Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ντέρμπι» για τις επόμενες δύο δόσεις δίνει η κυβέρνηση

Έκλεισε η Βουλή χωρίς να έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουνίου. Χάνεται η άτυπη προθεσμία του EuroWorking Group της ερχόμενης Πέμπτης. Πώς η θερινή λειτουργία της Βουλής διευκολύνει να περάσουν νομοθετικά αγκάθια.

«Ντέρμπι» για τις επόμενες δύο δόσεις δίνει η κυβέρνηση

Χαρακτηριστικά ντέρμπι φαίνεται να παίρνει για μία ακόμα φορά η εκταμίευση των υποδόσεων του 1+1 δισ. ευρώ για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης να κατεβάσει τα θερινά ρολά της Βουλής πρακτικά σημαίνει ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν πρόκειται να περάσει κανένας νόμος και επομένως κανένα προαπαιτούμενο.

Στη συνέχεια βέβαια, η έναρξη των θερινών τμημάτων σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να περάσει με μικρότερο αριθμό βουλευτών νόμους που εκτιμάται πως δύσκολα θα περνούσαν από το κοινοβούλιο σε πλήρη σύνθεση, όπως αυτόν για τη «μικρή ΔΕΗ».

Με προεδρικό διάταγμα το οποίο θυροκολλήθηκε χθες στη Βουλή, κηρύχθηκε «η λήξη των εργασιών της Β΄ Συνόδου της ΙΕ' βουλευτικής περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας την 4η Ιουνίου 2014».

Η λήξη ήρθε πριν περάσει με νόμο η μείωση του περιθωρίου κέδρους των φαρμακοποιών από το 19% στο 15% (πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υπουργός Υγείας προσπαθεί να εξισορροπήσει τις καταστάσεις με μείωση στο 17% η οποία θα περνά από την τρόικα) και πριν καν κατατεθεί το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης. Αυτά είναι δύο βασικές εκκρεμότητες από τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου, τα οποία θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν καλυφθεί έως το τέλος Μαΐου για να έρθει το 1 δισ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του EuroWorking Group, ο επικεφαλής του ΣΟΕ Π. Τσακλόγου δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να θέσει το ζήτημα αποδέσμευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Τα προαπαιτούμενα είναι ακόμα στον αέρα και εκτός από αυτά που χρειάζονται νομοθετική παρέμβαση δεν έχουν ικανοποιηθεί ούτε τα πιο απλά, όπως, για παράδειγμα, η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την ενσωμάτωση της συλλογής οφειλόμενων εισφορών από τη Φορολογική Διοίκηση.

Για τη δόση του Ιουλίου τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα και οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα πρέπει θεωρητικά να γίνουν έως το τέλος Ιουνίου για να έρθει η δόση τον Ιούλιο.

Η μικρή ΔΕΗ και ο νόμος για τα δάση συνιστούν τις δύο μεγάλες προκλήσεις. Εκτιμάται όμως πως με την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής η ψήφιση τέτοιων νόμων θα είναι διαχειρίσιμη.

Για να ψηφιστεί ο νόμος για τα δάση για παράδειγμα δεν θα χρειάζονται 151 βουλευτές. Θα αρκεί η πλειοψηφία επί των παρόντων σε ένα σύνολο 80-100 βουλευτών. Συν το ότι αν ένας βουλευτής κωλύεται...λ όγω θέρους να παραστεί, μπορεί να αλλάζει από έναν συνάδελφό του ο οποίος ενδεχομένως να... μην κωλύεται και τόσο να ψηφίσει τον νόμο για τα δάση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σταθμίζοντας τις εξελίξεις δίνουν ολοένα και περισσότερες πιθανότητες το 1+1 δισ. ευρώ να έρθει πακέτο στο τέλος Ιουλίου.

Ευτυχώς που οι λήξεις ομολόγων είναι τον Αύγουστο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v