ΔΕΣΦΑ: Επιβεβαίωση της εμπλοκής από Μανιάτη-Έτινγκερ

Άγνωστο πότε θα μεταβιβαστεί ο ΔΕΣΦΑ στη Socar, τόνισαν ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο Γκ. Έτινγκερ, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr. Θα πρέπει να ισχύσουν οι κοινοτικές οδηγίες. «Ευελπιστεί» για λύση εντός του 2014 ο επίτροπος.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΔΕΣΦΑ: Επιβεβαίωση της εμπλοκής από Μανιάτη-Έτινγκερ
Σε πλήρη επιβεβαίωση του σημερινού ρεπορτάζ για την εμπλοκή στη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar προχώρησαν ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο επίτροπος γα την ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν μετά τη λήξη του άτυπου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας στο Ζάππειο.

Τόσο ο Έλληνας υπουργός, όσο και ο κοινοτικός επίτροπος απέφυγαν να δεσμευτούν για το χρόνο ολοκλήρωσης της μεταβίβασης. Ο μεν πρώτος ανέφερε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ, ο δε δεύτερος, ότι απλώς ευελπιστεί ότι αυτή θα καταστεί δυνατή εντός του 2014.

Αμφότεροι πάντως τόνισαν ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ισχύουν οι κοινοτικές οδηγίες.

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα είπαν ο Έλληνας υπουργός και ο κοινοτικός επίτροπος, η διαδικασία για την παροχή έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται ακόμη στη φάση της ανταλλαγής επιστολών, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η παροχή της έγκρισης θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Όπως μετέδιδε το Euro2day.gr, παρατηρείται εμπλοκή για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στην Socar, ενώ οι αγοραστές πλέον αισθάνονται κουρασμένοι αναμένοντας επί τόσους μήνες την έγκριση των κοινοτικών αρχών για την ανάληψη του ελέγχου της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, η αρνητική αυτή εξέλιξη προέκυψε μετά τη διαπίστωση ότι η διαδικασία που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αποδοχή από το Αζερμπαϊτζάν όσων προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Το επιπλέον στοιχείο που προκαλεί ανησυχία είναι ότι η Επιτροπή με την παρούσα σύνθεσή της έχει πάψει να λειτουργεί επί της ουσίας, ενώ η νέα Επιτροπή θα αναλάβει καθήκοντα τον προσεχή Νοέμβριο.

Πάντως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν αναμένεται να υπάρξει δυσάρεστη έκπληξη με αποχώρηση της Socar, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Ο λόγος είναι ότι τότε αναμένεται να έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, οπότε η εκκρεμότητα με τον ΔΕΣΦΑ θα βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

 

***Αναλυτικά η τοποθέτηση Μανιάτη, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v