Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μονογράφηκε η συμφωνία για τον αγωγό

Μονογράφηκε πριν από λίγο στη βουλγαρική πόλη Μπουργκάς η συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης των αντιπροσωπειών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας.

Μονογράφηκε η συμφωνία για τον αγωγό
της Χρύσας Λιάγγου

Μονογράφηκε πριν από λίγο στη βουλγαρική πόλη Μπουργκάς η συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης των αντιπροσωπειών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας.

”Τα αποτελέσματα ήταν απόλυτα θετικά. Οι τρεις αντιπροσωπείες κατέληξαν σε συμφωνία και ήδη οι επικεφαλής τους, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Ντεμέντιεφ και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Καλίν Ρογκάτσεφ, μονόγραψαν το κείμενο της Διακρατικής Συμφωνίας”, δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης Δ. Σιούφας μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επιπλέον, πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ύστερα από πρόταση της ελληνικής πλευράς, συμφωνήθηκε η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας να γίνει στην Αθήνα, στις αρχές του Μαρτίου 2007.

”Πρόκειται για ένα αξιόπιστο και σημαντικό συμπληρωματικό, σε σχέση με τα Στενά του Βοσπόρου, δίαυλο μεταφοράς ρωσικών πετρελαίων και πετρελαίων της Μαύρης Θάλασσας, σε συνθήκες ασφάλειας και οικονομικής αποδοτικότητας, προς τις μεγάλες διεθνείς αγορές της Μεσογείου και της Ευρώπης”, δήλωσε μετά τη μονογραφή ο Γ.Γ. του ΥΠΑΝ, Ν. Στεφάνου.



Απομένει - πρόσθεσε ο ίδιος - να γίνει πολλή δουλειά ακόμη, από όλους μας. Πρέπει, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να συσταθεί η Διεθνής Εταιρία του Έργου και να καταρτιστούν οι συμφωνίες διέλευσης μεταξύ της Διεθνούς Εταιρίας και των δύο χωρών που διατρέχει ο αγωγός, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

”Εάν εργαστούμε με τους ρυθμούς των τελευταίων πέντε μηνών, τότε η κατασκευή του πετρελαιαγωγού μπορεί να ξεκινήσει εντός του 2008 και να ολοκληρωθεί το αργότερο το 2011. ¨Έτσι θα καλύψουμε τον χαμένο χρόνο των προηγούμενων 14 ετών”, επισήμανε ο κ. Στεφάνου.

--- Ανακοίνωση Κοινοπραξίας ΕΛΠΕ - Θράκη

H Κοινοπραξία ΕΛΠΕ - ΘΡΑΚΗ με ικανοποίηση χαιρετίζει την επιτευχθείσα Διακρατική Συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη. Το έργο κατασκευής του πετρελαιαγωγού ξεπερνά τα στενά όρια μιας τριεθνούς οικονομικής επένδυσης και έχει ευρύτερη γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα.

Η επίτευξη της σημαντικής αυτής συμφωνίας είναι αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών ετών από υπηρεσιακούς παράγοντες, από όλες τις πολιτικές ηγεσίες και φυσικά από τις ίδιες τις ελληνικές εταιρίες που συμμετείχαν και προώθησαν την ιδέα της κατασκευής του αγωγού από το 1993 μέχρι και σήμερα.

Ωστόσο, η συντονισμένη και στοχευμένη προσπάθεια των τελευταίων μηνών που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Εξωτερικών, συνδυαστικά με το έντονο ενδιαφέρον της Ρωσικής και Βουλγαρικής πλευράς, ήταν αυτά που επέφεραν τη θετική έκβαση των συζητήσεων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την πραγματοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.

Μετά τη σημερινή μονογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας η ευθύνη υλοποίησής του περνά στις εταιρίες μετόχους της διεθνούς εταιρίας. Η ελληνική πλευρά, που θα συμμετάσχει στη διεθνή εταιρία με μειοψηφικό ποσοστό, θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση σε επιχειρηματικό πλέον επίπεδο, για την περαιτέρω προώθηση της υλοποίησης του έργου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v