Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημαίνουν οι κινήσεις της ΕΚΤ

Σε αύξηση της ρευστότητας οδηγεί το πακέτο Ντράγκι, παρότι δεν βγήκε το «μεγάλο μπαζούκα». Ερωτηματικό αν είναι αρκετό για τις χώρες του Νότου.

Τι σημαίνουν οι κινήσεις της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει όλα σχεδόν τα όπλα που είχε στο οπλοστάσιο της για να καταπολεμήσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις και να ενθαρρύνει τον τραπεζικό δανεισμό προς τις επιχειρήσεις.

Τα δύο όπλα που δεν χρησιμοποίησε ήταν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων (QE) και η μείωση των ελάχιστων reserve requirements για τις τράπεζες.

Είναι σαφές ότι το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ρευστότητας. Ως εκ τούτου θα συμβάλλει στη διατήρηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων του ευρώ σε χαμηλά επίπεδα επί μακρόν όπως παραδέχθηκε ο κ. Ντράγκι.

Όμως, δεν είναι σίγουρο αν τα χαμηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα «τραβήξουν» ακόμη πιο κάτω τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μέχρι 3 έτη.

Επιπλέον, η αύξηση της ρευστότητας θα αποτρέψει λογικά την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων μετά την διολίσθηση στο 1,36 περίπου.

Οσον αφορά την τόνωση του τραπεζικού δανεισμού προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτό είναι πιο πιθανό απ’ ότι πριν με το στοχευμένο 4ετές LTRO στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης.

Όμως, εκεί που μετρά, δηλαδή στις χώρες της ευρωπεριφέρειας, ίσως αποδειχθεί ότι δεν είναι αρκετό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v