Συμφωνίες με εξειδικευμένα funds και εταιρείες, που θα θέσουν τις βάσεις για μικρότερες ζημίες στη διαχείριση προβληματικών δανείων και στη δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών» έχουν στα σκαριά οι εγχώριες τράπεζες.
Η Πειραιώς, η Alpha, η Eurobank και η Εθνική άντλησαν από τις αγορές κεφάλαια ύψους 8,3 δισ. ευρώ και είναι πλέον καλύτερα κεφαλαιοποιημένες για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο στοίχημα της αναδιάρθρωσης της οικονομίας, που αποτελεί προτεραιότητα για την τρόικα, την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Παρά την πολύπλευρη πίεση, όμως, για ανάληψη δράσης, οι εξελίξεις καθυστερούν καθώς εκκρεμούν τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού stress test, όπως και οι αλλαγές σε νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν η κυβέρνηση και οι αρχές.
Μέχρι το προσεχές φθινόπωρο οι τράπεζες θα επιδιώξουν να θέσουν τις βάσεις για το πώς μπορούν να διαχειρισθούν με μεγαλύτερη ευελιξία το καυτό πρόβλημα των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων.
Τρία είναι τα βασικά ζητούμενα σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη: α) η εξασφάλιση αξιόπιστων στρατηγικών επενδυτών, β) η εύρεση λύσεων που να λειτουργούν εξυγιαντικά για ολόκληρους κλάδους (π.χ. ιχθυοκαλλιέργειες, ακτοπλοΐα) και γ) η παροχή πλέγματος ρυθμίσεων και φορολογικών κινήτρων που να διευκολύνει την ανάληψη δράσης ενεργητικής αναδιάρθρωσης.
Προς το παρόν οι τράπεζες κινούνται για να εξασφαλίσουν λύσεις στα δύο πρώτα ζητήματα και περιμένουν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της για το τρίτο, το οποίο θα κρίνει την έκταση και τον χρόνο που θα λάβει η επιχείρηση αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων.
Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν, με βάση πηγές, συμφωνίες που θα εξασφαλίζουν για τις τράπεζες τις προϋποθέσεις ώστε αφενός να εγγράψουν τις μικρότερες ζημίες από την εκχώρηση χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων, αφετέρου να ετοιμάσουν... εθνικούς πρωταθλητές, προωθώντας με προσεκτικά βήματα σχέδια συνενώσεων, όπως τους προέτρεψε πρόσφατα ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος.
Ειδικότερα, οι τράπεζες συζητούν τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με εξειδικευμένα σε αναδιαρθρώσεις funds ή με εταιρείες συμμετοχών που έχουν ισχυρή έκθεση σε κάποιους από τους κλάδους της οικονομίας.
Στόχος των συζητούμενων συμφωνιών είναι αφενός η δημιουργία μικτών θυγατρικών στις οποίες οι εγχώριες τράπεζες θα μεταβιβάσουν τμήματα του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου η υποβοήθηση της αναδιάρθρωσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ή και κλάδων.
Μια εκ των συστημικών τραπεζών εξετάζει εδώ και καιρό σχέδιο συμμετοχής της σε fund που θα εξειδικεύεται σε αναδιαρθρώσεις ελληνικών επιχειρήσεων και η επιτυχής αύξηση κεφαλαίου, που διενήργησε, επιτρέπει την αισιοδοξία ότι ο σχεδιασμός της θα εγκριθεί από την DG Comp. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε συζητήσεις με private equity funds για joint venture στη διαχείριση προβληματικών δανείων.
Αντίστοιχες κινήσεις εξετάζονται και από άλλες τράπεζες που θα συνδυασθούν είτε με την αξιοποίηση υφιστάμενων θυγατρικών τους στον τομέα των private equity, είτε με τη συμμετοχή σε υφιστάμενες εταιρείες.
Τα πρώτα βήματα αναδιάρθρωσης στις προσεχείς γενικές συνελεύσεις
Ο σχεδιασμός των τραπεζών, όπως θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τις προσεχείς τακτικές γενικές συνελεύσεις, προβλέπει αυξήσεις κεφαλαίου για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με οξύ πρόβλημα ρευστότητας ή και βιωσιμότητας.
Εφόσον οι βασικοί μέτοχοι δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν μέχρι τότε τα απαραίτητα κεφάλαια, οι τράπεζες θα προτείνουν στους μετόχους την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου με μετοχοποίηση δανείων ή και φρέσκο χρήμα στην περίπτωση που έχουν βρει στρατηγικό επενδυτή.
Οι ιχθυοκαλλιέργειες αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο πεδίο εφαρμογής της παραπάνω στρατηγικής χωρίς ωστόσο να έχει γίνει σαφές αν οι τράπεζες έχουν βρει στρατηγικούς επενδυτές για τους μεγάλους ομίλους του κλάδου.