Tράπεζες: Σε ποιες περιπτώσεις η DG Comp επιτρέπει εξαγορές

Πότε οι τράπεζες μπορούν να προχωρούν σε απόκτηση κρίσιμων ποσοστών σε εταιρείες ενόσω βρίσκονται σε καθεστώς κρατικής βοήθειας. Ποια είναι η θέση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Τι θα γίνει στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Tράπεζες: Σε ποιες περιπτώσεις η DG Comp επιτρέπει εξαγορές

Η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας ξεκινά σιγά-σιγά καθώς αφενός εισέρχονται στην τελική ευθεία δρομολογημένες εξελίξεις, όπως στις ιχθυοκαλλιέργειες, αφετέρου όπως έγραψε το Euro2day.gr οι τράπεζες ψάχνουν συνεταίρους για τα δάνεια.

Το ερώτημα που απασχολεί την αγορά και επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τη συμφωνία Πειραιώς - MIG είναι αν οι τράπεζες μπορούν να προχωρούν σε απόκτηση κρίσιμων ποσοστών σε εταιρείες ενόσω βρίσκονται σε καθεστώς κρατικής βοήθειας.

Οι επιταγές της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της γνωστής πλέον DG Comp, θέτουν περιορισμούς στις εξαγορές εταιρειών από τις τράπεζες.

Επιτρέπουν όμως απόκτηση επιχειρήσεων είτε για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής ισορροπίας και την εξασφάλιση αποτελεσματικού ανταγωνισμού είτε στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων.

Στην πρώτη περίπτωση απαιτείται έγκριση της DG Comp, στη δεύτερη, δηλαδή στην απόκτηση εταιρείας ως αποτέλεσμα αναδιάρθρωσης δανείων, δεν απαιτείται καμία έγκριση.

Το ίδιο ισχύει και αν το αντίτιμο της εξαγοράς δεν ξεπερνά το 0,01% των συνολικών κεφαλαίων της τράπεζας ή το 0,025% σε περίπτωση περισσότερων αποκτήσεων εταιρειών.

Όλα αυτά έχουν σημασία καθώς επίκεινται οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των υπερχρεωμένων ομίλων της ιχθυοκαλλιέργειας, στις οποίες όπως ακούμε θα τεθεί θέμα αύξησης κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων και κάλυψή τους μέσω μετοχοποίησης δανείων.

Επομένως οι τράπεζες θα αποκτήσουν τον έλεγχο των εταιρειών και θα αναζητήσουν εν συνεχεία στρατηγικούς εταίρους.

ΥΓ.: Τα περί ενδιαφέροντος του W. Ross να μπει στρατηγικός επενδυτής σε Νηρέα, Σελόντα και Δία οι τράπεζες τα ακούν, τα διαβάζουν, αλλά δεν τα ξέρουν από πρώτο χέρι...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v