Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 4,3 δισ. τα «φρέσκα» φέσια στην εφορία

Συνεχίζουν να συσσωρεύονται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς την Εφορία. Ποια είναι η εικόνα στο σκέλος των ελέγχων σε off shore και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου.

Στα 4,3 δισ. τα «φρέσκα» φέσια στην εφορία

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς συνεχίζουν να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, με αποτέλεσμα από τις αρχές του έτους να έχουν δημιουργηθεί «φρέσκα» (σ.σ. φετινά) απλήρωτα χρέη 4,325 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την παρακολούθηση της φορολογικής διοίκησης τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, δείχνουν πως κάτι κινείται στο μέτωπο της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Μένουν όμως ακόμα αρκετά να γίνουν.

Στην περιβόητη υπόθεση των εμβασμάτων εξωτερικού, σε εξέλιξη βρίσκονται μεν 751 έλεγχοι αλλά έχουν ολοκληρωθεί μόλις 48.

Στις off shore ελέγχονται 159 αλλά έχουν ολοκληρωθεί μόλις 4. Φαίνεται πως ήταν όμως «γερές» υποθέσεις καθώς βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 5,7 εκατ. ευρώ ή σχεδόν 1,4 εκατ. ευρώ στην κάθε μία.

Πιο αποδοτικοί φαίνεται να είναι οι έλεγχοι στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Σε εξέλιξη βρίσκονται 397 έλεγχοι, έχουν ολοκληρωθεί 64 και έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα 19,1 εκατ. ευρώ.

Τους επόμενους μήνες, πηγές της ΓΓΔΕ αναφέρουν πως έρχονται σαφώς καλύτερα αποτελέσματα καθώς έχει γίνει η προεργασία για εκατοντάδες ελέγχους οι οποίοι βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση.

Στο μέτωπο των εισπράξεων η εικόνα δεν είναι και πάλι η καλύτερη δυνατή, φαίνεται όμως πως κάτι γίνεται. Στο σύνολο των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων εισπράττεται περίπου το 54%, επίδοση η οποία μπορεί να είναι καλύτερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, παραμένει ακόμα όμως χαμηλή.

Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν αλλάζει τίποτα. Η κλασική εικόνα των τελευταίων μηνών όπου κάθε μήνα χιλιάδες φορολογούμενοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και αφήνουν απλήρωτους φόρους 1 δισ. ευρώ.

Έτσι, στο τέλος Απριλίου τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα έφτασαν τα 4,325 δισ. ευρώ (από 3,562 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα) όπως έγραψε την Τρίτη το Euro2day.gr και οι φορολογούμενοι με ανοιχτούς λογαριασμούς στην Εφορία ξεπερνούν πλέον τα 3,3 εκατομμύρια. Το δε σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών έως το τέλος του 2013 και νέων από τις αρχές του 2014) προσεγγίζει τα 66 δισ. ευρώ (4,325 δισ. ευρώ τα φρέσκα και 61,744 δισ. ευρώ τα παλαιά).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v