Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα για περικοπές επικουρικών συντάξεων

Εφόσον, οι περικοπές κριθούν αντισυνταγματικές τότε το θέμα θα παραπεμφθεί προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα για περικοπές επικουρικών συντάξεων

Από το Α' τμήμα του ΣτΕ θα κριθεί σε πρώτη φάση η συνταγματικότητα ή μη των περικοπών των επικουρικών συντάξεων που έγιναν βάσει του Μνημονίου.

Εφόσον, οι περικοπές κριθούν αντισυνταγματικές τότε το θέμα θα παραπεμφθεί προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο συζητήθηκε η προσφυγή συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας κατά του Ενιαίου Ταμείου Ασφαλίσεως Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) το οποίο από την 1η Μαρτίου του 2013 εντάχθηκε στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Οι προσφεύγοντες ζητούν να υποχρεωθεί το Ταμείο να τους επιστρέψει με το νόμιμο τόκο από την 1η Νοεμβρίου 2011 και μετά τα ποσά που τους μείωσε (15%) από τις επικουρικές συντάξεις τους σε εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4024/2011.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου, της ασφάλειας δικαίου, της προστατευομένης εμπιστοσύνης του πολίτη και την αρχής της χρηστής διοίκησης.

Όμως παραβιάζεται και η συνταγματική υποχρέωση (άρθρο 22) του νομοθέτη για ίση ρύθμιση όμοιων καταστάσεων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η κατοχυρωμένη αρχή της ανταποδοτικότητας μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών.

Από την πλευρά του το Ταμείο υποστήριξε ότι αναλογιστικές μελέτες εμφανίζουν για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του Ταμείου το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα.

Ως εκ τούτου, οι μειώσεις εξυπηρετούν το γενικότερο δημόσιο συμφέρον που συνίσταται στην συνέχιση της καταβολής των επικουρικών συντάξεων, η οποία «θα ήταν αδύνατη χωρίς τις μειώσεις, ενόψει μάλιστα της κακής αριθμητικής σχέσεως ασφαλισμένων και συνταξιούχων, εξαιτίας της οποίας τα έσοδα από εισφορές δεν ήσαν επαρκή για τη συνέχιση της καταβολής των συντάξεων με του προηγούμενο ύψος τους».

Η υπόθεση εισήχθη στο ΣτΕ κατά την διαδικασία της πιλοτικής δίκης (νόμος 3900/2010) και η όποια απόφαση εκδοθεί θα αφορά όμοιες εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v