Οι νέοι Eλληνες πρωταγωνιστές των επενδύσεων

Ποιοι σηκώνουν κεφάλαια τουλάχιστον 250 εκατ. για νέες επενδύσεις σε επιχειρήσεις. Η φιλοσοφία των private equity funds. Οι νέοι παίκτες στη διαχείριση κεφαλαίων και επενδύσεων. Γιατί φεύγουν από την πρώτη γραμμή οι τράπεζες.

Οι νέοι Eλληνες πρωταγωνιστές των επενδύσεων
Κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ πρόκειται να αντλήσουν το επόμενο διάστημα νέα private equity funds, που στήνονται από Έλληνες επιχειρηματίες και διαχειριστές κεφαλαίου, ενώ την ίδια στιγμή «οργασμός» επικρατεί στους τομείς διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων.

Ισχυροί παράγοντες της αγοράς venture capital, όπως ο Άγγελος Πλακόπητας και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών όπως ο Ν. Νανόπουλος και ο Δ. Παλαιολόγος, κι έμπειροι διαχειριστές κεφαλαίων όπως οι κ. Γ. Παπουτσής, Κ. Μοριανός και Αλ. Τσουκόπουλος, είναι οι πρωταγωνιστές του νέου κύματος.

Οι βασικές προϋποθέσεις για να αναληφθούν νέα ρίσκα στον τομέα των επενδύσεων προϋπάρχουν από καιρό. Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ κλειδώνει. Ιδιαίτερα αν αναδιαρθρωθεί το χρέος, η οικονομία ανακάμπτει και τα παραδοσιακά κέντρα οικονομικής εξουσίας αποδυναμώνονται αργά, αλλά σταθερά.

Η σημαντικότερη, όμως, αλλαγή είναι η υποχρέωση των τραπεζών να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους και να προχωρήσουν στην εξυγίανση ή στην εκκαθάριση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Μέχρι την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας και την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους οι τράπεζες δεσμεύονται να μειώσουν τον βαθμό μόχλευσης, να πουλήσουν δραστηριότητες και να τρέξουν την αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση υπερχρεωμένων εταιρειών.

Στόχος των νέων private equity funds, αλλά και των νέων και παλαιών παικτών που διεκδικούν επιθετικά μερίδιο αγοράς στους τομείς του wealth και fund management είναι να μετατρέψουν τα βάρη και τις δεσμεύσεις του τραπεζικού συστήματος σε ευκαιρία για την οικονομία και τους επενδυτές τους.

Τα νέα private equity funds επιδιώκουν να αποκτήσουν κρίσιμα ποσοστά σε εταιρείες που είτε χρειάζονται φθηνά κεφάλαια για να μεγαλώσουν, είτε στρατηγικούς επενδυτές που θα βάλουν φρέσκο χρήμα και θα αναλάβουν το management εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους, σε συνδυασμό με τη μετοχοποίηση μέρους των δανείων.

Νέο fund από την Global Finance

Στην παραπάνω λογική η Global Finance επιδιώκει να προχωρήσει στη σύσταση νέου fund, με αρχικό κεφάλαιο άνω των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επενδύει στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, με καλό business model, αλλά υψηλό δανεισμό σε σχέση με τα EBITDA.

Πρόκειται για εταιρείες που διαθέτουν αξιόλογο προϊόν ή τεχνογνωσία, αλλά βρέθηκαν με μεγάλο δανεισμό στην κρίση και οι προσπάθειες βελτίωσης των ταμειακών ροών δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, λόγω κακών επιλογών ή αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ταυτόχρονα, το fund θα επιδιώξει τη συμμετοχή του στην αναδιάρθρωση κλάδων της οικονομίας με εξωστρέφεια, εφόσον οι τράπεζες προχωρήσουν στην υιοθέτηση καθαρών λύσεων εξυγίανσης.

Η Global βρίσκεται εδώ και μήνες σε συζητήσεις τόσο με τον παραδοσιακό πυρήνα των επενδυτών της, όσο και με νέους επενδυτές, για την άντληση κεφαλαίων, οι οποίες εισέρχονται στην τελική ευθεία μετά και την ολοκλήρωση των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου από την πλευρά των τραπεζών.

Φθηνά κεφάλαια για ανάπτυξη από νέο private equity

Σε αντίθεση με την Global Finance, το νέο private equity fund  που στήνει ο επιχειρηματίας Δ. Δασκαλόπουλος με πρώην τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς, θα απευθύνεται σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη στοιχεία που χρειάζονται φθηνά κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr η ΕΠΕΥ με την επωνυμία DECA, που θα διαχειρίζεται το private equity (σ.σ. θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο) κατέθεσε ήδη αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αδειοδότηση.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν, σε πρώτη φάση, κεφάλαια της τάξης των 110 εκατ. ευρώ από τους αρχικούς επενδυτές, ενώ μετά την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου εγγραφής θεσμικών επενδυτών το ύψος των κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.

Το νεο private equity θα επενδύει σε μικρομεσαίες εταιρείες με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια (σ.σ. τζίρος χαμηλότερος των 50 εκατ. ευρώ κ.ά.) βάζοντας σε κάθε μία εξ αυτών ποσό 10 - 15 εκατ. ευρώ.

Νέοι παίκτες στη διαχείριση κεφαλαίων

Τα πιο ευχάριστα νέα έρχονται από το μέτωπο της διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων καθώς την υποχώρηση της θέσης των τραπεζών λόγω της κρίσης και του PSI+ αξιοποιούν νέα σχήματα ή χρηματιστηριακές που εισήλθαν δυναμικά στον τομέα του wealth management.

Tην τελευταία διετία χρηματιστηριακές όπως η Euroxx, η Beta, η Eurocorp και η Solidus κατάφεραν να συγκεντρώσουν υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 400 εκατ. ευρώ, παίρνοντας πελάτες κυρίως από τις τράπεζες. Η παραπάνω ενδυνάμωση τις βοήθησε να αντέξουν τις συνέπειες της κρίσης και να διαθέτουν σήμερα σημαντική μάζα για να παίξουν ρόλο στην εισαγωγή νέων επιχειρήσεων στη ΣΤΕΠ ΕΝ.Α. του Χ.Α.

Πού θα επενδύει η AssetWise και ποιοι θα την τρέχουν

Πρόσφατα ξεκίνησε τη δραστηριότητά της η AssetWise Capital Management ΑΕΠΕΥ, με αντικείμενο τη διαχείριση επενδύσεων στις διεθνείς αγορές μέσω πρωτοποριακών επενδυτικών διαδικασιών για global asset allocation, αλλά και στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο επιχείρημα με μετόχους και μέλη της διαχειριστικής ομάδας έμπειρα στελέχη της αγοράς στη διαχείριση κεφαλαίων, και όχι μόνο.

Ιδρυτές της εταιρείας είναι ο Κ. Μοριανός (πρώην CEO της Eurobank ΑΕΔΑΚ) και ο Ν. Παντελάκης, διευθύνων σύμβουλος της Παντελάκης Χρηματιστηριακής, ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν ο Γ. Γεωργιάδης, πρώην επικεφαλής του private banking της Εθνικής, ο Αλ. Τσουκόπουλος, πρώην στέλεχος της Eurobank AΕΔΑΚ, ο Ν. Πίττης, πρώην στέλεχος της UBS, και ο Δ. Παλαιολόγος, πρώην ιδιοκτήτης και υψηλόβαθμο στέλεχος ασφαλιστικών εταιρειών.

Η AssetWise θα προσφέρει υπηρεσίες διακριτικής και συμβουλευτικής διαχείρισης σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, ενώ πρόκειται να προχωρήσει και στην ίδρυση funds που θα επενδύουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Νέο fund με υψηλή μερισματική πολιτική από τη Eurocorp

Νέο fund για επενδύσεις σε ελληνικές και ευρωπαϊκές μετοχές έχει στα σκαριά και η Eurocorp, παρά την πρόσφατη ματαίωση του εγχειρήματος συγχώνευσης της Αιολική ΑΕΕΧ με την Global Investment Services.

Το fund θα επενδύει σε μετοχές και ομόλογα με στρατηγική absolute return καθώς στόχος του είναι το σύνολο της καθαρής απόδοσης να αποδίδεται στους μετόχους. Πρόκειται για εγχείρημα που θυμίζει τον επενδυτικό χαρακτήρα της Arrow AEEX.

Ταυτόχρονα, η Eurocorp επικεντρώνεται, πλέον, στις υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας και στο πλαίσιο αυτό προχώρησε δυναμικά στη διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών της και στην περαιτέρω ενδυνάμωσή της με στελέχη εξειδίκευσης στον χώρο του wealth management.

Τέλος, φιλόδοξο αν συνυπολογισθεί το ύψος του τιμήματος αναμένει η αγορά ότι θα είναι και το εγχείρημα των νέων μετόχων της Λαϊκής ΑΕΔΑΚ, μετά και την τυπική ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

Σημειώνεται ότι οι πρώτοι που διέγνωσαν τις ευκαιρίες προχωρώντας στη δημιουργία funds για επενδύσεις αποκλειστικά σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα ήταν ο ελληνικής καταγωγής George Elliott και το δίδυμο Αχ. Ρίσβας - Ι. Μανωλόπουλος (Dromeus Greek Advantage).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v