Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο καθώς και στην προπτωχευτική διαδικασία, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το προσεχές φθινόπωρο προανήγγειλε πριν από λίγο ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης.
Μιλώντας στην παρουσίαση μελέτης PWC για τα αστέρια και τα «ζόμπι» της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το ΥΠΑΝ βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να υπάρξουν αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο που να αφορούν τόσο στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά όσο και τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.
Δίνοντας τη κατεύθυνση των επικείμενων αλλαγών ανέφερε ότι θα αποσκοπούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών για λύση επιχειρήσεων και εξασφάλιση μιας «δεύτερης ευκαιρίας» χωρίς να αποκαλύψει αν η κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει το Αγγλοσαξωνικό μοντέλο που προβλέπει ταχύτατες διαδικασίες αναδιάρθρωσης και μετοχοποίησης δανείων ώστε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις προσέλκυσης στρατηγικών επενδυτών για τις εταιρείες που έχουν υπαχθεί στο πτωχευτικό δίκαιο.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και σύνθετο καθώς πέραν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης εμπλέκεται το Υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και η τρόικα.
Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο στη κατεύθυνση της επιτάχυνσης αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει να υλοποιηθεί έως τον Οκτώβριο του 2014.
Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού ιστού της χώρας σημειώνοντας ότι αυτή δεν πρέπει να προέλθει από κεντρικό σχεδιασμό αλλά από την αγορά, με υποβοήθηση από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Δεν είμαστε σοβιετική οικονομία για να επιβάλλουμε κεντρικές λύσεις από την άλλη όμως δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης.
Τέλος γνωστοποίησε ότι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα έχει τη δυνατότητα μέσο του ενός από τα τρία funds τα οποία θα συστήσει να προχωρά σε αναχρηματοδότηση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίες θα εξυπηρετούν τους στόχους των δανείων.
Η επιλογή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα διενεργείται με καθαρά οικονομικά κριτήρια από τις τράπεζες.