Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδια υψηλού ρίσκου επιλέγει το ΠΑΣΟΚ

Η προσπάθεια χάραξης διαχωριστικής γραμμής από τη ΝΔ. Πόσο κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα από τις πρωτοβουλίες της Χαριλάου Τρικούπη. Σε εξέλιξη το τετ α τετ Σαμαρά - Βενιζέλου. Νέο «όχι» Κουβέλη στη συνεργασία με ΠΑΣΟΚ.

Παιχνίδια υψηλού ρίσκου επιλέγει το ΠΑΣΟΚ

Στη σκιά των καθόλου ενθαρρυντικών για το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικών ευρημάτων και μετρώντας πλέον αντίστροφα για τις διπλές εκλογές, στη Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν να χαράξουν με τον πιο διακριτό τρόπο τη γραμμή που τους διαχωρίζει από τον κυβερνητικό τους εταίρο, τη Νέα Δημοκρατία.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια προσέγγισης των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του -παντοδύναμου κάποτε- κόμματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν επιλέξει μια τακτική υψηλού ομολογουμένως ρίσκου. 

Η συγκεκριμένη στρατηγική έχει αρχίσει να εφαρμόζεται εδώ και καιρό, ωστόσο το τελευταίο διάστημα και δη τις τελευταίες μέρες, κορυφώνεται, με έναν και μόνο στόχο: να φανεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τον δικό του ρόλο στην προσπάθεια αναγέννησης της χώρας και ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συνέχεια της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό θέλησε να ξεκαθαρίσει χθες ο κ. Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας το διακύβευμα των εκλογών για το κόμμα του. "Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε τσόντα ούτε ουρά και δεν πάει να αθροίσει τα ποσοστά. Δεν είναι δίκαιο και λογικό κάποιοι να χρεώνονται ένα κόστος και να μην πιστώνονται αυτά που δικαιούνται να πιστωθούν τώρα που βγαίνουμε από την κρίση", είπε, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος.

Η δήλωση αυτή ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι σε περίπτωση που η Ελιά, στην οποία συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, πέσει κάτω από το 10%, θα υπάρξει πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας και κυβερνητικού προσανατολισμού.

Το ρίσκο στη συγκεκριμένη τακτική έγκειται στο γεγονός ότι είτε θα αποδώσει, όπως ελπίζει ο κ. Βενιζέλος, και θα αυξήσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές είτε τα πράγματα δεν θα έρθουν όπως τα υπολογίζει, και η επόμενη μέρα θα βρει τον κυβερνητικό συνασπισμό να κλονίζεται συθέμελα και το πιθανότερο τη χώρα σε μεγάλη πολιτική αστάθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτοξεύει με τόσο άμεσο τρόπο την απειλή αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που ορισμένοι αποδίδουν στην πολύ δυσμενή θέση στην οποία έχει βρεθεί.    

Δεδομένων των εξελίξεων, σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ανάμεσα στα άλλα αναμένεται να συζητηθεί και η συνύπαρξη των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για την πολιτική επιβίωση όχι μόνο του κόμματός του, αλλά και του ιδίου προσωπικά. Κι αυτό γιατί ενδεχόμενη κακή εκλογική παρουσία ίσως να μην κοστίσει τελικά στη διατάραξη της κυβερνητική συνοχής, όμως αυτός θα έχει να αντιμετωπίσει την έντονη αμφισβήτηση και εντός του ΠΑΣΟΚ. Τα σενάρια πολλά, οι φήμες ακόμα περισσότερες, ωστόσο όλα θα ξεκαθαρίσουν το βράδυ των ευρωεκλογών.

Χθες το απόγευμα, σε συνέχεια προηγούμενων διαφοροποιήσεών του από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ αιφνιδιαστικά εξέφρασε τη διαφωνία του στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, δημιουργώντας μείζον θέμα για την κυβέρνηση. Μέσω του εισηγητή Μιχάλη Κασσή, δόθηκε τελεσίγραφο προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη να προβεί σε συγκεκριμένες αλλαγές, αλλιώς η πράσινη Κοινοβουλευτική Ομάδα θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, οι ρυθμίσεις στις οποίες αντιδρά δεν αποτελούν μνημονική υποχρέωση, άρα μπορούν να αποσυρθούν, ωστόσο είναι δεδομένο ότι αναζητείτο η ευκαιρία να φανεί η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης προχώρησε σε αναδίπλωση και σε αλλαγές προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Στη γραμμή Βενιζέλου κινήθηκαν χθες και δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, μιλώντας στον real fm, ανέφερε ότι για τη μη διατάραξη της κυβερνητικής συνοχής "η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κυμανθεί στο 20% που είναι η πραγματική της βάση και το ΠΑΣΟΚ να κυμανθεί περίπου στο 10-12% που είναι το δικό του ποσοστό". Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος από το Βήμα FM ότι "δεν ξέρω κανέναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που θα θέλει να παραμείνει στην κυβέρνηση εάν το κόμμα αποδοκιμαστεί στις εκλογές".

Την ίδια ώρα, ο Φώτης Κουβέλης, ακολουθώντας τη δική του στρατηγική, βλέποντας κι αυτός τις χαμηλές πτήσεις της ΔΗΜΑΡ στις σφυγμομετρήσεις, απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. "Δεν συνεργαζόμαστε επειδή κατά τη δική μας εκτίμηση είναι ενταγμένο στρατηγικά στη συνεργασία με τη Ν.Δ. έως το 2018", ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ενώ με άλλη δήλωσή του, στο tvxs, υποστήριξε πως "για να αντιμετωπίσει κανείς διαφορετικά την πρωτοβουλία της Ελιάς, θα έπρεπε η Ελιά να μη λειτουργεί σαν δορυφόρος συντηρητικών πολιτικών".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v