Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο επίκεντρο το ΑΕΠ του α' τριμήνου

Φως στο τούνελ της ύφεσης αναμένεται να δείξουν σήμερα τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Καταλύτης για τη συνέχεια το εκλογικό αποτέλεσμα. Σημαντική η συμβολή του τουρισμού.

Στο επίκεντρο το ΑΕΠ του α τριμήνου

Το κρίσιμο βήμα για το πέρασμα από την βαθιά ύφεση στην ανάπτυξη ετοιμάζεται να κάνει η ελληνική οικονομία. Στις 12 το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει συρρίκνωση της ύφεσης από το -6% το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε περίπου -1% το πρώτο τρίμηνο του 2014 αν και ορισμένοι τραπεζικοί αναλυτές δεν αποκλείουν καλύτερες τελικές επιδόσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών κρέμονται από τα χείλη της ανεξάρτητης στατιστικής Αρχής. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου όμως δεν διστάζει να κάνει λόγο για το τέλος της ύφεσης, αρχίζοντας σιγά σιγά να διατυπώνει εκτιμήσεις ότι η ετήσια επίδοση ανάπτυξης θα είναι υψηλότερη του 0,6% που έχουν συμφωνήσει τρόικα και κυβέρνηση. Θα κινηθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές στην περιοχή του 1% , μια ένδειξη παραπάνω από σαφής ότι η οικονομία αρχίζει να παίρνει και πάλι μπροστά μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης και μιζέριας, χωρίς φως στην άκρη του τούνελ.

Πολλά θα κριθούν από τον τουρισμό. Τα μηνύματα μέχρι σήμερα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά με αύξηση των κρατήσεων κατά 30% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Δεν αρκεί όμως μόνο ο τουρισμός. Η πολιτική αβεβαιότητα επισκιάζει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας κάτι που καταγράφεται στην ανησυχία και τα ερωτήματα εν δυνάμει επενδυτών με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Με λίγα λόγια, είναι μάλλον νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την προοπτική ανάκαμψης. Η αρχή μπορεί να έχει γίνει, το τέλος όμως δεν είναι βέβαιο και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι σαφές ότι έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει καταλυτικά.

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι μόλις προ ολίγων ημερών και ενώ τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει σε πρόβλεψη ανάπτυξης 0,6% για φέτος και 2,9% το 2015, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εμφανίστηκε πολύ πιο μετριοπαθής στις προβλέψεις του.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ φέτος η ελληνική οικονομία θα μετρήσει το έβδομο έτος ύφεσης με συρρίκνωση έστω και οριακή (το πρόσημο μετράει που παραμένει αρνητικό) κατά -0,3% και επέκταση κατά 1,9% το 2015.

Για την ιστορία πάντως το τελευταίο τρίμηνο κατά το οποίο η ελληνική οικονομία είχε σημειώσει επέκταση σε ετήσια βάση (+0,4%) ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2008...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v