Startups: Νέα κεφάλαια αναζητεί το CoLab

Το CoLab αντιμετωπίζει πλέον αυξημένο ανταγωνισμό από "εκκολαπτήρια" που διαθέτουν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ. Ποιες υπηρεσίες προσφέρει. Τι δηλώνει στο Euro2day.gr ένας από τους ιδρυτές.

Startups: Νέα κεφάλαια αναζητεί το CoLab

Νέα κεφάλαια και νέο μοντέλο λειτουργίας αναζητεί το CoLab, ο πρώτος χώρος συνεργασίας (coworking space) που ιδρύθηκε στην Ελλάδα προ τετραετίας, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας.

Το CoLab, που ιδρύθηκε από τους Σπύρο Καπετανάκη και Σταύρο Μεσσήνη (ο τελευταίος πώλησε το μερίδιό του στον Δημ. Τσίγκο), έχει φιλοξενήσει την τελευταία τετραετία αρκετές ομάδες νέων, κάποιες από τις οποίες εξελίχθηκαν σε επιχειρηματικά σχήματα, με κορυφαίο παράδειγμα το Taxibeat.

Πλέον αντιμετωπίζει προβλήματα κυρίως γιατί λειτουργεί ή ετοιμάζεται να λειτουργήσει πλήθος από εκκολαπτήρια (incubators) με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ.

Το αρχικό σχήμα των ιδρυτών είχε προχωρήσει στη δημιουργία του CoLab αμιγώς με ιδιωτικά χρήματα, λέει στο Euro2day.gr ο Σπ. Καπετανάκης. Οι δύο σημερινοί μέτοχοι προσπαθούν να βρουν νέα κεφάλαια για να διατηρήσουν στη ζωή το εγχείρημα που είχε αποτελέσει σημείο αναφοράς για το coworking Space στην Ελλάδα.

Παράλληλα, όπως λέει ο κ. Καπετανάκης, θα διατηρήσουν τον σημερινό χαρακτήρα, αλλά θα προσπαθήσουν να κινηθούν και ως εκκολαπτήριο - επιταχυντής (accelerator) επιχειρηματικών ιδεών. Θα αναζητήσουν δηλαδή περισσότερους μόνιμους ενοίκους στους οποίους θα παρέχουν υπηρεσίες που βοηθούν στη μετατροπή μιας ιδέας σε επιχείρηση.

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πως η ιδιωτική πρωτοβουλία στον χώρο των incubators - accelerators έχει να αντιμετωπίσει αντίστοιχα εγχειρήματα με κοινοτικά κονδύλια που προσφέρουν ελκυστικότερα πακέτα φιλοξενίας για νέους επιχειρηματίες.

Για παράδειγμα, ο δήμος Αθηναίων προωθεί διαγωνισμούς για δύο - τρεις τέτοιους χώρους φιλοξενίας.

Οι χώροι που διαθέτει σήμερα το CoLab παρέχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, συναντήσεων (meeting rooms) καθώς και αυτόνομων δωματίων για μόνιμη παραμονή μιας επιχειρηματικής ιδέας μέχρι να ευδοκιμήσει και να χρειαστεί μεγαλύτερο γραφείο.

Η ανάγκη για τέτοιους χώρους ζύμωσης μεταξύ νέων που φιλοδοξούν να αναπτύξουν μια ιδέα εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά ο ανταγωνισμός αυξάνεται και θα επιβιώσουν όσοι τελικά προσφέρουν το καλύτερο πακέτο υπηρεσιών.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του CoLab, που μπορεί να αξιοποιήσει αν ξεπεράσει τα σημερινά προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας, είναι το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια φιλοξένησε αρκετές κοινότητες προγραμματιστών ή χρηστών από τον χώρο της τεχνολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v