Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια μηνύματα στέλνουν τα τρίμηνα 81 εισηγμένων

Ποιες είναι οι θετικές και ποιες οι αρνητικές εκπλήξεις από τις ανακοινώσεις τριμήνων. Η εικόνα σε επίπεδο EBITDA και ταμειακών ροών. Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις για τους επόμενους εννέα μήνες της χρήσης. Αναλυτικός πίνακας με τις επιδόσεις των εισηγμένων.

Ποια μηνύματα στέλνουν τα τρίμηνα 81 εισηγμένων

Άνοδο πωλήσεων, βελτιωμένο EBITDA (αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) και σαφώς υψηλότερη καθαρή κερδοφορία σημείωσαν αθροιστικά οι πρώτες 81 εισηγμένες εταιρείες που δημοσίευσαν οικονομικές καταστάσεις για το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Συγκεκριμένα -βλέπε αναλυτικά στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα-, ο αθροιστικός κύκλος εργασιών διαμορφώνεται σε 12,2 δισ. ευρώ (+1,5%) έναντι 12,06 δισ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, το EBITDA κινήθηκε ανοδικά (από 990 εκατ. σε 1,229 δισ. ευρώ) και τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 280,4 εκατ. ευρώ, πολύ ανεβασμένα σε σύγκριση με τα 70,6 εκατ. του πρώτου τριμήνου του 2013.

Ωστόσο, η αθροιστική βελτίωση των αποτελεσμάτων δεν απεικονίζει την πραγματική εικόνα που σημείωσαν οι περισσότερες εταιρείες, καθώς:

• Υπήρξε έντονος επηρεασμός από μεμονωμένες εταιρείες που πήγαν πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο (π.χ. ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Folli Follie Group, METKA - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, EXAE, JUMBO στο εννεάμηνο, Πλαίσιο, Μάρμαρα Κυριακίδη).

• Σε ορισμένες περιπτώσεις είτε υπήρξαν φέτος μη λειτουργικά θετικά αποτελέσματα (π.χ. Eurobank Properties), είτε τα περυσινά αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί από μεγάλες μη επαναλαμβανόμενες ζημίες (ΑΓΕΤ Ηρακλής).

Η πραγματική εικόνα χαρακτηρίστηκε από το γεγονός ότι η εγχώρια οικονομία σημείωσε τάσεις σαφούς σταθεροποίησης, ενώ παράλληλα πολλές εταιρείες κινήθηκαν ανοδικά ή καθοδικά, ανάλογα με τις επιμέρους εξελίξεις που υπήρξαν στους κλάδους τους.

Για παράδειγμα, στον παρατιθέμενο πίνακα διακρίνουμε οκτώ περιπτώσεις εταιρειών που πέρασαν από τις ζημίες στα κέρδη (Νάκας στα αποτελέσματα εννεαμήνου, Πετρόπουλος, ΕΛΓΕΚΑ, Lamda Development, ΛΑΝΑΚΑΜ, Byte Computers, ΕΛΤΡΑΚ και Παπουτσάνης). Αντίθετα, υπήρξαν και αρκετές περιπτώσεις όπου οι εισηγμένες υποχρεώθηκαν φέτος σε ζημιογόνα προ φόρων αποτελέσματα, αν και πέρυσι είχαν σημειώσει θετικό αποτέλεσμα (Motor Oil, Μαθιός Πυρίμαχα, Γενική Εμπορίου, Mevaco, Σωληνουργεία Κορίνθου, Nexans, Frigoglass, Γαλαξίδι).

Άλλα σημεία των λογιστικών καταστάσεων του πρώτου τριμήνου που αξίζει να σχολιαστούν είναι τα εξής:

• Για μία ακόμη φορά είδαμε πολύ καλές επιδόσεις από εταιρείες όπως π.χ. MLS, Flexopack, Κανάκη, Πλαστικά Θράκης, Καραμολέγκο, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΕΛΒΑΛ, Σαράντη, Ικτίνο, Μύλοι Κεπενού.

• Οι περισσότερες από όσες δημοσίευσαν αποτελέσματα συνέχισαν για ένα ακόμη τρίμηνο την αμυντική τους πολιτική, όχι μόνο ακολουθώντας περικοπές κόστους, αλλά παράλληλα προχωρώντας συνήθως είτε σε περιορισμένες, είτε σε μηδενικές επενδύσεις. Ενδεικτικό είναι ότι το άθροισμα των επενδυτικών ταμειακών ροών διαμορφώθηκε μόλις στα 526 εκατ. ευρώ και κυρίως προήλθε από τις κινήσεις των εταιρειών ΟΤΕ, Eurobank Properties, ΔΕΗ, JUMBO (εννεάμηνο), ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, Motor Oil και του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

• Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εισηγμένες ενδιαφέρονται σε μεγάλο βαθμό για την προστασία των ταμειακών τους ροών, όπως προκύπτει από τον παρατιθέμενο πίνακα, οι 81 υποχρεώθηκαν αθροιστικά σε αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές 261 εκατ. ευρώ. Αν και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, γενικότερα εκτιμάται ότι μετά από τόσα χρόνια που οι εταιρείες έσφιξαν το ζωνάρι της ρευστότητας, δεν φαίνεται να διαθέτουν άλλα σημαντικά περιθώρια προς αυτήν την κατεύθυνση...

Μεταξύ των εταιρειών που εμφάνισαν πολύ καλή εικόνα στις λειτουργικές ταμειακές ροές συγκαταλέγονται ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, JUMBO, Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Space Hellas, EXAE, Alpha Αστικά Ακίνητα, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΒΑΛ, Μύλοι Κεπενού, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Lamda Development και Γενική Εμπορίου.

Συνολικά πάντως, οι 81 αυτές εταιρείες εμφάνισαν αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές περίπου κατά 780 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το ταμείο τους, αυξάνοντας τον δανεισμό τους από τις τράπεζες, ή κάνοντας συνδυασμό αυτών των δύο επιλογών.

• Υπήρξαν και αρκετές εταιρείες που στις 31/3/2014 εμφάνισαν αρνητικό ύψος ιδίων κεφαλαίων σε ενοποιημένη βάση, όπως ΕΤΕΜ, ΣΙΔΜΑ, Νίκας, PC Systems, ALTEC, Σφακιανάκης, SATO και Πήγασος.

Ποιες προοπτικές ανοίγονται

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, το κλίμα στην οικονομία άρχισε να βελτιώνεται από τον Μάρτιο και μετά, οπότε η εξέλιξη αυτή δεν έχει ουσιαστικά απεικονιστεί στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου.

Επίσης, οι καταλύτες της φετινής εγχώριας δραστηριότητας (τουρισμός, οφέλη στην ευρύτερη οικονομία από την επανεκκίνηση των οδικών αξόνων, μείωση εργοδοτικών εισφορών, κάποιος περιορισμός στο ενεργειακό κόστος) αναμένονται να δράσουν από το δεύτερο φετινό εξάμηνο και μετά.

Συνολικά δηλαδή, οι παράγοντες της αγοράς προβλέπουν πως η συνολική εικόνα του 2014 θα είναι καλύτερη από αυτήν που φαίνεται στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου, ενώ σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν στο μέτωπο της ψυχολογίας. Αν ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιωθεί, τόσο περισσότερο αναμένεται να δούμε κάποια κινητικότητα και στην κατανάλωση.

Όμως, το οικονομικό κλίμα μπορεί να βελτιωθεί ή να επιδεινωθεί σημαντικά ανάλογα με τις εξελίξεις που θα έχουμε σε πολιτικό επίπεδο τόσο εντός Ελλάδας, όσο κυρίως και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (π.χ. διαφορετική πολιτική της ΕΚΤ που θα μειώσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ θα αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές τόσο εκτός Ευρώπης, όσο και εντός στα λεγόμενα δολαριακά προϊόντα).

Τέλος, ελαφρά βελτιωμένη δείχνει να είναι και η εικόνα στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σταδιακά φαίνεται να περνάει από τη φάση της στασιμότητας σε αυτήν της μικρής ανάκαμψης. Σε περίπτωση συνέχισης αυτής της τάσης, θα δούμε κάποιες καλύτερες επιδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο από τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.

 

***Αναλυτικός πίνακας με τα αποτελέσματα των εισηγμένων δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v