Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,05 δισ. στο 4μηνο

Υψηλότερο έναντι του στόχου κατά 306 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα 4μήνου. Υστέρηση έναντι του στόχου στα έσοδα δείχνουν τα στοιχεία. Αυξημένες εισπράξεις από ΠΔΕ. Νέα μεγάλη πτώση στις δαπάνες του δημόσιου τομέα.

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,05 δισ. στο 4μηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα 1.048 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 306 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 742 εκατ. ευρώ παρουσιάστηκε το πρώτο τετράμηνο του έτους. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, τα οποία ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία αυτά το πρωτογενές πλεόνασμα 1,048 δισ. ευρώ στο τετράμηνο θα ήταν υψηλότερο κατά 830 εκατ. ευρώ αν οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώνονταν στο ύψος των στόχων. Η κυβέρνηση, όμως, έχει επιλέξει να αυξήσει τις επιστροφές φόρων κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους και τις δαπάνες του ΠΔΕ κατά 40% σε σχέση με τους στόχους προκειμένου να τονώσει τη ρευστότητα στην οικονομία και να υποβοηθήσει έτσι τις προσπάθειες επανόδου στην ανάπτυξη. 

Αναλυτικά στο 4μηνο: 

* Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 16.138 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 263 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου Π/Υ 2014.

* Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 13.844 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.051 εκατ. ευρώ ή 7,1% χαμηλότερα έναντι του στόχου, εκ των οποίων 500 εκατ. αφορούν καθυστέρηση επιστροφής εσόδων από μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs).

* Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 12.784 εκατ. ευρώ, 204 εκατ. ευρώ ή 1,6% χαμηλότερα έναντι του στόχου. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σταϊκούρα η κατάσταση βελτιώνεται καθώς τα φορολογικά έσοδα είναι μικρότερα των στόχων κατά 200 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο όταν η σχετική απόκλιση, στο τρίμηνο, ήταν 520 εκατ. ευρώ.

* Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 906 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 431 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (475 εκατ. ευρώ).

* Τα έσοδα του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 2.295 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 788 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Νέα πτώση στις δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 17.282 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 578 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (17.861 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 15.884 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 976 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 809 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (14.047 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 1.448 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 8,4%, παρά την αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 73 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 1.414 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 9,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 1.398 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 398 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.000 εκατ. ευρώ) και κατά 562 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σταϊκούρας: Με θυσίες οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυχγχάνονται

«Η ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού συνεχίζεται. Οι δημοσιονομικοί στόχοι, με πολύ κόπο, με μεγάλη προσπάθεια, με τεράστιες θυσίες, επιτυγχάνονται» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Υποστήριξε ότι η κρίση ξεκίνησε από τους αριθμούς και μεταφέρθηκε στην κοινωνία, έτσι και η βελτίωση θα ξεκινήσει από τα δημοσιονομικά μεγέθη και στη συνέχεια θα γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο είναι πλέον οι βασικές επιδιώξεις:

1ον. Η διασφάλιση των μέχρι σήμερα επιτευγμάτων και η προστασία των τεράστιων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας.

2ον. Η μετατροπή της υπάρχουσας σταθεροποίησης της οικονομίας σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή, πάνω σε στέρεες βάσεις, εντός, πάντα, της ευρωζώνης.

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v