Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Δύο μνηστήρες για ΑΤΕ Ασφαλιστική

Ξένοι ασφαλιστικοί όμιλοι ζητούν να διευρύνουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά. Δυσφορούν όμως με επιμέρους πρακτικές της Πολιτείας. Οι δύο υποψηφιότητες για ΑΤΕ Ασφαλιστική και τα σενάρια για τις θυγατρικές Εθνικής και Eurobank.

Ασφαλιστικές: Δύο μνηστήρες για ΑΤΕ Ασφαλιστική

Πληθαίνουν οι πληροφορίες που υποστηρίζουν πως το ζήτημα της πώλησης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής κλείνει μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως λέγεται, οι διεκδικητές είναι δύο γερμανικοί όμιλοι, ο ένας εκ των οποίων είναι η ERGO.

Σε περίπτωση που επικρατήσει ο δεύτερος γερμανικός όμιλος, τότε το όλο ζήτημα θα ρυθμιστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε αυτός να συνεργαστεί με τον όμιλο Πειραιώς και στο ζήτημα των εργασιών bancassurance και στις γενικές ασφαλίσεις.

Αντίθετα με την περίπτωση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, κανένα νεότερο δεν φαίνεται να υπάρχει σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες πωλήσεις των θυγατρικών ασφαλιστικών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.

Κύκλοι μάλιστα της αγοράς υποστηρίζουν πως τα επιτελεία των δύο τραπεζών θα μπορούσαν να πετύχουν αρκετά καλύτερους όρους σε έναν χρόνο από σήμερα, όταν η ελληνική οικονομία ελπίζεται πως θα έχει αρχίσει να ανακάμπτει για τα καλά, όταν ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ δεν θα υπάρχει και όταν η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τους όρους συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιρειών στον δεύτερο πυλώνα (συνταξιοδοτικά ταμεία).

Μάλιστα, η παραγωγή της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς άρχισε ήδη να παρουσιάζει σαφείς τάσεις σταθεροποίησης και η μικρή υποχώρηση που σημείωσε το πρώτο φετινό τρίμηνο είναι αποτέλεσμα όχι των λιγότερων συμβολαίων, αλλά κυρίως των αρκετά μειωμένων τιμολογίων στον κλάδο αυτοκινήτου.

Ωστόσο, παρά το υπαρκτό ενδιαφέρον μεγάλων ξένων ασφαλιστικών είτε να εισέλθουν, είτε κυρίως να διευρύνουν την ήδη υπάρχουσα θέση τους στην ελληνική αγορά, οι ξένοι όμιλοι έχουν αρκετά παράπονα από τη γενικότερη στάση της ελληνικής πολιτείας. Και το θέμα δεν περιορίζεται στην περίπτωση μιας εταιρείας που -εδώ και καιρό- λέγεται πως αναζητεί αγοραστή για να αποχωρήσει από τη χώρα.

Το ζήτημα είναι γενικότερο και περιλαμβάνει πέρα από τις ξένες κι αρκετές ελληνικές εταιρείες του κλάδου (τις πλέον υγιείς και δυναμικές). Έτσι, ενώ οι ξένοι έχουν επικροτήσει τις φετινές κινήσεις εξυγίανσης και εξορθολογισμού (π.χ. ανείσπρακτα συμβόλαια) που έγιναν από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και την αυστηροποίηση του ελέγχου από την εποπτεύουσα αρχή, εξακολουθούν να εκφράζουν τη δυσφορία τους για μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως, για παράδειγμα, η αναβολή των αποφάσεων για έναν ακόμη χρόνο του καυτού ζητήματος του δεύτερου ασφαλιστικού πυλώνα.

Ενώ επίσης όλες οι ασφαλιστικές χειροκρότησαν την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τις ασφαλίσεις αυτοκινήτου (κάλυψη αυτοκινήτου για όσο διάστημα υπάρχει πληρωμή ασφαλίστρου), εκφράζεται δυσαρέσκεια για τη στάση που ακολουθεί η κυβέρνηση σε μια σειρά επιμέρους θέματα, όπως π.χ. οι ασφαλίσεις καταστροφών και κυρίως σεισμών.

«Η κυβέρνηση ξεχνά πως οι ασφαλιστικές εταιρείες έβαλαν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προχωρώντας σε αυξήσεις κεφαλαίου για να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες τους από το PSI και εξακολουθεί να σκέφτεται με εσφαλμένη λογική. Μιλάει για ένα ακόμη χαράτσι στα ακίνητα, ενώ εμείς μιλάμε για ένα φθηνό υποχρεωτικό ασφάλιστρο που θα καλύπτει τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε μια χώρα όπου το ζητούμενο δεν είναι το αν θα γίνει σεισμός, αλλά το πότε θα γίνει. Έτσι, αντί να αποζημιώσουμε τον κόσμο με κεφάλαια τρίτων, όταν έρθει η ζημιά, τότε θα κρεμόμαστε από τα άδεια ταμεία του Δημοσίου», δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος ξένης ασφαλιστικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v