Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο ανάπτυξης με επενδύσεις 150 δισ.

Το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας παρουσίασε ο Σαμαράς. Ποιοι κλάδοι θα φέρουν πρόσθετο ΑΕΠ 54 δισ. ευρώ ετησίως και 770.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2021. Πού θα βρεθούν τα λεφτά. Στις προτεραιότητες η σταδιακή μείωση των φοροσυντελεστών. «Σταθερότητα» το κλειδί της επιτυχίας.

Σχέδιο ανάπτυξης με επενδύσεις 150 δισ.

Βγαίνοντας από τα μνημόνια, υιοθετούμε για πρώτη φορά εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, σημείωσε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας από το μουσείο Μπενάκη το σχέδιο «Ελλάδα 2021: Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο» που αποσκοπεί να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας.

Ο πρωθυπουργός έβαλε (ενόψει κάλπης) με έμφαση το δίλημμα «σταθερότητα» που θα επιτρέψει να εξελιχθεί η ανάκαμψη ή επιστροφή στο παρελθόν και την κρίση. Εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει. «Φωνάζουν κάποιοι ότι θα σκίσουν τα μνημόνια. Ποια μνημόνια, αυτά που ξεπερνάμε;», τόνισε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε πως θα αντιδρούσαν σε αυτό τα κοινοβούλια των άλλων χωρών και ποιοι θα μας δάνειζαν. «Που θα έβρισκαν τα λεφτά; Θα δανείζονταν; και από ποιον;». Μήπως το σχέδιο τους είναι σαν το «σχέδιο Ζ» που ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ; αναρωτήθηκε.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις κοσμογονικές αλλαγές που, όπως είπε, έγιναν τα τελευταία χρόνια. "Νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά, πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλειμμάτων και η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία της στο εξωτερικό", τόνισε μεταξύ άλλων. 

Αναφέρθηκε στη μείωση των τόκων που πληρώνει το Δημόσιο στο μισό σε σχέση με αυτά που δίναμε πριν από την κρίση. Τόνισε δε ότι θα μειωθούν κι άλλο οι τόκοι το φθινόπωρο, όταν επικυρωθεί από τους δανειστές ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Αφού νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας, προχωρούμε στο επόμενο βήμα, την ανάπτυξη. Χτίζουμε μια νέα Ελλάδα, της εξωστρέφειας και όχι της φοροδιαφυγής, των επενδύσεων και όχι της στασιμότητας, σημείωσε. 

«Να κάνουμε τα αυτονόητα» 

Το όραμά μου για την ανάπτυξη δεν είναι να προσπαθήσουμε να μοιάσουμε σε κάποιους άλλους αλλά να κάνουμε τα αυτονόητα. Να βγούμε από τη μιζέρια της Ψωροκώσταινας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Όπως ανέφερε, κάνουν λάθος όσοι λένε ότι θα κάνουμε χρόνια να ξεπεράσουμε την κρίση. Διεθνείς οργανισμοί λένε ότι η χώρα μέχρι το 2020 θα έχει ανακτήσει την ευημερία που έχασε λόγω της κρίσης.

Η κατάσταση, υπογράμμισε, συνέχεια θα βελτιώνεται. «Όλο και περισσότεροι άνεργοι θα βρίσκουν δουλειά. Ολο και περισσότερες επιχειρήσεις θα βρίσκουν δάνεια. Δεν θα κάνουμε νέο μνημόνιο ή πρόσθετα νέα μέτρα λιτότητας και τα φορολογικά βάρη σταδιακά θα μειώνονται», ανέφερε.

Αφήνουμε πίσω μας την ύφεση από φέτος, θα κινηθούμε με ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016, τόνισε.

Οι κλάδοι που θα φέρουν την ανάπτυξη

Για να επιστρέψει η ευημερία, σημείωσε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να ανακτηθούν 50 δισ. ευρώ που χάθηκαν μέσα στην κρίση. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μελέτες από McKinsey, ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι απομόνωσαν τους κλάδους από τους οποίους μπορεί να έλθει η ανάπτυξη:

Τουρισμός: Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο κλάδος μπορεί να δώσει πρόσθετα 16,5 δισ. ευρώ και 225.000 νέες θέσεις εργασίας. Για κάθε 1 εκατ. τουρίστες επιπλέον, θα αυξάνεται 1% το ΑΕΠ, είπε.

Πρωτογενής τομέας αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης: Μπορεί να δώσει πρόσθετα 13,5 δισ. και 315.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας

Περιβάλλον και ενέργεια: Μπορεί να δώσει πρόσθετα 9,5 δισ. ευρώ και 40.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Έρευνα και Τεχνολογία: Εκτίμηση για πρόσθετα 2 δισ. ευρώ και 50.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Logistics: Ο κλάδος μπορεί να αποφέρει πρόσθετα 2,5 δισ. και 45.000 θέσεις

Φαρμακευτική βιομηχανία: Μπορεί να αποφέρει 2 δισ. και 25.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Ναυτιλία: Πρόσθετα 8,5 δισ. ευρώ και 70.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Συνολικά, οι κλάδοι αυτοί μπορούν να προσθέσουν στο ΑΕΠ 54,5 δισ. ευρώ και 770.000 νέες θέσεις εργασίας, σημείωσε. 

Αναφέρθηκε ακόμη σε τρεις ακόμη κλάδους, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στις διεθνείς μελέτες, τη βιομηχανία ορυκτού πλούτου και μετάλλων, τη βιομηχανία συμβουλευτικών υπηρεσιών και του πολιτισμού. 

Σημείωσε ότι οι μελέτες δεν υπολογίζουν ακόμη τα έσοδα από την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας. «Τώρα ξεκίνησαν οι έρευνες. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, τα ενεργειακά αποθέματα μπορούν να δώσουν στο κράτος τα επόμενα χρόνια πάνω από 300 δισ. ευρώ», εκτίμησε ο πρωθυπουργός. 

Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η υψηλή τεχνολογία, αλλά και κλάδοι με δυναμισμό όπως τα ναυπηγεία και οι εταιρίες κατασκευή και επισκευή σκαφών. 

Αν μείνουμε στο σωστό δρόμο και δεν επιστρέψουμε στα παλιά τα λάθη, η ευημερία θα είναι διάχυτη και η κρίση μετά από κάποια χρόνια θα είναι μια θλιβερή ανάμνηση, τόνισε ο κ. Σαμαράς. 

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης 

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω υπάρχουν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πέντε προτεραιότητες

1) Μείωση ανεργίας

Προγράμματα για την στήριξη των ανέργων είναι ήδη σε εφαρμογή και θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα τόνισε ο πρωθυπουργός.

2) Μείωση φορολογίας

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έπεσαν πολλά βάρη μαζεμένα. Αυτό, είπε, δεν θα συνεχιστεί. Οι συντελεστές θα μειωθούν παντού με σχέδιο, ώστε να μην κινδυνεύσουν τα πλεονάσματα.

Ηδη έγινε μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης και σταδιακά γίνεται και στα ακίνητα. Σταδιακά, τόνισε, θα μειωθούν τόσο οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι. Στόχος, η μείωση της φοροδιαφυγής ώστε να πληρώνει ο κάθε ένας αυτό που του αναλογεί.

Τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι, ο συντελεστής για τις εταιρείες στο 15% και στα εισοδήματα να μην ξεπερνά το 33% και ο ΦΠΑ να μην ξεπερνά το 12%. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι φορολογικές αρχές θα διακρίνουν αυτούς που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν και αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την σημασία που έχει ο συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο, κάτι που αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για τις επιχειρήσεις.

3) Μείωση κόστους

Εμφαση θα δοθεί στον πρωτογενή τομέα που έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα λόγω ακριβού πετρελαίου έναντι άλλων χωρών. Θα γίνουν κινήσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης αλλά και να περιοριστεί το περιθώριο κέρδους των μεσαζόντων. Σημασία έδωσε στην μεταποίηση ώστε να μην πωλούνται χύμα τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα.

4) Εξασφάλιση ρευστότητας

Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές πλέον, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Προγραμματίζονται μέτρα για ταχύτερη επιστροφή καταθέσεων, είπε και με την αύξηση των καταθέσεων θα αυξηθεί και η ρευστότητα. Χρηματοδότηση θα δοθεί από τις δράσεις του ΥΠΑΝ (Επενδυτικό Ταμείο, κοινοτικά προγράμματα)

5) Συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων (γραφειοκρατία, φοροδιαφυγή, επιτάχυνση δικαιοσύνης συνταγματική μεταρρύθμιση). 

Ηδη προχώρησαν κινήσεις για να διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα (fast track) χτυπώντας τη γραφειοκρατία. Παράλληλα, αξιοποιείται η τεχνολογία ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Σε ότι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, θύμισε τις προτάσεις που έχει ήδη διατυπώσει η Ν.Δ. προ ολίγων ημερών.

Που θα βρεθούν τα λεφτά

Χρειάζονται κεφάλαια 150 δισ. ευρώ για να προχωρήσει το σχέδιο. Αυτά, είπε ο πρωθυπουργός, θα βρεθούν από:

ΕΣΠΑ: 38 δισ. ευρώ

Εθνικοί πόροι: 6 δισ.

Ιδιωτικές Επενδύσεις: 106 δισ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ήδη οι επενδύσεις τρέχουν και αυτό θα συνεχιστεί όσο δεν διαταράσσεται το επενδυτικό κλίμα. «Το μόνο που χρειάζεται είναι σταθερότητα», υπογράμμισε. 

 

***Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία Σαμαρά, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v