καθώς οι πτήσεις εσωτερικού μειώθηκαν λόγω της διακοπής των πτήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών αλλά του εξορθολογισμού των πτήσεων από τις άλλες εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v