Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CNBC: Πιθανές πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ευρωκοινοβουλίου έχουν αποδυναμώσει το κλίμα στην αγορά ομολόγων, λέει το CNBC. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά και ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός της Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσουν σε νέο sell-off. Ο ρόλος της ΕΚΤ.

CNBC: Πιθανές πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Όλα φαίνονταν να πηγαίνουν τόσο καλά για την «περιφέρεια» της ευρωζώνης. Τις τελευταίες εβδομάδες, χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που μόλις πριν από 18 μήνες φαίνονταν να βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, είδαν μια εκτίναξη στη ζήτηση για τα ομόλογά τους.

Αυτή η ζήτηση σταμάτησε απότομα την περασμένη εβδομάδα, όμως, καθώς ήρθαν και πάλι στην επιφάνεια οι ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομία της ευρωζώνης, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το CNBC ρίχνει μια «γρήγορη ματιά» στο τι επιφυλάσσει το μέλλον για τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας:

Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές για την ανάδειξη νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το κλίμα στην αγορά έχει αποδυναμωθεί. Οι επενδυτές έχουν κλείσει θέσεις long σε ομόλογα της περιφέρειας, αποφεύγοντάς τα μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εκλογές.

Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα και το αποτέλεσμα αναμένεται πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα. Αυτό που «παίζεται» είναι 751 έδρες στο Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαρτίζει μέρος του νομοθετικού βραχίονα της ΕΕ.

Με τον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, την τραπεζική ένωση και τις ρυθμίσεις για τις καταθέσεις και τις αγορές να παραμένουν στην ατζέντα, οι συμμετέχοντες στην αγορά θέλουν να διατηρηθεί το status quo, ώστε να μειωθεί η αβεβαιότητα.

Ωστόσο, οι ακραίες πολιτικές και τα αντιευρωπαϊκά κόμματα έχουν αυξήσει την ισχύ τους στα πέντε χρόνια που πέρασαν από τις τελευταίες εκλογές, και ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός της Ελλάδας θεωρείται ευάλωτος, με πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Εάν η ψήφος διαμαρτυρίας οδηγήσει σε κυβερνήσεις που θα κάνουν πίσω από την λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα μπορούσαμε να δούμε εκροές τόσο από τα ομόλογα όσο και από τις αγορές μετοχών της ευρωζώνης, συν μια συνέχιση του risk premium στο ευρώ», σύμφωνα με τον αναλυτή της IronFX, Marshall Gittle.

Ωστόσο, υπάρχει ένας πιθανός «σωτήρας», υπό την μορφή της ανάληψης δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να ανακοινώσει στις 5 Ιουνίου νέες ενέργειες πολιτικής προκειμένου να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός.

«Η θετική προοπτική ρευστότητας θα πρέπει να έχει μια αναισθητική επίδραση στην αγορά σε σχέση με την ανησυχία για το πολιτικό ρίσκο», ανέφεραν αναλυτές της Rabobank. «Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να θεωρούμε την είσοδο σε μια θέση περιορισμού των spreads».

Ένα πρόβλημα είναι ότι μια ακόμα μείωση των επιτοκίων, ή ακόμα και η έναρξη αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις, μπορεί να απογοητεύσει την αγορά. Πολλοί επενδυτές «διψούν» για ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τύπου Fed. Οτιδήποτε λιγότερο, θα μπορούσε να «ξεφουσκώσει» τις αγορές ομολόγων, δεδομένων των ελπίδων μεγάλες αγορές τίτλων που θα οδηγούσαν σε πτώση τις αποδόσεις.

Ο John Johnsson, διευθυντής της Neuberger Berman, θεωρεί ότι η διόρθωση της περασμένης εβδομάδας οφείλονταν στον υπερενθουσιασμό των επενδυτών αναφορικά με την πιθανότητα ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. εξήγησε πως σόρταρε ορισμένα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα διότι ήταν υπερτιμημένα.

Οι κουβέντες των traders την περασμένη εβδομάδα επικεντρώθηκαν στο εάν το ευρωπαϊκό selloff της περασμένης εβδομάδας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσοχή σε άλλες αγορές σταθερού εισοδήματος.

Ωστόσο, ο Peter Chatwell της Credit Agricole λέει πως οι αποδόσεις των ομολόγων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού θα μπορούσαν ακόμα να κινηθούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v