Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αεροδρόμιο Καστελίου: Ουρά κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

Άνω των 10 εταιριών μεγάλου βεληνεκούς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον νέο αερολιμένα Ηρακλείου. Αντικείμενο διαπραγμάτευσης κρίσιμα μεγέθη του έργου. Παρεμβάσεις για να γίνει πιο λειτουργικό το «Νίκος Καζαντζάκης».

  • της Μάρως Τσαντήλα
Αεροδρόμιο Καστελίου: Ουρά κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται από εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο της κατασκευής του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου στο Καστέλι.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων πρόκειται να προκηρύξει τον διαγωνισμό για τον νέο αερολιμένα την ερχόμενη Πέμπτη και, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, περισσότερες από δέκα εταιρείες έχουν σπεύσει ήδη να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για πολύ μεγάλες, γιγάντιες έως τιτάνιες, επιχειρήσεις και ομίλους, που ενδιαφέρονται ζωηρά για την κατασκευή του αεροδρομίου». Μάλιστα ο ίδιος στηριζόμενος στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο διαγωνισμός θα στεφθεί με επιτυχία αναδεικνύοντας ανάδοχο για το σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο έχει προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υποδομών ο ανάδοχος για το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας αναμένεται να αναδειχθεί έως τις αρχές του επόμενου έτους.

1.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εκτίμησε ότι κατά τη φάση κατασκευής του νέου αερολιμένα θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ την περίοδο λειτουργίας περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι θα απασχολούνται σε θέσεις οι οποίες θα είναι σχετικές με τη δραστηριότητά του. Στη σύμβαση του νέου αερολιμένα του Ηρακλείου θα περιλαμβάνεται και το οδικό δίκτυο.

Το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στον διαγωνισμό έχει εκδηλώσει ήδη η μεγαλύτερη κατασκευαστική παγκοσμίως, η κινεζική China State Construction Engineering Corporation (CSCEC). Ο διευθυντής επενδύσεων της εταιρείας εξέφρασε το σχετικό ενδιαφέρον σε συνάντηση που είχε στο τέλος Απριλίου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι η εταιρεία προτίθεται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

Για το συγκεκριμένο έργο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από την, επίσης κινεζική, Fosun, η οποία στο παρελθόν έχει παρουσιάσει και επενδυτικό σχέδιο ύψους 1 δισ. δολαρίων. Μεταξύ αυτών που ενδιαφέρονται φαίνεται ότι είναι σχεδόν όλες οι εταιρείες που συμμετείχαν στον προηγούμενο, άγονο, διαγωνισμό. Στο προηγούμενο εγχείρημα είχαν συμμετάσχει οι εταιρείες Archirodon, Vinci, Bouyges, Ελλάκτωρ,J&P ΑΒΑΞ, ενώ προκαταρκτικό ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί επίσης από τις γερμανικές εταιρείες Hochtief και Fraport.

Ο νέος αερολιμένας Ηρακλείου πρόκειται να δημιουργηθεί σε έκταση 6.000 στρεμμάτων στον δήμο Μίνωα Πεδιάδος, Στην έκταση αυτή συμπεριλαμβάνεται και η εμπορική ζώνη, για την οποία θα διατεθούν 400 στρέμματα.

Σε πρώτη φάση το αεροδρόμιο θα διαθέτει διάδρομο απογειώσεων – προσγειώσεων μήκους 3,2 χιλιομέτρων, με δυνατότητα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, επέκτασής του στα 3,8 χιλιόμετρα, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί όλους τους τύπους αεροσκαφών.

Η εταιρεία που θα συσταθεί για την κατασκευή και τη λειτουργία του αεροδρομίου θα είναι στα πρότυπα αυτής του αεροδρομίου της Αθήνας. Ωστόσο το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου σε αυτή θα αποτελέσει διαγωνιστικό μέγεθος και θα καθοριστεί μετά τη διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους επενδυτές. Να σημειωθεί πως από την πλευρά των ιδιωτών είναι επιθυμία, όπως είχε εκδηλωθεί και στην προηγούμενη απόπειρα ανάθεσης του έργου, να περιοριστεί σαφώς το ποσοστό του Δημοσίου πολύ χαμηλότερα από το 55% που κατέχει στην περίπτωση της Αθήνας.

Βελτιώσεις στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»

Με την έναρξη της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου θα μπει αμέσως λουκέτο στο υφιστάμενο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης». Όμως, έως ότου γίνει αυτό, δηλαδή περίπου το 2020, το σημερινό αεροδρόμιο, το οποίο κρίνεται πολλαπλώς ανεπαρκές για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής, καλείται να αντεπεξέλθει στη διαρκώς αυξανόμενη κίνηση, η οποία υπερβαίνει τα 6 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και μάλιστα με έντονη εποχικότητα κατά τη θερινή περίοδο.

Προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών ο δήμος Ηρακλείου πρόκειται να παραχωρήσει δημοτικές εκτάσεις οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για τη στάθμευση λεωφορείων και ταξί. Επιπλέον αναμένεται ότι θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα και η παραχώρηση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκτάσεων που θα χρησιμοποιηθούν για τη στάθμευση αεροσκαφών, που ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v