Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ διλημμάτων δύο εβδομάδες πριν από την κάλπη

Στήριξη της κυβέρνησης ζητούν Σαμαράς και Βενιζέλος. Ζήτημα σταθερότητας βάζει ευθέως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Για κρυφή ατζέντα εγκαλεί την κυβέρνηση ο Τσίπρας. Σφοδρή αντιπαράθεση στην τελική ευθεία για τις διπλές κάλπες.

Μπαράζ διλημμάτων δύο εβδομάδες πριν από την κάλπη

Με το βλέμμα στραμμένο στο σημερινό Eurogroup απ' όπου προσδοκούν μια πολιτική δήλωση για την έναρξη συζήτησης για το ελληνικό χρέος, τα κόμματα της συγκυβέρνησης θέτουν στους πολίτες τα διλήμματα για την επικείμενη διπλή εκλογική διαδικασία.

Ο καθένας, από τη δική του οπτική, και με στόχο το μέγιστο δυνατό όφελος για την παράταξή του, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προτάσσοντας τις θετικές το τελευταίο διάστημα εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την ελπίδα της επόμενης μέρας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μόνιμη επωδός τους, ειδικά το τελευταίο διάστημα, είναι η ανάγκη διατήρησης της κυβερνητικής σταθερότητας που απειλείται από ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Την ίδια στιγμή, τα δικά του διλήμματα θέτει στους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, σε κάθε ευκαιρία, μιλά για κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης και για νέα μέτρα, τα οποία θα ληφθούν αμέσως μετά τις εκλογές. Όλες οι πλευρές αναμένεται να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση όσο πλησιάζει η 18η και στη συνέχεια η 25η Μαΐου, με τους πολιτικούς αρχηγούς να πληθαίνουν τις παρεμβάσεις τους μέσω των ΜΜΕ και τις εμφανίσεις τους σε εκδηλώσεις και περιοδείες.

Σε αυτό το πλαίσιο, για αύριο Τρίτη, προγραμματίζεται ραντεβού μεταξύ Σαμαρά - Βενιζέλου με στόχο να χαραχθεί η στρατηγική της κυβέρνησης λίγο πριν την διπλή κάλπη.

Χθες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με άρθρο του στο "Βήμα της Κυριακής" εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις δυνάμεις εκείνες που, όπως τονίζει, "αντιστέκονται ακόμα λυσσαλέα γιατί δεν θέλουν η Ελλάδα να κάνει βήματα προς το μέλλον" και το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι "να βυθίσουν ξανά τη χώρα στην πολιτική αστάθεια". Χωρίς να κατονομάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για κέλυφος που "είχε δημιουργηθεί γύρω από τη χώρα και δεν την άφηνε να προχωρήσει", κατήγγειλε τις "σειρήνες του λαϊκισμού, που ως τώρα δίχαζε τον λαό και ματαίωνε κάθε αλλαγή", ενώ εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ και σε όσους "θέλουν να επιστρέψει η Ελλάδα στη δίνη της κρίσης που αφήνουμε πίσω μας και τη χώρα ασταθή, διεθνώς απομονωμένη και διχασμένη". Έτσι αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια, επιμένοντας, απευθυνόμενος στους πολίτες, στην άποψη ότι οι θυσίες των Ελλήνων δεν πάνε χαμένες και ότι τα πιο δύσκολα έχουν περάσει.

Ακόμα πιο έντονο, υπό το βάρος και των χαμηλών δημοσκοπικών επιδόσεων του ΠΑΣΟΚ, είναι το δίλημμα που θέτει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε συνέντευξή του στο Mega και ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων, ο πρόεδρος του ελάσσονος κυβερνώντος κόμματος σχολίασε: "Αυτό, αν είναι η πραγματική βούληση του κόσμου, δεν οδηγεί πουθενά. Οδηγεί στο απόλυτο αδιέξοδο. Η χώρα αυτήν τη στιγμή καταστρέφεται πολιτικά. Δεν έχει πλαίσιο αναφοράς. Οδηγούμαστε σε διλήμματα τεράστια".

Στην περίπτωση μάλιστα που η Ελιά συγκεντρώσει ποσοστό λιγότερο του 10%, υπογράμμισε τον κίνδυνο κυβερνητικής αστάθειας. Μιλώντας, εξάλλου, στη Λαμία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για προσωπική σε αυτόν επίθεση από κάποιους, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, "θέλουν να καταστραφεί το ΠΑΣΟΚ, να καταστραφεί η Ελιά, να πέσει η κυβέρνηση, να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές χωρίς στρατηγική, χωρίς στόχο, γιατί κάποιοι θέλουν να αμφισβητήσουν εμένα".

Στο θέμα επανήλθε μάλιστα σήμερα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας ότι «το στοίχημα πρακτικά δεν είναι αν θα είναι πρώτη η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Το στοίχημα είναι η κυβερνητική σταθερότητα συνολικά και πυλώνας της σταθερότητας είναι η Δημοκρατική Παράταξη το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, που κουβαλάει το βάρος από την αρχή, επί 4-5 ολόκληρα χρόνια. Άρα δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό και λογικό κάποιοι να χρεώνονται ένα μεγάλο κόστος και να μην πιστώνονται αυτά που αναλογικώς δικαιούνται να πιστωθούν, τώρα που η χώρα έχει αρχίσει την έξοδο από την κρίση. Άρα, εμείς περιμένουμε τη στάση του ελληνικού λαού, την ωριμότητά του, τη σοφία του. Πρέπει να διατηρηθεί η σταθερότητα, το πλαίσιο στρατηγικής αναφοράς της χώρας, πρέπει να βαδίσουμε με ασφάλεια στην οριστική και αμετάκλητη έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, αλλά αυτό εξαρτάται από τον ελληνικό λαό.
Η Δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι και η Ελιά στην οποία μετέχουμε, δεν είναι ούτε «τσόντα», ούτε ουρά. Δεν πάει να αθροίσει τα ποσοστά για να καλύψει κενά. Είναι ο πυλώνας αυτής της προσπάθειας και αν δεν έχουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού, την κατανόησή του, φυσικά δε μπορούμε ν’ αναλάβουμε βάρη που ιστορικώς δε μας αναλογούν, από ένα σημείο και μετά».

Τσίπρας: Εχουν κρυφή ατζέντα

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας, από την Κοζάνη, όπου βρέθηκε χθες, θέλησε να εξηγήσει πώς βλέπει την επόμενη μέρα των εκλογών αν τα κόμματα της συγκυβέρνησης υπερψηφιστούν από τους πολίτες: "Βγαίνοντας από το παραβάν ο συνταξιούχος -αν στηρίξει Σαμαρά και Βενιζέλο- τον περιμένουν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Αυτή είναι η κρυφή τους ατζέντα. Νέες επώδυνες επιβαρύνσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, με νέους φόρους και νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών, από το 2015 έως το 2018. Μέτρα 8 δισ. ευρώ", σημείωσε. Αυτός που θα στηρίξει τα κόμματα της συγκυβέρνησης, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, "θα πάρει περισσότερο μνημόνιο, περισσότερα μέτρα, περισσότερο Μπαλτάκο, περισσότερο Βορίδη, περισσότερο Γεωργιάδη, περισσότερο Πλεύρη. Θα πάρει και λιγότερη δημοκρατία, λιγότερη εθνική ανεξαρτησία, νέα μνημόνια υποτέλειας και κοινωνικής καταστροφής".

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε ότι "σε ακατάσχετο υβρεολόγιο δεν αξίζει να απαντάς. Πιο χαμηλά δεν μπορεί να πέσει κανείς...".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v