Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληραίνουν τα διλήμματα ενόψει Κυριακής

«Φυγή προς τα εμπρός ή επιστροφή στην κρίση», το ερώτημα του Αντώνη Σαμαρά προς τους πολίτες. «Ναι ή όχι στη λιτότητα», αυτό του Αλέξη Τσίπρα. Ανοίγματα στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους από την Κουμουνδούρου αλλά και τη Χαριλάου Τρικούπη.

Σκληραίνουν τα διλήμματα ενόψει Κυριακής

Με ανέβασμα των τόνων και επιχειρηματολογία που στοχεύει στην αποδόμηση των αντιπάλων, κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, τα οποία μετρούν αντίστροφα για την κρίσιμη εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

Πλησιάζοντας στις κάλπες, οι πολιτικοί αρχηγοί θέτουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα διλήμματα προς την κοινωνία, την ίδια στιγμή που, αναπροσαρμόζοντας τη στρατηγική τους, κάνουν ανοίγματα στους ψηφοφόρους άλλων ιδεολογικών χώρων.

Ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας χθες το απόγευμα το όραμά του για την ανάπτυξη της χώρας κατά την επόμενη επταετία, προανήγγειλε τη σταδιακή επαναφορά της Ελλάδας στα επίπεδα πριν από την κρίση, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας και στη φορολογική ελάφρυνση των πολιτών. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε με σαφήνεια το διακύβευμα των ευρωεκλογών:

"Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης θα μας οδηγήσει στο μέλλον, είναι αυτό που αντικαθιστά τα μνημόνια. Σε αυτό καλείται ο πολίτης να απαντήσει: μπροστά στην ανάπτυξη ή πίσω στην κρίση; Μπροστά να γίνουν μεταρρυθμίσεις ή πίσω στη στασιμότητα και την καθυστέρηση; Η χώρα θα προχωρήσει ή θα ξανακυλήσει σε έναν εφιάλτη;", ήταν τα ερωτήματα που έθεσε, δηλώνοντας βέβαιος ότι οι Έλληνες θα αποφασίσουν σωστά καθώς "πάνω από κόμματα και συνθήματα αγαπούμε την πατρίδα μας".

Στη Ν.Δ. προσπαθούν να κλείσουν με κάθε τρόπο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών σε περίπτωση κακού εκλογικού αποτελέσματος και διαμηνύουν ότι για να μπορέσει να προχωρήσει ομαλά η κυβέρνηση το έργο της, θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οποιωνδήποτε ανατροπών. Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσουν να κάνουν τον τελικό απολογισμό, όχι μόνο από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αλλά και από αυτά των αυτοδιοικητικών, όπου οι γαλάζιοι υποψήφιοι έχουν καλές επιδόσεις. Μόνο τυχαία δεν είναι η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Σίμου Κεδίκογλου στο MEGA: "Η επόμενη Κυριακή δεν έχει μόνο τις ευρωεκλογές. Έχει και το β' γύρο των περιφερειακών εκλογών, από όπου επίσης εξάγονται συμπεράσματα. Είναι δύο διαφορετικές κάλπες, και από τις δύο βγαίνουν συμπεράσματα".

Το δικό του δίλημμα επανέλαβε χθες από την Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας: "Ναι ή όχι στη λιτότητα;", τόνισε, καταγγέλλοντας τους κυβερνώντες ότι "έκαναν οδηγό τους τις οδηγίες του Βερολίνου κατά του ελληνικού λαού. Και τώρα ζητούν από τον ίδιο λαό να επικυρώσει τη συνωμοσία εις βάρος του". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε -για πρώτη φορά με τόση έμφαση- σαφές άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων της αριστεράς, δηλώνοντας μάλιστα τη στήριξή του στον υποψήφιο του ΚΚΕ στην Πάτρα Κώστα Πελετίδη, παρά το γεγονός ότι αυτός έχει αρνηθεί οποιαδήποτε "βοήθεια" από την Κουμουνδούρου. "Τώρα δεν είναι η ώρα της διάσπασης, των εμφυλίων, του κατακερματισμού. Είναι η ώρα της ενότητας όχι μόνο των αριστερών ανθρώπων, αλλά όλων όσοι δεν θέλουν τους δήμους και τις περιφέρειες πεδία βολής των μνημονίων και υπηρεσίες του κυρίου Φούχτελ", τόνισε ο κ. Τσίπρας, καλώντας μαζί του όλους, "ό,τι κι αν ψήφισαν, όσες διαφωνίες κι αν έχουν με μας, όσες διαφορές αντιλήψεων κι αν τους χωρίζουν με την αριστερά".

Κάλεσμα συσπείρωσης και ενότητας όλων των δυνάμεων και των προσώπων του χώρου "χωρίς δισταγμούς και προκαταλήψεις", απηύθυνε χθες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Με δήλωσή του στα ΝΕΑ, τόνισε ότι τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών "έδειξαν τις βαθιές και ζωντανές ρίζες της δημοκρατικής παράταξης". Ο κ. Βενιζέλος, εν όψει εκλογών, θέλει όλα τα εσωκομματικά μέτωπα κλειστά, διατηρεί την κόντρα με τον Γιώργο Παπανδρέου καλά φυλαγμένη στο συρτάρι, ενώ επιμένει ότι την Κυριακή κρίνεται η νομιμοποίηση της κυβέρνησης και η αντοχή του κυβερνητικού σχήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v