Πώς βλέπουν οι επιχειρηματίες τη μετεκλογική περίοδο

Έξι γνωστοί επιχειρηματίες αξιολογούν το αποτέλεσμα της κάλπης. Τι ζητούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό για φόρους, μεταρρυθμίσεις και μέτρα ανάπτυξης. Το «σοφό» αποτέλεσμα και τα ερωτήματα της επόμενης μέρας για την οικονομία και την αγορά.

Πώς βλέπουν οι επιχειρηματίες τη μετεκλογική περίοδο

Την ανάγκη επιτάχυνσης των κυβερνητικών ενεργειών για τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, τη μείωση των φόρων και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας ζητά η πλειονότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο γι' αυτούς και μάλιστα για πολλούς είναι σοφό, καθώς:

• Από τη μία πλευρά δείχνει την έντονη δυσφορία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στις συνεχείς φορολογικές επιδρομές σε έχοντες και μη έχοντες.

• Και από την άλλη πλευρά, δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας, να δώσει ρευστότητα στις υγιείς επιχειρήσεις και να αρχίσει να μειώνει αισθητά την ανεργία.

O κ. Ευριπίδης Δοντάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας-Κεντρικής Ελλάδας, δήλωσε στο Euro2day.gr: «Η κυβέρνηση έχει κάνει κάποια βήματα, τα οποία όμως πρέπει να συνεχίσει και όσο το δυνατόν με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικράτησε χωρίς ωστόσο να έχει πείσει ακόμη ότι μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά τα πράγματα.

Και ακόμα, ανησυχητικά εξελίσσεται το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Εκτίμησή μου είναι πως δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της έως την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας στο διάστημα αυτό αναμένεται να χαρακτηριστεί από σταθερότητα, ή και ελαφρά βελτίωση. Θα πρέπει να τονίσω ωστόσο ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η εγχώρια, αλλά η διεθνής οικονομία.

Προσπαθούμε να αναπτύξουμε την εξωστρέφειά μας σε μια δύσκολη περίοδο για τη διεθνή αγορά. Θα επηρέαζε θετικά πιθανή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε πρώτα να υλοποιείται».

Ο πρόεδρος της REVOIL Ευάγγελος Ρούσσος πιστεύει πως θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην παρούσα κυβέρνηση να προχωρήσει το έργο της. «Νομίζω πως ο λαός μέσω της ψήφου του έδωσε ένα σοφό μήνυμα.

Από τη μια πλευρά εξέφρασε τη σαφή δυσφορία του για το μεγάλο οικονομικό σφίξιμο της τελευταίας διετίας (ανεργία για τους πολίτες, αλλά και ζημίες για τις επιχειρήσεις), από την άλλη πλευρά όμως οδήγησε σε μια κατάσταση που είναι ακόμη διαχειρίσιμη για την κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι πως είχαμε ξεσαλώσει στο παρελθόν με την κατάσταση που υπήρχε στο δημόσιο τομέα, στα πανεπιστήμια και αλλού. Βλέπω ωστόσο πως οι σπατάλες που γίνονταν και το ρημαδιό που υπήρχε να περιορίζονται και πιστεύω πως θα περιοριστούν κι άλλο.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της και μάλιστα με πολύ πιο εντατικούς ρυθμούς, για να ανακάμψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η οικονομία και να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, εδώ και δύο μήνες έχω καταλάβει πως οι τράπεζες λασκάρανε τουλάχιστον στα λόγια και δηλώνουν πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν υγιείς επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πράξη. Θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να βελτιώσει την κατάσταση στην οικονομία».

Σοφό και αναμενόμενο χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος της MEVACO Δημήτρης Κωστόπουλος. «Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο και το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες σοφό.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορέσει να πατήσει στα πόδια της.

Κατά την εκτίμησή μου δύο είναι τα βασικά ζητούμενα: Πρώτον, να βρούμε μια φόρμουλα διαχείρισης του δημόσιου χρέους, είτε με επιμήκυνση και χαμηλά επιτόκια, είτε με κούρεμα.

Και δεύτερον -και πιστεύω κυριότερο- να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου.

Σήμερα, η διοίκηση του δημοσίου είναι διαλυμένη. Υπάρχει πλήθος αγκυλώσεων, απίστευτη γραφειοκρατία και πολυνομία. Πρέπει να υπάρξουν σοβαροί και ευέλικτοι κανόνες. Εμείς οι επιχειρηματίες δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε με τον υπάρχοντα κρατικό μηχανισμό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρο Μωραϊτάκη, ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση του χρέους που αναμένεται μέχρι το προσεχές φθινόπωρο και θα εξοικονομήσει αρκετά δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, ώστε αυτά να μειώσουν φόρους και να φέρουν ανάπτυξη.

Ο δεύτερος στόχος, σύμφωνα με τον γνωστό χρηματιστή, είναι «να κάμψουμε τις αντιδράσεις της τρόικας και να μετατρέψουμε το Επενδυτικό Ταμείο σε τράπεζα, η οποία έχει μεγαλύτερες δυνατότητες.

Θα πρέπει να μεταφερθούν στη νέα αυτή τράπεζα τα 11 δισ. του ΤΧΣ (να δοθούν τα σχετικά ομόλογα στην ΕΚΤ ως εγγύηση για δάνειο με επιτόκιο 1%), έτσι ώστε το 1,5 δισ. να δοθεί για αποζημίωση των ομολογιούχων και το υπόλοιπο για να τονωθεί η ρευστότητα στην οικονομία.

Από το ποσό αυτό, επίσης, θα μπορούσε να καλυφθεί και το ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό των 8,5 δισ. ευρώ».

Κινήσεις για να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία ζητά από την κυβέρνηση ο ιδρυτής της Alpha Grissin Βασίλειος Γκρίσιν. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το εκλογικό αποτέλεσμα οφείλεται στα γνωστά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Για να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και μάλιστα η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει γρήγορες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση και όχι να προχωρά σε υπερφορολόγηση όχι μόνο προς τους έχοντες αλλά και προς τους μη έχοντες.

Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις αντί να μειώσουν τις δαπάνες και τις τόσες σπατάλες του δημοσίου ακολούθησαν την εύκολη λύση να παίρνουν συνεχώς λεφτά απ' την πραγματική οικονομία.

Ο κόσμος πλέον είναι εξαντλημένος».

Η κυβέρνηση θα πρέπει να μάθει να ακούει τους φορείς της οικονομίας, δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: «Οι επαγγελματίες δεν υπεισέρχονται στις προτιμήσεις των Ελλήνων πολιτών.

Το σημαντικό για εμάς είναι να υπάρχει σταθερότητα ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και περιβάλλον που να λειτουργεί υπέρ της επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Θυμίζω ότι οι μικρομεσαίες απασχολούν το 92%-94% του συνόλου των εργαζομένων, άρα οι πολιτικές για μείωση της ανεργίας δεν μπορούν παρά να περνούν μέσα από αυτές.

Δεν βλέπω ότι θα γίνουν σύντομα εκλογές. Συνήθως κατά τις προεκλογικές περιόδους παρατηρούνται μείωση της κατανάλωσης και αβεβαιότητα. Εμείς θέλουμε σταθερές κυβερνήσεις.

Θα πρέπει επίσης να τονίσω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ακούει τους φορείς της οικονομίας. Για παράδειγμα εμείς τονίζαμε από χρόνια την ανάγκη να μην υπάρχουν ανασφάλιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες στον ΟΑΕΕ, ή επίσης τονίζαμε την ανάγκη για συμψηφισμό υποχρεώσεων μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους.

Το γεγονός ότι μόλις τελευταία η κυβέρνηση άρχισε να κάνει βήματα προς αυτές τις κατευθύνσεις πιθανόν να της στοίχισε και πολιτικά.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πως για να υπάρχει ομαλότητα δεν πρέπει ούτε ένας συμπολίτης μας να πεινάει, ούτε ένας να μην έχει πρόσβαση στην υγεία και στην παιδεία. Διαφορετικά, η δημοκρατία μας κινδυνεύει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v