Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DHL: Προβλέπει εκτίναξη τζίρου για ηλεκτρονικό εμπόριο

Εκρηκτική αύξηση παγκοσμίως υπολογίζεται ότι θα καταγράψει το ηλεκτρονικό εμπόριο ως το 2025. Κρίσιμος ο ρόλος του κλάδου των Logistics που θα κληθεί να αναβαθμίσει περαιτέρω τις υπηρεσίες του, ιδίως σε ότι αφορά την άμεση παράδοση.

  • της Μάρως Τσαντήλα
DHL: Προβλέπει εκτίναξη τζίρου για ηλεκτρονικό εμπόριο

Μεγάλη άνοδο αναμένεται ότι θα καταγράψει την επόμενη δεκαετία το ηλεκτρονικό εμπόριο, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η Deutsche Post DHL ο όγκος του ηλεκτρονικού εμπορίου ως το 2025 αναμένεται ότι θα φτάσει στο 40% του συνολικού όγκου συναλλαγών στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του στις αναδυόμενες υπολογίζεται ότι μπορεί να αντιστοιχεί ως και στο 30%.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης «Παγκόσμιο E-Tailing 2025» είναι ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών, οι ηλεκτρονικές λιανικές πωλήσεις θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία από ό,τι αναμενόταν μέχρι σήμερα - και όχι μόνο στις αγορές των αναπτυγμένων χωρών, αλλά και στις αναδυόμενες αγορές.

Κατ' επέκταση σημαντική θα είναι η επίδραση και στον κλάδο των logistics οι εταιρείες του οποίου θα κληθούν να προσφέρουν, για παράδειγμα, υπηρεσίες όπως διανομές μέσα σε λίγες ώρες από την στιγμή της παραγγελίας, ευέλικτο ωράριο παραλαβής και επιστροφής, καθώς και αξιόπιστες υπηρεσίες logistics και προγράμματα προστιθέμενης αξίας σε αναδυόμενες χώρες.

Οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν τη μελλοντική εικόνα

Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια μελέτη σεναρίων για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο και τις επιπτώσεις του για τον κλάδο των logistics, η οποία εξέτασε τέσσερα εναλλακτικά σενάρια στα οποία συνυπολογίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες όπως το κόστος της ενέργειας και οι τιμές των πρώτων υλών, αλλά και τεχνολογικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες. Στο πλαίσιο της ανίχνευσης των τάσεων μελετήθηκαν επίσης οι τάσεις στις αγορές και στα logistics σε 12 διεθνείς μητροπόλεις- μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, η Μόσχα, η Bangalore, η Τζακάρτα και το Λάγος.

Σήμερα, το ηλεκτρονικό εμπόριο αφορά ήδη στο 8% του συνολικού όγκου συναλλαγών στην Ευρώπη. Ανάλογα με το σενάριο, το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί έως και 40 τοις εκατό στις ανεπτυγμένες χώρες και έως και 30 τοις εκατό στις αναδυόμενες αγορές. Στο μέλλον, τα logistics θα αναλάβουν ρόλο καταλύτη για τις λιανικές πωλήσεις που πραγματοποιούνται online, σε πολύ πιο σημαντικό βαθμό από ό, τι σήμερα.

Θετικά και αρνητικά σενάρια

Σε ένα από τα υπό εξέταση σενάρια οι αναδυόμενες, σήμερα, αγορές θα είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης σε 11 χρόνια από τώρα. Μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία και μια σταθερή μεσαία τάξη θα έχουν δημιουργήσει ένα πραγματικό περιβάλλον «Εμπορίου Οπουδήποτε».

Οι καταναλωτές θα λαμβάνουν τα προϊόντα που αγόρασαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σήμερα, με τις Express αποστολές να παραδίδονται σε λιγότερο από 24 ώρες και να υπολογίζονται σε λεπτά. Σε ένα διαφορετικό σενάριο, μια πολύ ανεπτυγμένη ψηφιακή κουλτούρα έχει εξελιχθεί, στην οποία σχεδόν όλα τα προϊόντα θα πωλούνται online και οι καταναλωτές θα λαμβάνουν στήριξη από άβαταρ. Για να προστατεύσουν τους κατασκευαστές από προϊόντα απομίμησης, οι εταιρείες logistics θα προσφέρουν "προστατευόμενες" αλυσίδες εφοδιασμού.

Ωστόσο, η μελέτη δεν απεικονίζει μόνο θετικές μελλοντικές προβολές του παγκόσμιου e-tailing, αλλά και τα πιθανά σενάρια κρίσης. Το τέταρτο σενάριο περιγράφει πώς αναπτύσσονται τα παγκόσμια πρότυπα κατανάλωσης, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα έχει υποστεί άλλη μια οικονομική κρίση και οι τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών θα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μια Do - It- Yourself νοοτροπία με έμφαση στη κοινή χρήση, αντί της προσέγγισης «όλα καινούρια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v