Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες στρατηγικές στο δρόμο για την κάλπη

Στόχος της συγκυβέρνησης η καταπόντιση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Ταύτιση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ επιδιώκει η Κουμουνδούρου. Για τη μητέρα των μαχών ετοιμάζονται τα κομματικά επιτελεία. Επαναφέρει την ατζέντα στην οικονομία το Μέγαρο Μαξίμου.

Νέες στρατηγικές στο δρόμο για την κάλπη

Δύο μέρες μετά το πρώτο... ημίχρονο των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα κόμματα εξακολουθούν να διαφιλονικούν για τις θετικές εντυπώσεις της κοινής γνώμης και την προφανή δυναμική του νικητή εν όψει της κρίσιμης διπλής διαδικασίας της Κυριακής.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα για ανεπιτυχή πολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών, από τις οποίες, έτσι κι αλλιώς, όπως λένε, οι δικοί τους υποψήφιοι έχουν επικρατήσει απόλυτα. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο μήνυμα των πολιτών της Αθήνας και της Αττικής, όπου ψηφίζει ένας στους τρεις Έλληνες, ενώ μετά τη γνωστοποίηση ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει τον Γιάννη Σγουρό και τον Γιώργο Καμίνη προσπαθεί τα ταυτίσει τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς, πέρα από την παρατεταμένη και ολοένα κλιμακούμενη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, δεν παραλείπει την ανάδειξη των θετικών προοπτικών της οικονομίας μας. Για σήμερα το απόγευμα, μάλιστα, έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει το δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, σε συνέχεια της προ ολίγων ημερών εξαγγελίας για τη σύσταση 550.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία.
Στα κομματικά επιτελεία ήδη από χθες το πρωί αναζητούν τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους ψηφοφόρους με τους οποίους θα μπορέσουν να συμμαχήσουν στον δεύτερο γύρο κι οι διεργασίες στο παρασκήνιο είναι έντονες.

Στη Ν.Δ. θέλουν να αποδυναμώσουν τα επιχειρήματα της Κουμουνδούρου για τις προχθεσινές εκλογές. Όπως έλεγε χθες ανώτατος κομματικός παράγοντας, ο κ. Τσίπρας έθεσε προς τον λαό ένα σκληρό δημοψηφισματικό δίλημμα, ενώ και οι επιλογές στα πρόσωπα των υποψηφίων περιφερειαρχών του ήταν σκληρά πολιτικές, αφού οι περισσότεροι ήταν εν ενεργεία βουλευτές του. Το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν "Ψηφίζουμε και φεύγουνε", υποστηρίζουν στη Συγγρού, όπου διαπιστώνουν πως η συγκεκριμένη στρατηγική "αποδοκιμάστηκε πανηγυρικά από το εκλογικό σώμα".

Για πανηγυρισμούς, πάντως, ούτε λόγος στη Ν.Δ., αφού ο κίνδυνος αποσυσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματος είναι ορατός. Οι δύο προσεχείς εκλογικές διαδικασίες, αναγνωρίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, είναι τελείως διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά επειδή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προεξοφληθεί, επιχειρούν να διασφαλίσουν την επικράτηση των υποψηφίων Περιφερειαρχών του κόμματος σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς, που χθες υποδέχθηκε στην Αθήνα τον υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα επισκεφθεί αύριο τα Δωδεκάνησα και μεθαύριο τα Επτάνησα προκειμένου να ενισχύσει τον Γιώργο Χατζημάρκο και τον Σπύρο Σπύρου, αντίστοιχα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε χθες το πρωί η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για να αποτιμήσει το προχθεσινό αποτέλεσμα. Η επιχειρηματολογία εστιάζει στο γεγονός ότι στην Αττική, όπου και είχε τις καλύτερες εκλογικές επιδόσεις, ψηφίζει το 1/3 του εκλογικού σώματος, κάτι που, όπως υποστηρίζεται, φανερώνει το ρεύμα ανατροπής που θα ολοκληρωθεί με τις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Σαφώς προβληματίζονται για τα αποτελέσματα στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως ομολόγησε χθες και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ενώ υπαρκτός είναι και ο φόβος για ενδεχόμενη αποχή των ψηφοφόρων του κόμματος σε περιοχές όπου η Κουμουνδούρου δεν έχει υποψήφιο στον δεύτερο γύρο.

Εν όψει της διπλής κάλπης, στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κομματικού μηχανισμού αλλά και των κατά τόπους στελεχών τους, καλούν σε συστράτευση όλους τους πολίτες και θέλουν το μήνυμα της Αττικής να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις για ενδεχόμενη συνεργασία την Κυριακή, ως απάντηση στην εκκολαπτόμενηυ σύμπραξη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Όσον αφορά τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που δηλώνει ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των πράσινων υποψηφίων, θα συνεχίσει τα σκληρά διλήμματά του προς τον ελληνικό λαό μέχρι και την ύστατη ώρα για την ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας της κυβέρνησης και κατ' επέκταση και της χώρας, ενώ έχει αρχίσει να γενικεύει τους στόχους του ΠΑΣΟΚ. "Η συνολική εντύπωση το βράδυ της Κυριακής θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης", δήλωσε στη χθεσινή διακαναλική του συνέντευξη απαντώντας πού τοποθετεί τον πήχη, ώστε να μην δρομολογηθούν εξελίξεις, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα αθροιστούν τα ποσοστά της Ν.Δ. και της Ελιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v