Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθαίνουν τα προεκλογικά διλήμματα

«Πολιτική αστάθεια αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς. «Άντε γεια και ραντεβού στις κάλπες», απαντά η Κουμουνδούρου. Νέες φωτιές στο ΠΑΣΟΚ από το δημοσίευμα των Financial Times για το Νοέμβριο του 2011 στις Κάννες.

Πληθαίνουν τα προεκλογικά διλήμματα

Με κυρίαρχο πεδίο αντιπαράθεσης την οικονομία, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους με πρώτο στόχο την εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Και μπορεί οι κρίσιμες ευρωεκλογές να είναι προγραμματισμένες για το τέλος της άλλης εβδομάδας, όταν και θα γίνει απ' όλους ο συνολικός απολογισμός, ωστόσο και η μάχη για τις Περιφέρειες, όπως όλοι συμφωνούν, θα περιλαμβάνει σημαντικά πολιτικά μηνύματα. Σαν παρτίδα σκάκι, τα κόμματα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα τακτικής, με νικητή αυτόν που θα κάνει τις κατάλληλες κινήσεις στον κατάλληλο χρόνο, και ασφαλώς τα λιγότερα λάθη.

Ο Αντώνης Σαμαράς, θέλοντας να προσεγγίσει τους μετριοπαθείς πολίτες, που εκπροσωπούν τη μεσαία τάξη και σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσαν νέες περιπέτειες, χθες το πρωί έδωσε το "παρών" σε εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής προαναγγέλλοντας μάλιστα πρόγραμμα ενίσχυσης της νέας κοινωνικής τάξης των "νεόπτωχων", ενώ το απόγευμα από τη Λαμία επανέλαβε το δίλημμα των εκλογών, όπως τουλάχιστον το βλέπει η Νέα Δημοκρατία: «Οι πολίτες θέλουν τις εκλογές ως μοχλό σταθερότητας ή ως μοχλό αποσταθεροποίησης; Αναλογίζονται τους κινδύνους αν γίνει το δεύτερο;», διερωτήθηκε, προσδιορίζοντας ως εκλογικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ «να προσπαθήσει με αυτές τις ευρωεκλογές να ρίξει την κυβέρνηση και να δημιουργήσει πολιτική αστάθεια στον τόπο».

Στη Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο για σταθερή ανοδική πορεία της οικονομίας μας τα τελευταία δύο χρόνια και τροφοδοτούν την κοινωνία με ενέσεις αισιοδοξίας και ελπίδας για τη συνέχεια.

Παράλληλα, προτάσσουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει από πιθανή εκλογική νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εστιάζοντας στην έλλειψη προγράμματος και θέσεων, αλλά και στην «επικίνδυνη για τον τόπο», όπως λένε, πολυφωνία μεταξύ των στελεχών της. Χαρακτηριστικές -καταγγέλλουν- είναι οι εκ διαμέτρου αντίθετες χθεσινές τοποθετήσεις του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη και του βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος ανήκει στο αριστερό ρεύμα.

Ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στον Βήμα fm μίλησε για επαναφορά των κατώτατων μισθών για τους εργαζόμενους που προσελήφθησαν στην περίοδο της κρίσης, «αδειάζοντας» παράλληλα και τον Μανώλη Γλέζο σχετικά με τον εσωτερικό δανεισμό για τον οποίο είχε αυτός μιλήσει (και που επέμεινε και χθες). Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Στρατούλης, μέσω του ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να επανέλθει για όλους, προκειμένου να πάρει μπροστά και πάλι η οικονομία μας.

«Ας μας πει επιτέλους ο κ. Τσίπρας, τι από τα δύο ισχύει τελικά», σχολίασε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ασημακοπούλου, στην οποία απάντησε σε εμφανείς ειρωνικούς τόνους η Κουμουνδούρου. «Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα προ μνημονίου επίπεδα. Άντε γεια και ραντεβού στις κάλπες», είπε, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις διεθνείς επαφές του στη Μόσχα, όπου συνάντησε χθες την πρόεδρο της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρώην πρέσβειρα της Ρωσίας στην Αθήνα.

Στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, η χθεσινή ημέρα καταναλώθηκε κυρίως στο δημοσίευμα των Financial Times για τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε το δημοψήφισμα. Και μπορεί επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη να προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, ωστόσο ένα αιχμηρό σχόλιο του Γιώργου Παπανδρέου έδωσε την αφορμή για νέο κύκλο συζητήσεων. «Ό,τι είχαμε να πούμε για τη συνάντηση των Καννών και το δημοψήφισμα το έχουμε πει κατ' επανάληψη και επιβεβαιωνόμαστε... Τώρα, είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι», καταλήγει η ανακοίνωση, δείχνοντας προς την πλευρά του Ευάγγελου Βενιζέλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v