Ανασχηματισμός: «Καυτό τρίγωνο» με κέντρο τον Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομικών, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο επίτροπος στην Ε.Ε. καθορίζουν τις περαιτέρω εξελίξεις. Στον πάγο το κυβερνητικό έργο μέχρι τον ανασχηματισμό. Συνεχίζεται η... παρέλαση ονομάτων υποψήφιων υπουργών. Καλά κρατεί και η προεδρολογία.

Ανασχηματισμός: «Καυτό τρίγωνο» με κέντρο τον Στουρνάρα

Τον τριπλό γρίφο που έχει να κάνει με τις θέσεις του υπουργού Οικονομικών, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του νέου επιτρόπου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλούνται να λύσουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εν όψει και των ευρύτερων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα των εξελίξεων προφανώς είναι ο Γιάννης Στουρνάρας και η επόμενη μέρα αυτού. Αν δηλαδή θα παραμείνει στην κυβέρνηση ή θα μεταπηδήσει αλλού, ίσως στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως φημολογείται. Ο πρωθυπουργός διατηρεί καλή σχέση με τον υπουργό Οικονομικών, θεωρεί ότι τα έχει καταφέρει στον κρίσιμο ρόλο του και αν αποφασιστεί τελικά η αλλαγή του (για να φανεί ότι ελήφθη το μήνυμα της κάλπης και ότι αλλάζει στο μέτρο του δυνατού η εφαρμοζόμενη πολιτική) θα τον ήθελε σε μία άλλη κομβική θέση.

Από την άλλη πλευρά, ο Ε. Βενιζέλος δεν δείχνει να έχει την ίδια εμπιστοσύνη στον Γ. Στουρνάρα, ο οποίος, υπενθυμίζεται, προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ και ήταν στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα ήθελε να τον δει διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αντίθετα δεν θα έλεγε όχι στην παραμονή του σημερινού διοικητή Γιώργου Προβόπουλου. Αυτό, άλλωστε, ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στη συνάντησή τους την περασμένη Πέμπτη, κι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρέπει πρώτα να αποφασιστούν τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις συγκεκριμένες θέσεις μαζί με αυτήν του επιτρόπου, προκειμένου στη συνέχεια να μπουν στη σειρά και τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ του κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Οι εξελίξεις τρέχουν στη σκιά και των δηλώσεων Σόιμπλε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πιθανότατα και νέο πακέτο στήριξης και ότι θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Δηλώσεις που έφεραν σε δύσκολη θέση την Αθήνα που έχει σπεύσει να προαναγγείλει φοροελαφρύνσεις και στροφή στην οικονομική πολιτική.

Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, εφόσον αποχωρήσει ο Γ. Στουρνάρας, ως πρόταση αναφέρεται και το όνομα του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, με υφυπουργό τον συνεργάτη του Σταύρο Παπασταύρου. Ακούγεται επίσης ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, αλλά και ο Φίλιππος Σαχινίδης (για ρόλο υφυπουργού), βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Παπαδήμου. Για τη διαδοχή της Μαρίας Δαμανάκη στις Βρυξέλλες έχουν επίσης ακουστεί διάφορα ονόματα, από αυτά της Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, μέχρι ακόμα και αυτό του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, που όμως δεν δείχνει πολλές πιθανότητες επαλήθευσης.

Όπως και να 'χει, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σύντομα για να ολοκληρωθεί η αλλαγή προσώπων ώστε να ξαναρχίσει το κυβερνητικό έργο. Αυτήν τη στιγμή, αυτό βρίσκεται στον πάγο και η πλειονότητα των υπουργών έχει βάλει στο συρτάρι όλες τις εκκρεμότητες, επιδιώκοντας περισσότερο τη δημόσια προβολή και ψάχνοντας τρόπους ανανέωσης της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού στο πρόσωπό τους. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί εξ αυτών επικοινωνούν ακόμα και με δημοσιογράφους μήπως μάθουν κάποια επιπλέον πληροφορία για το πολιτικό τους μέλλον. Τυχαίο προφανώς δεν είναι επίσης και το γεγονός ότι στη Βουλή ο μόνος κοινοβουλευτικός έλεγχος που έχει προγραμματιστεί γι' αυτήν την εβδομάδα είναι η συζήτηση για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και τίποτε άλλο.

Την ίδια ώρα, καλά κρατεί και η συζήτηση για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι μπορεί να εξασφαλιστεί ο πολυπόθητος αριθμός των 180 βουλευτών που απαιτούνται για να μην προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, κάτι όμως για το οποίο διαφωνούν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και, όπως έγινε γνωστό μέσα στο Σαββατοκύριακο, και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των 21 ανεξάρτητων βουλευτών, κι ένας από αυτούς μάλιστα, ο Βασίλης Καπερνάρος, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v