Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για το ρυθμιστικό που περιέχει τις ειδικές ρυθμίσεις για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, έκταση συνολικού εμβαδού 29.121 τμ. περίπου, παραχωρείται κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση στο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο με την επωνυμία «Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως».

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Μέσω της πρόβλεψης για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Νέας Φιλαδέλφειας προωθείται η λειτουργία του «Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού της ΑΕΚ». Με βάση το σχέδιο νόμου για τα νέα ρυθμιστικά σχέδια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, παράλληλα με την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, προωθείται «η ανάδειξη του άλσους Φιλαδέλφειας σε μητροπολιτικό πάρκο παράλληλα με τις αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, χώρους και υποδομές.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για το ρυθμιστικό που περιέχει τις ειδικές ρυθμίσεις για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, έκταση συνολικού εμβαδού 29.121 τμ. περίπου, παραχωρείται κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση στο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο με την επωνυμία «Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως» «για την εκπλήρωση του καταστατικού του σκοπού και την ανέγερση στην παραπάνω έκταση Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού με την επωνυμία «Αγία Σοφία – Νέα Φιλαδέλφεια».

Για την εκπλήρωση των σκοπών της παραχώρησης «το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο με τη σύμβαση της παραγράφου 3, το τελευταίο δύναται να αποδέχεται δωρεές ή χορηγίες από τρίτους, να εκχωρεί δικαιώματα και υποχρεώσεις σε τρίτους, να συμβάλλεται με αυτούς και εν γένει να προβαίνει σε κάθε νόμιμη ενέργεια». Το σχέδιο νόμου προβλέπει τις τροποποιήσεις στο ρυμοτομικό σχέδιο Ν. Φιλαδέλφειας ενώ στην περιοχή καθορίζονται οι εξής όροι και περιορισμοί δόμησης:

αα) Ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων: 27 μέτρα.
ββ) Ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος απολήξεων κλιμακοστασίων: 2,7 μέτρα (πέραν του ανώτατο επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων)
γγ) Ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος στεγάστρων: 30 μέτρα
δδ) Ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος πυλώνων ανάρτησης στεγάστρων: 40 μέτρα.
εε) Ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης: 1,2
στστ) Ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης: 60%

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης είναι: αα) Αθλητικές χρήσεις με τις βοηθητικές τους εξυπηρετήσεις (αποδυτήρια, χώροι υγιεινής, ιατρεία, σουίτες VIP, φυσιοθεραπευτήρια, γραφεία προπονητών και διαιτητών, γραφεία διοίκησης και προσωπικού, αποθήκες, συνεργεία, χώροι ελέγχου και χειρισμού των εγκαταστάσεων, χώροι TV και CCTV κλπ), συνοδευτικές χρήσεις των κυρίως αθλητικών χρήσεων με τους αντίστοιχους κλειστούς διαδρόμους (όπως χώροι μέσων μαζικής ενημέρωσης, χώροι αναψυχής και εστίασης αθλητών, προπονητών, διαιτητών, αίθουσες συσκέψεων και προβολών, γραφεία εξυπηρέτησης ομάδων, χώροι άθλησης και υγιεινής, γυμναστήριο, spa, χαμάμ, χώροι εξυπηρέτησης θεατών και επισήμων, κυλικεία, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων), καθώς και οι ακόλουθες συμπληρωματικές λειτουργίες με τους αντίστοιχους κλειστούς διαδρόμους: πολιτιστικές χρήσεις (όπως μουσεία), χώροι αναψυχής, εμπορικά καταστήματα (με εξαίρεση τις υπεραγορές και τα πολυκαταστήματα) και καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, εκθεσιακοί χώροι, εστιατόρια. Ο ανώτατος συντελεστής δόμησης των ανωτέρω επιτρεπόμενων χρήσεων για τις συμπληρωματικές λειτουργίες, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 15% του ανώτατου επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης.

Προβλέπεται, επίσης, πως «ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης των αυτοκινήτων oρίζεται συνολικά στις εκατόν ογδόντα θέσεις για την περιοχή που ρυθμίζεται με το παρόν και σε διακόσιες θέσεις στάθμευσης, οι οποίες πρέπει να βρίσκονται σε ιδιόκτητο ακίνητο, που να μην απέχει από τις εξυπηρετούμενες εγκαταστάσεις πλέον των χιλίων μέτρων και οι οποίες θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί κατά την έκδοση της άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων».

Για την κατασκευή του γηπέδου τροποποιείται και άρθρο του νόμου 998 του 1979 με την προσθήκη νέων εδαφίων τα οποία προβλέπουν:

«α) Επιτρέπεται, επίσης, κατ΄ εξαίρεση, η παραχώρηση κατά χρήση τμήματος άλσους ή πάρκου στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή σε εποπτευόμενα από αυτή νομικά πρόσωπα ή σε όσα έλκουν από αυτά δικαιώματα, καθώς και η αλλαγή χρήσης τμήματος άλσους ή πάρκου, το οποίο κρίνεται απολύτως αναγκαίο για τον εκσυγχρονισμό, βελτίωση, συμπλήρωση και ασφαλή λειτουργία νομίμως υφισταμένων ή για την ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, υπό τις ακόλουθες σωρευτικές προϋποθέσεις:

αα) Το παραχωρούμενο τμήμα του άλσους ή του πάρκου δεν διασπά τη συνοχή και τη συνέχειά του, ως δασικού οικοσυστήματος και δεν αναιρεί τη λειτουργία του,

ββ) Οι εγκαταστάσεις ή τα κτίρια στο σύνολο της επιφάνειας του άλσους ή του πάρκου (συμπεριλαμβανομένου και του παραχωρούμενου κατά χρήση τμήματος) δεν μπορούν να υπερβαίνουν συνολικά το 5% της επιφανείας του άλσους ή του πάρκου,

γγ) Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των αθλητικών εγκαταστάσεων θα προβλεφθούν πρόσφορα και κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα και ειδικοί όροι περιβαλλοντικής προστασίας που αντισταθμίζουν περιβαλλοντικά την αλλαγή της χρήσης του τμήματος του άλσους ή πάρκου. Οι συγκεκριμένες εξαιρέσεις δεν εφαρμόζονται «για τα πάρκα και άλση των δήμων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v