Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Στεφάνου: Τρεις ”κριτές” για επάρκεια ρεύματος

Τρεις παράγοντες θα κρίνουν το καλοκαιρινό ενεργειακό στοίχημα της Ελλάδας είπε ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης, Ν. Στεφάνου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ΔΕΗ και υπουργείο θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια. Δείτε τι απειλεί να κλείσει το air condition σας το καλοκαίρι.

Ν. Στεφάνου: Τρεις ”κριτές” για επάρκεια ρεύματος
Την διαβεβαίωση ότι η ΔΕΗ και το υπουργείο Ανάπτυξης θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην επάρκεια του ηλεκτρικού ρεύματος το καλοκαίρι έδωσε ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Ν. Στεφάνου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο οποίος προσδιόρισε τους τρεις παράγοντες που θα κρίνουν το ενεργειακό στοίχημα το καλοκαίρι του 2007.

”Το σύστημά μας είναι φτιαγμένο για να αντέξει και φορτία της τάξεως των 10.800 και 11.000 ΜW κι όχι 10.300 που είναι πράγματι η αναμενόμενη αιχμή φορτίου για το 2007. Μπορούμε ν’ αντέξουμε και πολύ παραπάνω και το αποδείξαμε και πέρυσι και πρόπερσι”, είπε ο κ Στεφάνου ο οποίος δεν έκρυψε ότι πολλά θα κριθούν από την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών εργοστασίων.

Ο γ.γ. του υπουργείου εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν και το σύστημα είναι ”πάρα πολύ ισχυρό”, φέτος υπάρχουν πράγματι δύο δυσμενείς παράγοντες: Την ανομβρία και το κλείσιμο των εργοστασίων στο Κοζλοντούι.

Συνολικά, κατά τον κ. Στεφάνου η θερινή επάρκεια ρεύματος εξαρτάται από τρεις παράγοντες:

* Την πιθανή συνέχιση της παρατεταμένης καλοκαιρίας. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, των οποίων τα αποθέματα είχαν μειωθεί μέχρι και κατά 52% πριν από ένα μήνα. Τώρα το ποσοστό της πτώσης έχει βελτιωθεί και είναι γύρω στο 40-44% και πάντως σε επίπεδα πολύ πιο χαμηλά από πέρυσι. ”Αυτό σημαίνει ότι το καλοκαίρι που χρειάζεσαι τα υδροηλεκτρικά και τα οποία πολύ γρήγορα μπαίνουν στο σύστημα, τα χρειάζεσαι για να πάρεις 3.065 MW στις αιχμές των φορτίων, μπορεί να μην μπορείς να έχεις πλήρη διαθεσιμότητα. Δηλαδή αντί για 3.065 MW, να έχεις 2.600 ή 2.700 MW”, λέει ο γ.γ. του υπουργείου

* Το κλείσιμο των εργοστασίων στο Κοζλοντούι. Υπάρχει κι ένας δεύτερος εξίσου δυσμενής, αν όχι δυσμενέστερος παράγων. Μετά την 1/1/2007 που η Βουλγαρία μπήκε στην ΕΕ, υποχρεώθηκε από την ΕΕ να διακόψει την λειτουργία της τρίτης και τέταρτης μονάδας στο Κοσλοντούι. Αυτό σημαίνει ότι λείπουν 800 μεγαβάτ απ’ την περιοχή. ”Εκεί που η Βουλγαρία έκανε εξαγωγές όχι μόνο προς την Ελλάδα αλλά προς άλλες χώρες, φέτος είναι αναγκασμένη αντί να μας δίνει 500 MW σε κάθε στιγμή επί 24ωρου βάσεως επί 365 μέρες”.

* Το πρόγραμμα συντήρησης της ΔΕΗ. Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, εάν η ΔΕΗ εφαρμόσει το πρόγραμμα συντήρησης το οποίο έχει συνεννοηθεί με το ΔΕΣΜΙΑ και με το υπουργείο Ανάπτυξης και οι μονάδες της είναι όλες ενεργές μέσα στις δύσκολες εποχές του Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα. Πολλές μονάδες της ΔΕΗ είναι πεπαλαιωμένες και για το λόγο αυτό γίνονται αυτά τα εκτεταμένα προγράμματα συντήρησης, εξήγησε ο κ. Στεφάνου. Όπως είπε ο λόγος που γίνεται θέμα για την έλλειψη 2.500 MW είναι ακριβώς αυτές οι διαδικασίες συντήρησης ώστε να είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v