Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κενά στο σταυρόλεξο του ανασχηματισμού

Τα δύο ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει ο Αντώνης Σαμαράς για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Διερευνητικές επαφές του Ευάγγελου Βενιζέλου με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Πράσινες» αιχμές κατά υπουργών της ΝΔ. Ίσως και αύριο οι επίσημες ανακοινώσεις.

Τα κενά στο σταυρόλεξο του ανασχηματισμού

Την ώρα που ο χρόνος για την ανακοίνωση του κυβερνητικού ανασχηματισμού μετρά πια αντίστροφα, οι εκκρεμότητες που υπάρχουν μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων δεν έχουν κλείσει στο σύνολό τους. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει σύντομα, ακόμα και σήμερα, προκειμένου το... περιβόητο σίριαλ της αλλαγής των προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά και η κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει.

Δύο είναι τα κύρια ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ο πρωθυπουργός:

Το πρώτο έχει να κάνει με τις πιέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου ώστε το ΠΑΣΟΚ να έχει πιο ενισχυμένο ρόλο στην κυβέρνηση και το δεύτερο με το πώς θα προσδιορίσει στην τελική της μορφή την ανθρωπογεωγραφία του νέου σχήματος.

Το πιο σημαντικό, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι να αναδειχθεί η στροφή της κυβέρνησης σε «πιο κοινωνική» πολιτική, την οποία, όπως αποδείχθηκε από τις πρόσφατες εκλογές, απαιτούν δίχως άλλο οι πολίτες. Και ο προσανατολισμός αυτός πιθανότατα θα αποτυπωθεί και από τις επικείμενες αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο.

Το ένα σενάριο προβλέπει την αποχώρηση του Γιάννη Στουρνάρα από την οδό Νίκης και τη μετακόμισή του στη θέση του Γιώργου Προβόπουλου, ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, παρά τις ενστάσεις που εκφράζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η αποσαφήνιση του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης (Οικονομικών, Ανάπτυξης) εν πολλοίς θα καθορίσει και το μοίρασμα των υπόλοιπων υπουργείων μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου επιδιώκει όχι μόνο αύξηση των προσώπων που προέρχονται από το κόμμα του στην κυβέρνηση, αλλά και την εξασφάλιση υπουργείων τα οποία σχετίζονται με πολιτικές από τις οποίες ο ίδιος και το κόμμα του θα έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, εξηγείται και η χθεσινή αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, μέσω διαρροών, στη φήμη ανάληψης του υπουργείου Υγείας από τον Χρήστο Σταϊκούρα. Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, για λάθος μήνυμα στους πολίτες, καθώς ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών «έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται μόνο για τους αριθμούς».

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ έβαλε και κατά του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος -θυμίζουμε- από την εποχή που ήταν εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. είχε πολλά ανοιχτά ζητήματα με το πράσινο στρατόπεδο. «Ποιος θα είναι, λόγου χάρη, υπουργός Εσωτερικών που θα κάνει μια μεταρρύθμιση; Θα είναι ο κ. Μιχελάκης, που δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα, με τις πολιτικές του επιλογές, ότι δεν μπορεί να είναι;», διερωτήθηκε, σε συνέντευξή του στον Βήμα fm ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με στελέχη του κόμματός του (όχι μόνο «προεδρικά», αλλά και «παπανδρεϊκά», π.χ. τον Φίλιππο Σαχινίδη), ώστε να διαπιστώσει αν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση. Οι συζητήσεις δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένα υπουργεία, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό με το μοίρασμα αυτών και μέχρι την ύστατη ώρα είναι δεδομένες οι καραμπόλες. Ένας από τους στόχους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να... τακτοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη, για να αποδυναμώσει και το κύμα αμφισβήτησης που έχει αναπτυχθεί σε βάρος του τις τελευταίες μέρες. Προχθές με εκφραστή τη Φώφη Γεννηματά και χθες με παρεμβάσεις δύο στελεχών της παλαιάς φρουράς του κόμματος, του Δημήτρη Ρέππα και του Κώστα Σκανδαλίδη.

Μία πιθανή ημέρα για τη δημοσιοποίηση των αλλαγών στην κυβέρνηση είναι η αυριανή, καθώς σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα απουσιάσει στην Πολωνία, ενώ την Πέμπτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας (που απαιτείται για την ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου) θα μεταβεί στη Νορμανδία για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ιστορικής μάχης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ., όπου θα γίνει η αποτίμηση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος και θα προσδιοριστεί το στίγμα της επόμενης μέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v