ΤΑΙΠΕΔ: Στο τραπέζι η δημιουργία εταιρείας real estate

Το σενάριο δημιουργίας επενδυτικής εταιρείας είναι ένα από τα δύο που θα εξετάσουν οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ. Το πρώτο προβλέπει μια συναλλαγή που θα είναι δομημένη με τη μορφή προϊόντος σταθερού εισοδήματος. Το χρονοδιάγραμμα.

ΤΑΙΠΕΔ: Στο τραπέζι η δημιουργία εταιρείας real estate

Εντός διμήνου θα έχει οριστικοποιήσει η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) το μοντέλο που θα ακολουθήσει για την τιτλοποίηση τμήματος του χαρτοφυλακίου ακινήτων. Σήμερα κατατίθενται οι προσφορές προκειμένου να επιλεγεί ο νομικός σύμβουλος, ο οποίος, σε συνεργασία με τους ξένους επενδυτικούς συμβούλους θα αποφασίσει για τη δομή της συναλλαγής.

Στο Ταμείο δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας εταιρείας (real estate fund) στην οποία θα περάσουν ακίνητα. Οι μετοχές της συγκεκριμένης επενδυτικής θα εισαχθούν στο Χ.Α. (ή σε άλλο χρηματιστήριο) και η εταιρεία θα συνεργάζεται με ομίλους ανάπτυξης ακινήτων προκειμένου να αξιοποιήσει το χαρτοφυλάκιο. Μέσω της μετοχοποίησης, το Ταμείο κατά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο θα προεισπράξει τμήμα της αξίας από την ανάπτυξη των ακινήτων.

Το σενάριο δημιουργίας επενδυτικής είναι ένα από τα δύο που θα εξετάσουν οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ. Το πρώτο, όπως είναι γνωστό, προβλέπει μια συναλλαγή που θα είναι δομημένη με τη μορφή προϊόντος σταθερού εισοδήματος. Το Ταμείο ή κάποιο όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα δημιουργηθεί θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου, με βάση ένα συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχεδίου, να έχουν εξετάσει τις δύο εναλλακτικές λύσεις και να έχουν καταλήξει σε πρόταση μέχρι το τέλος Ιουλίου. Στη συνέχεια, και εντός 10 μηνών, η διοίκηση του Ταμείου καλείται να υλοποιήσει το σχέδιο ώστε να καταγραφούν αντίστοιχα έσοδα.

«Προκειμένου να υπάρξει τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων ή μετοχοποίηση εταιρείας ακινήτων, πρέπει να βρεθούν και ορισμένα ακίνητα που παράγουν έσοδα», επισημαίνουν στο Ταμείο. Τα ίδια στελέχη υποστήριζαν προ μηνών πως πυρήνας της τιτλοποίησης θα είναι τα μισθωμένα ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Όμως ακόμα και γι' αυτά τα ακίνητα πρέπει να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος των συμβάσεων καθώς ορισμένες είναι ανενεργές, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι μισθωτές έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, πληρώνουν με καθυστέρηση ή δεν πληρώνουν καθόλου. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης των 72.000 ακινήτων που διαθέτει η ΕΤΑΔ, τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα το 2012 ανήλθαν σε 38.400.000 ευρώ, ενώ το 2013 υποχώρησαν σε 29.400.000 ευρώ.

Για να αυξηθεί η πίτα με τα προς αξιοποίηση ακίνητα, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προχωρά σε διαγωνισμό για το νομικό και το πολεοδομικό ξεκαθάρισμα περίπου 1.000 ακίνητων. Για πρώτη φορά, και με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, προωθείται η ανάθεση του ξεκαθαρίσματος των κρατικών ακινήτων σε εξωτερικούς συμβούλους μέσω διαγωνισμών.

Έτσι, το πρώτο πακέτο των 1.000 ακινήτων θα μοιραστεί και στη συνέχεια θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί ώστε να προσληφθούν σύμβουλοι τεχνικής και νομικής ωρίμανσης. Οι τελευταίοι, που στην ουσία θα αποτελούν συμπράξεις μεταξύ συμβούλων ακινήτων, πολεοδόμων, δικηγόρων κ.ά., θα αναλάβουν να καθαρίσουν τα κρατικά ακίνητα από εκκρεμότητες νομικές (π.χ. διεκδικήσεις, καταπατήσεις) και πολεοδομικές, ώστε στο τέλος να τα παραδώσουν ώριμα προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v