Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aλμα στο «Top 100» από Aegean & «Ελ. Βενιζέλος»

Ενισχύουν τη θέση τους στην παγκόσμια αεροπορική αγορά η Aegean και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αξιοποιώντας το ισχυρό τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα και τη σημαντική αναβάθμιση της αεροπορικής σύνδεσης της χώρας με το εξωτερικό.

  • Του Παύλου Υψηλάντη
Aλμα στο «Top 100» από Aegean & «Ελ. Βενιζέλος»

Στο Top 100 του κόσμου βρέθηκαν την περασμένη βδομάδα η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική ενίσχυση, σε σχέση με πέρυσι, της αεροπορικής σύνδεσης της Ελλάδας με το εξωτερικό. 

Η Aegean κατετάγη στην 82η θέση μεταξύ των 100 ισχυρότερων αεροπορικών του κόσμου, με 1.699 προγραμματισμένες πτήσεις. Τα στοιχεία προέρχονται από τον εξειδικευμένο σε θέματα αερομεταφορών οργανισμό OAG και αφορούν την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 26 Μαΐου.

Το Top 5 της σχετικής κατάταξης αποδείχθηκε υπόθεση των αμερικανικών κολοσσών της παγκόσμιας αεροπορικής αγοράς αφού τις σχετικές θέσεις καταλαμβάνουν κατά σειρά η United Airlines (36.271 πτήσεις), η Delta Air Lines (36.063), η American Airlines (24.783), η Southwest Airlines (22.770) και η US Airways (21.604).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάταξη τριών ακόμα «παικτών». Πρόκειται για τις ευρωπαϊκές εταιρείες χαμηλού κόστους Ryanair και easyJet, οι οποίες καταλαμβάνουν την έκτη και την ενδέκατη θέση, αλλά και την Turkish Airlines, η οποία είναι στη 12η θέση με 7.979 προγραμματισμένες πτήσεις την εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, το αεροδρόμιο της Αθήνας πραγματοποιεί εντυπωσιακή επιστροφή στον κατάλογο με τα 100 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου. Σύμφωνα με στοιχεία του OAG, ο ΔΑΑ βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην 67η θέση της κατάταξης προσφέροντας 125.524 θέσεις σε προγραμματισμένα δρομολόγια που αναχωρούν από αυτόν. Το στοιχείο επιβεβαιώνει τη δυναμική επάνοδο της Αθήνας στον παγκόσμιο χάρτη των αερομεταφορών αλλά και την έντονα ανοδική δυναμική της τουριστικής κίνησης προς την πρωτεύουσα.

Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρέθηκε το Heathrow του Λονδίνου, ενώ ακολούθησαν τα διεθνή αεροδρόμια του Χονγκ Κονγκ και του Ντουμπάι. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν το Charles de Gaulle του Παρισιού και το Changi της Σιγκαπούρης.

Τριπλή, την ίδια στιγμή, είναι η παρουσία της Τουρκίας στο Top 100 των πιο πολυσύχναστων αεροδρομίων του κόσμου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη σχετική κατάταξη φιγουράρουν και τα δύο διεθνή αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης. Πιο συγκεκριμένα, το Ataturk κατατάσσεται 9ο με 472.728 θέσεις σε προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις, ενώ το αεροδρόμιο Sabiha Gokcen (στην ασιατική πλευρά της πόλης) κατατάσσεται 84ο με 105.135 διαθέσιμες θέσεις σε προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις.

Την τουρκική τριάδα συμπληρώνει το μεγαλύτερο τουριστικό αεροδρόμιο της Τουρκίας στην Antalya, το οποίο κατατάσσεται 59ο με 143.176 θέσεις σε διεθνείς πτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v