Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε «έξυπνα» ασφαλιστικά προϊόντα

«Λύσεις» για σύνταξη, κάλυψη ατυχήματος, δάνεια και ακίνητα. Πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα ασφαλιστικών πακέτων που προσαρμόζονται στις ανάγκες των πελατών, και μάλιστα με σχετικά χαμηλό κόστος.

Πέντε «έξυπνα» ασφαλιστικά προϊόντα

Πολύ καλή εποχή για ψαγμένους πελάτες χαρακτηρίζουν την τρέχουσα περίοδο στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, καθώς οι εταιρείες προωθούν περισσότερο έξυπνα και ευέλικτα προϊόντα για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε περίοδο κρίσης.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ασφαλιστικές έχουν διευρύνει την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων τους και σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταφέρει να λανσάρουν χρήσιμα προγράμματα σε πολύ χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το παρελθόν.

Α. Ένα πρώτο παράδειγμα είναι η προφύλαξη των σπιτιών από τις δύο μεγαλύτερες και σοβαρότερες πηγές κινδύνου, τον σεισμό και την πυρκαγιά. Για τον σκοπό αυτό προσφέρονται ασφαλιστικά πακέτα που καλύπτουν μόνο τους δύο προαναφερόμενους κινδύνους (όχι κλοπές, πλημμύρες κ.λπ.) έναντι σαφώς χαμηλότερου κόστους.

Β. Άλλο παράδειγμα είναι τα ασφαλιστήρια προγράμματα μειούμενου κεφαλαίου, τα οποία συνοδεύονται από σαφώς χαμηλότερο ασφάλιστρο. Στην περίπτωση αυτή, όσο περνούν τα χρόνια ενός συμβολαίου, τότε ο ασφαλισμένος δικαιούται ολοένα και μικρότερο ποσό αποζημίωσης σε περίπτωση θανάτου ή μόνιμης ολικής αναπηρίας του και για τον λόγο αυτό το κόστος των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι μικρότερο.

Τέτοια προγράμματα προσφέρονται σε δανειολήπτες (με την πάροδο του χρόνου, τόσο το υπόλοιπο του δανείου μειώνεται, άρα τόσο πιο μικρή είναι η ανάγκη ασφάλισης του δανειολήπτη προκειμένου να εξοφληθεί το δάνειο) και όχι μόνο. Έτσι, ένας κάτοχος ασφαλιστικού προγράμματος έναντι ατυχήματος, όσο περνάει η ηλικία του μπορεί να έχει ολοένα και μικρότερη ανάγκη την είσπραξη της αποζημίωσης καθώς π.χ. στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μπορεί να έχουν ενηλικιωθεί τα παιδιά του, ή ο ίδιος να έχει συνταξιοδοτηθεί.

Γ. Υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν προγράμματα ακόμη και άμεσης συνταξιοδότησης. Ο πελάτης μπορεί να καταβάλει εφάπαξ ένα σημαντικό ποσό και είτε να συμφωνήσει να λάβει μια προκαθορισμένη σύνταξη μετά από πέντε ή δέκα χρόνια, είτε να λάβει μια σύνταξη εδώ και τώρα.

Τέτοια προγράμματα προσφέρονται συνήθως σε άτομα με ηλικία κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης που διαθέτουν κάποιες αποταμιεύσεις, δεν δικαιούνται ικανοποιητική σύνταξη από το σύστημα της κοινωνικής τους ασφάλισης και θέλουν να βεβαιωθούν πως θα έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση ακόμη και στην περίπτωση που ζήσουν πολλά ακόμη χρόνια.

Δ. Σε ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο, σημαντικό είναι όχι μόνο το να εισπράττεται το ποσό, αλλά και η είσπραξη να γίνεται όταν ο πελάτης έχει ανάγκη το ποσό αυτό. Έτσι, έχουν αρχίσει να λανσάρονται επενδυτικά προϊόντα όπου όχι μόνο εξασφαλίζεται ελάχιστη εγγυημένη απόδοση των επενδύσεων, αλλά και σε περίπτωση θανάτου ή μόνιμης ολικής αναπηρίας του ασφαλισμένου, το εγγυημένο ποσό όχι μόνο καταβάλλεται χωρίς να καταβληθούν οι επόμενες δόσεις, αλλά καταβάλλεται αμέσως και όχι στη λήξη του συμβολαίου.

Ε. Προ ημερών, το Euro2day.gr είχε αναφερθεί εκτενώς σε δημοσίευμα με τίτλο «λαγό για τις ασφαλιστικές έβγαλε το φορολογικό νομοσχέδιο» σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις στα ασφαλιστικά συμβόλαια που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους με τη μορφή του κινήτρου. Το μόνο βέβαιο είναι πως υπάρχει σημαντικό πεδίο για τις επιχειρήσεις να δώσουν κίνητρα στα στελέχη τους μέσα από τα εργαλεία της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v